fbpx

XCO világkupa Mont-Sainte-Anne: az év versenye, Benkó Barbara 5. XCC-ben

Mont-Sainte-Anne idén is rászolgált legendás hírnevére. A férfiak versenye technikai hibákkal és bukásokkal tarkított thriller-t hozott.

Utolsó előtti fordulójához érkezett az MTB világkupa-sorozat. Mont-Saint-Anne legendás állomás a naptárban, 2018-ban kissé megváltoztatott nyomvonal várta a versenyzőket, de a legismertebb részeket, mint pl. a La Beatrice, továbbra is megtartották a szervezők. A meglehetősen technikás pálya hossza 4,1 km, körönként 187 m szinttel. Ebből a nőknek 6, míg a férfiaknak 7 kört kellett teljesíteni. Az öreg kontinens kerékpárosainak még az akklimatizáció kimaradása és a keddi Európa-bajnokság okozta terhelés is megnehezítette a dolgát.

A 2018-ra átalakításon átesett pálya

Nők

A pénteki XCC verseny Annika Langvad (Specialized) győzelmével zárult. A dán versenyző az utolsó körben támadott és teljesen szétszakította a mezőnyt. Sikerének egyik kulcsfontosságú oka lehet, hogy kihagyta az EB-t, így pihentebben várhatta a hétvégét, mint legfőbb riválisa, a glasgow-i kontinensviadalt megnyerő Jolanda Neff (Kross Racing Team). A svájci másodikként ért be, őt követte az amerikaiak legnagyobb tehetsége Kate Courtney (Specialized Racing). Negyedik helyen Katerina Nash (Clif Pro Team) végzett, aki két év kihagyás után tért vissza a nemzetközi porondra. Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) ismét kiválóan szerepelt, ötödik helyével bebiztosította az első soros rajtot vasárnapra. Az előző fordulóban 30. világkupa győzelmét arató Gunn-Rita Dahle (Merida) és a francia bajnok Pauline Ferrand-Prévot nem utaztak el Kanadába.

Jolanda Neff kiemelkedett a női mezőnyből / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

A rajtot követően Benkó Barbara állt a mezőny élére és egészen az első kör feléig az első helyen haladt. Később egy bukás miatt feladni kényszerült a versenyt.

Innentől kezdve Jolanda Neff kétséget nem tűrve maga mögött hagyta a teljes mezőnyt, előnyét körről-körre növelve nyerte meg a kanadai futamot. A második helyen sokáig az amerikaiak fiatal reménysége Kate Courtney haladt, viszont a verseny második felére kezdett visszaesni a tempója, így az ezüstérmet végül csapattársa Langvad szerezte meg. Courtney még a top 5-ből is kicsúszott, ugyanis előbb a hazai pályán versenyző Emily Batty (Trek World Racing) előzte meg, aki ezzel harmadikként zárt, majd az utolsó körben defektet kapott, így még a csípőtörésből visszatérő Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle) és Anna Tauber (CST Sandd American Eagle) is előtte végeztek.

Férfiak

Legutóbbi XCC győzelmét követően Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) úgy tűnik vérszemet kapott. Kanadában a short track verseny 9 köréből hatot egyedül vezetett, innentől azonban komoly kihívóra talált Samuel Gaze (Specialized) személyében. Egyértelműnek tűnt, hogy ők a péntek este főszereplői, végül Gaze húzta be a győzelmet és a vasárnapi „pole pozíciót”. Utóbbi végül mégiscsak a Cannondale brazil versenyzőjéé lett, ugyanis Gaze megsérült pályajárás közben, így nem tudott rajthoz állni. Harmadikként Mathias Flüciker (Thömus RN Racing) ért célba. Negyedik Gaze honfitársa, Új-Zéland egyik legnagyobb tehetsége, Anton Cooper (Trek Factory Racing) lett, míg ötödikként az újdonsült XCO Európa-bajnok, Lars Forster (BMC) zárt. Nino Schurter (Scott SRAM) mindössze a 22. lett, így vasárnap csak a harmadik sorból rajtolhatott. A világkupa-összetett így sem került veszélybe, ugyanis Mathieu van der Poel (Corendon Circus) el sem utazott a tengerentúlra.

Nino Schurter a világkupa-összetett elsőségért küzdött / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

A világbajnok Nino Schurter számára a legfőbb kérdés az volt, hogy az utolsó előtti állomáson be tudja-e biztosítani a világkupa-összetett győzelmet 2018-ra. Ebben az ellenfelek mellett egy kisebb megfázás is hátráltatta, ám egészen az XCO verseny feléig biztosnak tűnt számára a dobogós helyezés, ezáltal az összetett siker is. Ekkor azonban elszakadt a lánca, a depóig tartó rollerezéssel és szereléssel több, mint másfél percet bukott, így búcsút mondhatott dobogós esélyeinek.

Anton Cooper hatalmas bukása

A verseny ezen pontján Anton Cooper és Mathias Flückiger mellé felért az andorrai győztes Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas), sőt nagy küzdelmek árán ugyan, de látótávolságon belül tartotta magát az újdonsült francia bajnok Titouan Carod (BMC). Felfelé egyértelműen az vallnordi győztes, Kerschbaumer tűnt a legerősebbnek, viszont az utolsó körben hibázott, így visszacsúszott a negyedik helyre. Az utolsó körben így már biztossá vált, hogy új győztest avatnak a világkupák történetében, Flückiger és Cooper egésze a legendás La Beatrice-ig vérre menő küzdelmet folytattak. Itt azonban Cooper látványosat esett, kerékpárja lerepült a helyoldalról, így végül csak hatodik helyre tudott bejönni, a bukást látva, ez a teljesítmény is csodával határos. A „kisebbik” Flückiger így sok év komoly munkája után végre megszerezte első győzelmét, Kerschbaumer pedig nagy hajrával felért a második helyre. Titouan Carod is örülhetett, hiszen első felnőtt évében dobogóig jutott, előbb-utóbb képes lesz a nagy előd Julien Absalon nyomdokaiba lépni.

Férfi dobogó: 4. Marotte, 2. Kerschbaumer, 1. Flückiger, 3. Carod, 5. L. Braidot / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Schurter pechszériája mintegy keretbe foglalta a futamot, az utolsó körben még defektet is kapott, de mivel az összetettben mögötte álló Avancini csak a 9. lett, 7. helyével is megnyerte az idei sorozatot.

Képek:
RedBull Content Pool – Bartek Wolinski
RedBull TV

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo