fbpx

XCO világkupa La Bresse: a világbajnokok diadalmaskodtak, magyar eredményekkel

Jolanda Neff és Nino Schurter nyerték az idei utolsó világkupa futamot. Az idei összetett elszámolásban is ők végeztek az élen, de ezért Neff-nek igencsak meg kellett küzdenie.

A francia Alpok szívében került sor az idei világkupa sorozat utolsó állomására. A pénteki short track eredményekről már korábban beszámoltunk, vasárnap a fő futamot, azaz az XCO versenyt rendezték. A 4,1 km hosszú pálya körönként 201 méter szintet tartalmazott és a hétvégi esőzések több helyen rendkívül csúszóssá, technikássá tették.

Nők

Kezdjük a távolmaradók névsorával. Yana Belomoina (CST Sandd American Eagle) nem a legszerencsésebb szezonját teljesíti, hiszen épphogy felépült téli csípősérüléséből, eltört a karja, így idén már nem tud rajthoz állni. Gunn-Rita Dahle (Merida) a világbajnokságra készül, így a versenyterhelés helyett magaslati edzést választott. További érdekesség, hogy Sabine Spitz (Wiawis) 117. egyben utolsó világkupáját teljesítette, a németek legendás versenyzője év végén befejezi pályafutását.

A hétvége fő kérdése az volt, hogy ki zsebelheti be az összetett elsőséget. Annika Langvad (Specialized) az XCC sikerrel közelített Jolanda Neff-hez (Kross Racing Team), de a svájci bringás idei formáját nézve, nagyobb eséllyel vágott neki a vasárnapi futamnak. Nem is kellett sokat várni, a rajtot követő startkörben a világbajnok már fél perccel vezetett, míg dán riválisa hátracsúszott a 7-8. pozíció környékére. Langvad aztán a második körben összekapta magát és felért a Jolandát üldöző Pauline Ferrand-Prévot (Canyon SRAM) és Emily Batty (Trek Factory Racing) párosára. Az élen a világbajnok defektet kapott, a kerékcserével közel egy percet vesztett és visszacsúszott a 4. helyre, miközben Langvad átvette a vezetést és virtuálisan az összetett világkupa elsőséget is. Az újabb dráma a harmadik körben következett be, ahol Neff ismét defektet kapott, ezúttal az első kerekét kellett kicserélni. A sors részben kiegyenlítette az esélyeket, hiszen a dán Specialized versenyző is pórul járt, hátsó defekt miatt ő is pozíciót és időt vesztett.

Jolanda Neff megküzdött a győzelemért / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Ezáltal átmenetileg Batty került az élre, egyre közeledve élete első világkupa győzelméhez. Neff azonban bebizonyította, hogy ő az év legjobb XCO versenyzője és a technikai problémák ellenére is megnyerte a versenyt. A második helyért közelharc alakult ki, Batty és Langvad a pálya egy részén karjuknál húzták egymást vissza, végül a kanadai végzett előrébb. Ferrand-Prévot remek versenyt teljesített a hazai közönség előtt, negyedikként zárt, míg mögötte Alessandra Keller (Thömus RN Racing) ért célba.

Női dobogó: 2. Batty, 1. Neff, 3. Langvad

Neff a célban elmondta, hogy saját hibájából kapott defektet, hiszen a részben saras pályára a keskenyebb gumikat tetette fel alacsony nyomáson, amiket így felütött. Élete legfárasztóbb versenye volt, de így magabiztosan készülhet a két hét múlva megrendezésre kerülő világbajnokságra.

Benkó Barbara (Ghost Facotry Racing) a pénteki bravúros szereplést követően bukott, így nyílt sebbel a térdén a 19. helyen ért célba.

Férfiak

Nino Schurter (Scott SRAM) már összetett győztesként érkezett Franciaországba, de 2018-as szezonja közel sem sikerült olyan hibátlanra, mint a tavalyi. Ugyan nem hatalmas előnnyel, de magabiztosan, hiba nélküli versenyt teljesítve tudatta a világgal, hogy a Svájcban lévő VB-n még mindig ő számít majd a legfőbb esélyesnek.

Nino Schurter 30. VK győzelme / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Másodikként az idei szezon meglepetésembere, Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) végzett. Az olasz bajnok ismét közel állt a győzelemhez, a lassabb rajtot követően még fel is ért az élen állókra, viszont kétszer is leesett a lánca, ami pont elég volt arra, hogy a győzelemért már nem tudott harcba szállni.

Marotte és Kerschbaumer / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

A vasárnapi futam egyik nagy vesztese Mathieu van der Poel (Corendon Circus), aki az utolsó kör végén egy banális hibát követően bukta el a harmadik helyet. Az egyik huplin keresztbe állt alatta a bringa és igazából el sem esett, viszont egy pillanatra lefordult az első gumi (burp), ami miatt kereket kellett cserélnie. A bronzérmes pozíciót így a hazai pályán versenyző Maxime Marotte (Cannondale) szerezte meg.

Samul Gaze (Specialized) sérülése miatt már a szezon hátralevő részét kénytelen kihagyni. A Specialized csapat olimpiai bajnoka Jaroslav Kulhavy visszatért ugyan, de egy pedáltörés miatt felejthető versenyt tudhat maga mögött. Parti András (Waberer’s Trek Team) a 48. helyen ért célba.

A 2018-as világkupa-sorozat győztesei: Nino Schurter és Jolanda Neff / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Világkupa összetett

Magyar eredmények:

U23 férfi
Valter Attila (Magyarország) 49.
Palumby Zsombor (Magyarország) 82.
Dina Márton (Magyarország) DNF

Elit nő
Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) 19.

Elit férfi
Parti András (Waberer’s Trek Team) 48.

Képek:
RedBull Content Pool – Bartek Wolinski
RedBull TV

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo