fbpx

XCO világkupa Nove Mesto 2020/2: világbajnokok bizonyítási kényszerben!

A héten másodszor, világkupa futamokra került sor Csehországban. Vas Kata Blanka ismét remek eredményt hozott, 6. lett WU23-ban.

Short Track

Szinte egy többnapos versenynek is betudható volt a 40. hét a világ legjobb hegyikerékpárosainak, a csütörtöki XCO megmérettetés után pénteken ismét rajthoz álltak, short track futamokat rendeztek. Valamelyest javult az idő, valamit jelentősen száradt a pálya, így a sorozatterhelés ellenére is gyorsabb futamokat láthattunk.

Evie Richards bukása a short track verseny utolsó körében

Nők

Akárcsak kedden, ismét Pauline Ferrand-Prevot, Kate Courtney (Scott-SRAM) és Evie Richards (Trek Factory Racing) kontrollálták a mezőnyt a futam során. Egy körrel a vége előtt Courtney támadott, de nem tudott elszakadni a bolytól. Az utolsó körre Richards fordult volna az élen, de a visszafordítóban elcsúszott és ezzel több helyet visszaesett.

Evie Richards és Pauline Ferrand Prevot harcban a győzelemért

Az angol versenyző fél kör alatt visszaküzdötte magát az első helyre és élről vezetve nyerte meg a sprintet. A másodikként végző világbajnok francia nem volt teljesen elégedett, úgy érezte, hogy ellenfele egyre közelebb szorítja őt a kordonhoz. Végül a verseny hevében forró indulatokat félretéve tisztázták a helyzetet. Harmadikként az osztrákok szupertehetsége, a mindössze 20 éves Laura Stigger (Specialized) végzett. Benkó Barbara (Ghost) a 28. helyen fejezte be a futamot.

Férfiak

Az elején akár úgy is tűnhetett, mintha a keddi verseny ismétlését néztük volna, a lengyel Wawak (Kross) ismét meglépett a mezőnytől. A második körben aztán Henrique Avancini (Cannondale) gyorsan megunta, hogy más van az élen és felhúzta a mezőnyt az egy fős szökésre. A verseny második felére felért az élmenyre a keddi győztes Ulloa Arevalo is, annak ellenére, hogy egy nappal korábban mentő vitte el a pályáról térdsérülés miatt.

Avancini short track győzelemmel hangolt a vasárnapi XCO futamra

Már mesébe illőnek tűnt a történet, egészen addig, míg az emelkedőn hozzá nem ért Nino Schurter (Scott-SRAM) kerekéhez, ami egy pillanatra megvezette őt és épphogy elkerülte a bukást, de hátracsúszott. A győzelem végül ismét egy dél-amerikai versenyzőké lett, Avancini nyerte a sprintet Thomas Litscher (KMC-Orbea) és Maximilian Brandl (Lexware) előtt.

 

A csütörtöki XCO versenyen második Marotte (Cannondale) szerencsétlenül járt, összeakadt más versenyzőkkel, így a vasárnapi versenyre csak a mezőny közepéről vághatott neki.

Cross-country

Az U23-as korosztály versenyeit szombaton rendezték, a lányok futamát az a holland Ceylin del Carmen Alvarado nyerte, aki nem mellesleg a regnáló felnőtt cyclocross világbajnok is. Vas Kata Blanka ismét remekelt, a 6. helyen ért célba, Schmidel Regina a 32. lett.

Az U23-as fiuk versenyét a szintén cyclocross világbajnoki címmel (U23) büszkélkedő Thomas Pidcock nyerte.

Nove Mesto XCO pálya, 2020 második futamára apróbb módosításokkal

A kissé átalakított pálya ezúttal 3,9 km hosszú volt, és egy szintemelkedés is csökkent, körönként 117 méterre.

Nők

A világbajnok nem bízta a véletlenre ezúttal, Pauline Ferrand-Prevot gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, akárcsak 2014-ben.

Ferrand-Prevot szivárványszínű trikóban, rajt-cél győzelmet aratott

Anne Terpstra végig lőtávolságon belül követte a franciát, de nem sikerült felérnie rá, így meg kellett elégednie a második hellyel. Loana Lecomte bizonyította, hogy a csütörtöki győzelem nem a véletlen műve volt, vasárnap bronzéremmel zárt.

 

Benkó Barbara nem ért célba.

Férfiak

A rajtot követően nyilvánvalóvá vált, hogy teljesen más versenyt láthatunk, mint kedden, a világbajnok Nino Schurter már kezdetektől elkezdte kontrollálni az eseményeket. Meglepetésre a startkört a brazil Cocuzzi zárta az élen, majd defekt miatt hátracsúszott. Az élen a futam során végig a világbajnok, és első győzelmüket remélő kihívói diktálták a tempót. Milan Vader és Viktor Koretzky (KMC-Orbea) mindketten többször az élre álltak, míg Avancini próbált tartalékolni és leginkább Schurter-re figyelve utazott a csoportban.

Avancini elérte célját, XCO világkupa versenyt nyert

Az utolsó előtti emelkedőn Schurter és Vader elszakadtak, de a végső mászáson Avancini a „B” pályaszakaszon visszaelőzte őket. A célegyenesig lassította a mezőnyt, majd a sprintet magabiztosan nyerte. Másodikként a holland bajnok, míg harmadikként Nino végzett.

Palumby Zsombor a 85. helyen fejezte be a futamot.

A küzdelmek jövő héten a világbajnokságok folytatódnak.

Képek: redbull.tv

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo