fbpx

Zámbó Dávid 2015 downhill bajnoka, fourcrossban Hódi András nyert

Eplényben egy hosszú hétvége keretében rendezték a GravityHall Downhill és Fourcross Országos Bajnokságot. A Síaréna felvonóit péntektől szombatig a gravity szakágak képviselői özönlötték el, akik közül a szombati fourcross döntőben Hódi András, míg a vasárnapi downhill fináléban Zámbó Dávid volt a leggyorsabb.

Ahhoz képest, hogy a mountain bike gravity szakágak Magyarországon nem számítanak tömegsportnak, komoly infrastruktúrát sikerült biztosítani a szervezőknek. Sok-sok napon keresztül alakítgatták a Síaréna nyáron mountain bike pályaként üzemelő nyomait, újabb elemekkel tarkítva ezeket. Végül olyan pályákat sikerült kialakítani, ahol kerülőnyomokon még az amatőr résztvevők is abszolválni tudták a lejtőt.

elöl Hódi, bal oldalt Vigh-Kiss Gábor, középen Kovács Krisztián, hátul Papp Norbert

elöl Hódi, bal oldalt Vigh-Kiss Gábor, középen Kovács Krisztián, hátul Papp Norbert

A futamokon a világversenyeken is alkalmazott fotocellás időmérést biztosították, aminek nélkülözhetetlen a pontossága a különböző chipes és kézi mérésekhez képest. A fourcross versenyeken – ahol az időmérők után négyesével, kieséses rendszerben indulnak a bringások – pneumatikus rajtgép állt rendelkezésre. Ha mindehhez hozzávesszük a Síaréna által biztosított, felvonókat és kiszolgáló épületeket, infrastruktúrát, akkor egy szóval összefoglalva nemzetközi körülmények között versenyezhettek a legjobb gravity riderek.

A bajnokságokra rekordszámú nevezés érkezett, Downhillben 185 fő volt az indulói létszám, míg fourcrossban 28-an meccseltek. Utóbbi szakág futamaira szombaton került sor, az időmérőben a hazai lejtőzők egyik nagy öregje, Krizsák János abszolválta leggyorsabban a pályát, de később ugyanabban a futamban bukott, mint a címvédő Nagy Arnold. Utóbbi túlugrotta azt az ugratót, amire éppen tekerés közben esett Krizsák.

Zámbó Dávid

Zámbó Dávid

A legjobban Hódi András teljesített, aki végigmenetelte a futamait, surranó pályáról jó rajtjaival rendre elsőként fordult az első sikánban, majd szép előnnyel ment már rá az ugratókra és lett 2015 Fourcross Magyar Bajnoka.

Dowbhillben a toronymagas esélyes Liszi Attila a szombati TOP edzésen sajnos külső bokaszalag szakadást és törést szenvedett, műteni kell, kérdéses mikorra épülhet fel, s természetesen így kérdéses a nemzetközi szereplés is, ahonnan rendre tőle érkeztek a legjobb magyar eredmények. Liszi kiesésével megnyílt a kapu a többiek előtt a bajnoki címre, s végül Zámbó Dávid tudott élni a lehetőséggel, megnyerte az időmérőt, majd a döntőt is.

Keresztes Péter a döntőben felnin

Keresztes Péter a döntőben felnin

Ettingshausen Máté rengeteg, hosszú évek balszerencséje után 2. lett, vasárnap az esélyesek közül talán Keresztes Péter ját a legrosszabbul. A Limit Racing Team versenyzője a döntőben mindössze 1 tizedre volt Dávidtól a szektoridőnél, de ledefektelt és felnin ment tovább és ért be a célba egy abszolút viselhető idővel. A sebességmérő ponton 45-tel ment felnin egy ugrató érkezőjében…

A Gravity Hall Downhill Országos bajnokságon a nagy résztvevői létszámhoz osztrák, szlovák és román versenyzők is hozzájárultak, valamint említést kell tenni az utánpótlásról is, különösen a legjobb U19-es fiúról. A junior magyar bajnok a mindössze 15 éves Muszula Balázs lett, aki maga mögé utasította a nála 2-3 évvel idősebbeket! Az idősebbeknél, vagyis a Masterseknél a Fourcross Ob 4. helyezettje, Papp Norbert nyert, a címvédő Deli Győző harmadik lett, második Kollár Balázs.

Eredménylisták:

20150711_4x_final

20150712_dh_final

Forrás: Bringasport.hu, fotók: Csizmadia Bálint

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo