fbpx

XCO Országos Bajnokság 2014 – nincsenek meglepetések, nincsenek mezek

Parti András és Benkó Barbara is megvédte cross country bajnoki címét! De hol maradtak a győzteseknek járó mezek? Nyílt levél egy elkeseredett édesapától!

2014. július 19-én, szombaton került megrendezésre a Honda Éles XCO Magyar Bajnokság Pilisvörösvár mellett, a Pilis Cross Country Club szervezésében. A rendezők a különböző korosztályok pályáit tekintve kitettek magukért, a 4,5 km-es elit kör kifejezetten színvonalasra és látványosra sikerült. Letörések, sziklakert és ugrató is szerepelt a nyomvonalban, így téve izgalmassá a kört a szurkolóknak és versenyzőknek egyaránt.

Szatmáry András a sziklakertben

Szatmáry András a sziklakertben

A versenyek 9 órakor kezdődtek az U9-es futamokkal, majd őket az U11-es korosztály követte. Érdekes volt nézni a kicsik futamát. Volt közülük olyan, aki valódi versenylázban, de volt olyan is, aki végig sírva tekerte le a számára előírt távot.

Rozgonyi Ádám U11-es bajnok

Rozgonyi Ádám U11-es bajnok

9:45-től az U13-as és Fun kategóriák rajtja dördült el. Nem biztos, hogy a legjobb ötlet volt együtt startoltatni ezt a két mezőnyt, mert óriási erőkülönbségek mutatkoztak meg a megmérettetés közben a mindössze 1,3 km hosszú pályán.

Baranyi Dávid Áron U13-as bajnok

Baranyi Dávid Áron U13-as bajnok

Az U15-ös és U17-es korosztály bajnokaspiránsai már a 4,3 km-es körön versengtek, már náluk is megmutatkozott az amúgy egész rendezvényre jellemző csömöri dominancia. A fiúknál mindkét kategória bajnokát a Cube Csömör adta Kádi Tamás Benjámin és Valter Attila személyében. Azért a hazaiak is örülhettek, hiszen a lányoknál U15-ben Buzsáki Virág (PCCC), U17-ben pedig Kertész Csenge (PCCC) diadalmaskodott.

Az ugrató már az U15-ös pályának is része volt

Az ugrató már az U15-ös pályának is része volt

A masterek délben vágtak neki a bajnoki trikóért folyó harcnak. A rajt előtt kisebb kavarodás volt, mert nem sokkal később a juniorok eredményhirdetése zajlott, páran nem igazodtak ki teljesen a programon. A verseny komoly csatát hozott, Medgyes Gábor (KTM Teszt Team) már az első körben az élre állt, őt Horváth Csaba (Focus Team Hungary) próbálta meg követni, de hátránya körről körre apránként nőtt. Medgyes végül fél perc előnnyel nyerte a futamot, a harmadikként záró Bogár Gábor (Waberer’s Areus Cube) már közel 3 percet kapott. Master 2 korosztályban Vörös Ferenc (Mecsek Maraton Team – PSN Zrt.) magabiztosan szerezte meg az első helyet, akárcsak Dr. Simonyi Ákos a master 3-asok között.

Medgyes Gábor volt a legerősebb master

Medgyes Gábor volt a legerősebb master

A legnagyobb várakozás természetesen az elit futamokat előzte meg. A kérdés adott volt, vajon képes lesz-e Benkó Barbara (Focus XC Team)és Parti András (Waberer’s Areus Cube MTB Team) megvédeni a bajnoki címet? Nos, a verseny alakulását látva, ezt fel sem kellett volna tenni, mindketten rajt-cél győzelmet arattak.

Parti András útban az újabb bajnoki cím felé

Parti András útban az újabb bajnoki cím felé

A férfiaknál az egyetlen magyar profi MTB csapat versenyzői uralták a pályát, az első négy helyet kibérelték maguknak Parti, Szatmáry, Vígh, Juhász sorrendben. Szatmáry esett, de az ezüstérmet még így is ő szerezte meg, Juhász betegséggel küszködött, ezért leszorult a dobogóról. A legjobb nem csömöri Blazsó Márton (VKE-Nelson Kross) lett.

Szatmáry András

Szatmáry András már a bukást követően

U19-ben Kádi József Krisztián nyakába került az aranyérem. Bár egy körrel kevesebbet kellett mennie, de figyelemre méltó, hogy jobb köridőket ment, mint az U23-as bajnok Bányai Domink (PCCC).

Bányai Dominik U23-as bajnok

Bányai Dominik U23-as bajnok

A nőknél Barbi végig uralta a versenyt, egy kisebb bukás és az azt követő gyorsszerviz a technikai zónában semmi tudták kizökkenteni a ritmusából. A második Dósa Eszter (Vitalitás SE Kross) lett 4 perc 40 másodperc hátránnyal, míg harmadikként Poór Brigitta (Merida Maraton Team CST). Tegyük hozzá, hárman indultak a bajnokságon, és a kis létszám sok korcsoportra, kategóriára jellemző volt (lsd. eredmények).

Benkó Barbara interjút ad a 19. bajnoki cím megszerzése után

Benkó Barbara interjút ad a 19. bajnoki cím megszerzése után

U19-es nőként egyetlen induló volt, Megyaszai Lilla (Cube Csömör) személyében. Ilyenkor felmerülhetne a kategóriák összevonása, igen ám, de érdemes tanulmányozni az eredménylistát. Ha összevonták volna a master, elit, U19 és U23-as női kategóriát, akkor is csak 4 induló lett volna. Nem tévedés, összesen a négy kategóriából, hiszen sem master, sem U23-as hölgy nem indult a versenyen. Nem mintha a felnőtt- és U23-as férfiak olyan sokan lettek volna, ők összesen 18-an indultak.

Az eredményhirdetés is családias hangulatban zajlott, csak valami hiányzott. Ja, a bajnoki mezek.

Ezzel kapcsolatban kaptunk egy nyílt levelet, amit a versenyen jelen levő sporttárs, édesapa fogalmazott meg.

“Tisztelt Katona Kálmán Elnök Úr!

Sokak számára feledhetetlen nap volt a szombaton megrendezett 2014.évi XCO OB Pilisvörösváron. Feledhetetlen, hiszen a Szövetség hathatós közreműködésével sikerül tönkre tenni és elvenni a tartalmi lényegét a rendezvénynek.

A szakági szövetség januári elnökségi ülésén elfogadásra majd kihirdetésre került a 2014.-évi versenynaptár. Ebben meghatározásra került az is, hogy az ez évi XCO OB-t a PCCC egyesület rendezi július 3. hétvégéjén.

A rendezők, egyesületek, versenyzők ennek szellemében készültek az év legrangosabb megmérettetésére arra, hogy kiderüljön ebben az évben az adott kategóriában ki lesz az XCO Magyar Bajnok. Mindenki készült, a Szövetséget kivéve. A Szövetség honlapján nincs friss beharangozó hír a rendezvényről. Nem készült írott / elektronikus sajtó részére sajtóközlemény, helyi /regionális rádiók részére reklámszpot az év kiemelkedő versenyéről… A szakportálokon „csak” a rendezők által kiadott hírek szerepeltek.

A rendezvényen elindult összes versenyző tudása legjavát adta ahhoz, hogy a dobogó legmagasabb fokán viselhesse a nemzeti színű bajnoki mezt. A jelen lévők láthatták például a kis Vas Barnabás arcát és kiváló versenyzését az U9 kategóriában aki az utolsó körben a 3. helyről küzdötte fel magát az első helyre, de szinte minden kategóriában láttunk hatalmas csatákat és izgalmakat.

A versenyzők és hozzátartozóik számára az első eredményhirdetéskor derült ki, hogy a győztesek „csak” egy kupát kapnak, mert a Szövetség nem készítette el időre a Magyar Bajnoki mezeket. Óriási csalódás volt MINDENKINEK!

Az Ön által vezetett Szövetség nemtörődöm, hanyag hozzáállással lenullázta azt a lehetőséget, hogy kitartó és szorgalmas munkát végző versenyzők a dobogó legtetején Bajnoki mezben büszkén állhassanak és sportolói karrierjük feledhetetlen (pozitív) élményeként éljék meg ezeket a pillanatokat, énekelhessék a magyar himnuszt.

Érdekes elidőzni a Magyar Bajnoki mezek „evolúcióját” is.

2012-ben ez állt a nemzeti színű mezeken: „Magyarország XCO (kategória) bajnoka 2012”

2013.-ban: „Magyarország XCO Országos bajnokság 2013” Ez a mez akár a rendezvényen bárki által megvásárolható emlék mez is lehetett volna. Méltatlan egy nemzeti bajnokkal szemben!

2014-ben a mezek nem készültek el időre… Fél év kevés volt az elkészítésükhöz. Emlékeim szerint a hazai kerékpár OB-k történetében ilyen szégyenteljes eset még nem fordult elő. A helyszínen Ön azt a tájékoztatást adta, hogy egy hét múlva mindenki megkapja majd a neki járó bajnoki mezt… DE EZ MÁR NEM UGYANAZ!!!

A fentiek szorosan illeszkednek abba a sorba amit a kerékpározást szerető társadalom elképedve tapasztal hosszú idő óta. Február 8.-án Eisenkrammer Károly egy nyílt levelet írt Önhöz, amelyben hosszasan sorolta a Szövetség működésével kapcsolatos aggályait. Március 31.-ig (közel két hónap) kellett várni arra, hogy Ön válaszoljon a feltett kérdésekre. A válaszok tartalmát és színvonalát most nem részletezném… Május 9.-én hasonló tartalmú nyílt levelet fogalmazott meg Tóth Árpád is, de erre – legalább is nyilvánosan – nem született Ön által adott válasz.

Lehet ettől még lejjebb is? Mire számíthatunk? Itt, Abszurdisztánban következmények nélkül mindent lehet?

Köszönet a OB-t rendező PCCC-nek, mert minden kategória tudásának és képességeinek megfelelő pályákat jelöltek ki, kiválóan megszervezték és lebonyolították a rendezvényt.

Sporttársi üdvözlettel:

Rozgonyi Sándor

Eredmények

Elit férfi:

1. PARTI András (Waberer’s Areus Cube MTB Team) 01:31:56
2. SZATMÁRY András (Waberer’s Areus Cube MTB Team) 01:34:11
3. VÍGH Zoltán (Waberer’s Areus Cube MTB Team) 01:34:19
4. JUHÁSZ Zsolt Waberer’s Areus Cube MTB Team) 01:37:18
5. BLAZSÓ Márton (VKE-Nelson Kross) 01:37:31

A felnőtt férfi dobogó: Szatmáry, Parti, Vígh

A felnőtt férfi dobogó: 2. Szatmáry, 1. Parti, 3. Vígh

Elit nő:

1. BENKÓ Barbara (FOCUS XC TEAM) 01:12:25
2. DÓSA Eszter (Vitalitás SE – Kross) 01:17:06
3. POÓR Brigitta (Merida Maraton Team-CST) 01:27:05

A felnőtt női dobogó: 2. Dósa, 1. Benkó, 3. Poór

A felnőtt női dobogó: 2. Dósa, 1. Benkó, 3. Poór

2014 elit magyar bajnokai: Vas Barnabás, Kiss Emma Lotti, Rozgonyi Ádám, Fekete Zsófia, Baranyi Dávid Áron, Kádár Anna, Kádi Tamás Benjamin, Buzsáki Virág, Valter Attila, Kertész Csenge, Medgyes Gábor, Vörös Ferenc, Dr. Simonyi Ákos, Kádi József Krisztián, Megyaszai Lilla, Bányai Dominik, Parti András, Benkó Barbara

2014 magyar bajnokai

2014 magyar bajnokai bajnoki mez nélkül a szponzorfal előtt, melyen az “mksz” így, kisbetűvel olvasható

Teljes eredménylista

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo