fbpx

XCO világkupa Val di Sole: egy hibátlan szezon? Benkó 41. , Parti 60.

Utolsó fordulójához érkezett a cross-country világkupa-sorozat. Nino Schurter eddig tökéletes szezont futott, de itt egy újabb kihívóval kellett megküzdenie.

Az Dolomitokban található Val di Sole jól bejáratott helyszínnek számít a naptárban. Az XCO pálya még inkább a régi stílusú, hosszú emelkedőkkel és gyors lejtőkkel tarkított vonalvezetés szerint került kialakításra, bár egyes részeken mesterségesen épített sziklakerteken is keresztül kellett száguldania az indulóknak. Egy kör 4 km hosszú és 160 m szintet tartalmaz, a nőknek 6, míg a férfiaknak 7 szerepelt ebből a kiírásban.

Nők

Mont-Sainte-Anne ezüstérmese, Pauline Ferrand-Prévot (Canyon) hiányzott az indulók listájáról, ugyanis a világbajnokságra való felkészülésként inkább a GP de Plouay országúti egynaposon indult, ahol végül másodikként végzett a szivárványcsíkos trikót viselő Lizzie Deignan (Boels-Dolmans) mögött. Ott volt viszont a rajtrácson a Kross Racing Team párosa, Jolanda Neff felépült vállsérüléséből, Maja Wloszczowska pedig törött csuklója ellenére is vállalta a megmérettetést, alkarját egy speciális karbon rögzítő fedte. Legnagyobb esélyesnek az idén három győzelmet arató Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle) tűnt.

Maja Wloszczowska (Kross) törött csuklóval versenyzett

A rajtot követően Neff szokásához híven előre állt, őt Annie Last (OMX Pro Team) és Catharine Pendrel (Clif Pro Team) követték. A második kör elejére összeállt egy nagyobb csoport, amitől aztán Jolanda és Belomoina tudtak elszakadni.

Neff és Belomoina harcoltak a győzelemért

Annika Langvad (Specialized) szintén jó pozícióban volt, de egy bukást követően nem tudott felzárkózni a vezető duóhoz. Mindeközben Maja Wloszczowska folyamatosan jött fel, és a negyedik körre már a korábbi világbajnok Irina Kalentyeva (Möbel Marki) mögött tűnt fel, harcban a dobogóért.

Jolanda Neff első világkupa győzelme a Kross Racing Team versenyzőjeként

Jolanda Neff a mai versenyen korábbi önmagát idézte, a tőle megszokott magas pedálfordulattal haladt végig, az 5. körben leszakította ukrán vetélytársát és magabiztosan nyerte meg a versenyt. Belomoina másodikként zárt, míg a bronzérmet, ezzel együtt az összetett második helyét Wloszczowska szerezte meg.

2. Yana Belomoina, 1. Jolanda Neff, 3. Maja Wloszczowska

Benkó Barbara (Focus XC Team) a rajtot jól kapta el, az első 20 versenyző között volt, végül a 41. pozícióban zárt.

Férfiak

Nino Schurter (Scott SRAM MTB) hibátlan mérleggel állhatott rajthoz a világkupa-sorozat utolsó fordulóján, de kihívókban most sem volt hiány! Manuel Fumic (Cannondale) már Kanadában is megmutatta, hogy ideig-óráig képes kellemetlen pillanatokat okozni a svájcinak és most sem tétlenkedett.

Az első körben az élre állt és Schurter-rel közösen előnyre tettek szert. Azonban sokáig most sem tartott a német bajnok tündöklése, a kör második felében lévő egyik lejtőn leesett a lánca, így közel egy percet vesztve kiesett a dobogóért folyó csatából. Schurter érdekes döntést hozott, nem vett vissza a tempóból, hogy bevárja az erős üldözőbolyt, hanem megpróbálta egyedül az élen végigcsinálni a versenyt. Jaroslav Kulhavy (Specialized), Jordan Sarrou (BH Suntour KMC), Thomas Litscher (JB Brunex Felt) és Stephane Tempier (Bianchi) minden megtettek, hogy felérjenek, végül csak utóbbi járt sikerrel egy egyéni akciót követően.
A Cannondale csapat balszerencséje tovább folytatódott, amikor a nyolcadik helyen lévő Henrique Avancini a második körben pontosan ugyanott és ugyanolyan problémával kényszerült féllreállni, mint Fumic.

Schurter földre került

Az élen párbajt láthattunk a győzelemért, Tempier nagyon sokat vállalt és már-már úgy tűnt, sikerül is megtörnie Nino-t, aki a negyedik körben hibázott is. A bukás végül csak pár másodpercre vetette vissza a világbajnokot és hihetetlenül koncentráltan, gyakorlatilag két kanyar alatt felzárkózott.

Tempier remekelt

Az utolsó kör utolsó emelkedőjének a tetején aztán lecsapott a Schurter, így ismét történelmet írt. 2017-ben csak ő tudott elit férfi kategóriában XCO világkupát nyerni. Tempier nagyon megérdemelte az ezüstérmet, mellyel az összetett értékelésben is feljött a második helyre.

2. Stéphane Tempier, 1. Nino Schurter, 3. Julien Absalon

A dobogó legalsó fokára Julien Absalon (BMC) ért fel egy elképesztő utolsó kört követően. Úgy tűnik sikerült teljesen felépülni a kulcscsonttöréséből. Sőt bejelentette, hogy a következő szezonban is láthatjuk a pályán!

Parti András (Nella Trek Team) 60. helyen fejezte be a versenyt.

További magyar eredmények U23-as kategóriából:

Dina Márton (Nella Trek Team) 59.
Valter Attila (Cube-Csömör) 66.
Dina Dániel (Cube-Csömör) 85.

Képek: RedBull TV

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo