fbpx

Vuelta a Espana: a honfitársak nem akarták, hogy Valverde nyerjen… (videó)

Nagyon érdekes versenyt hozott a Vuelta a Espana 18. szakasza, aminek a végén Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) és Joaquim Rodriguez (Katyusa) látványosan nem akarták, hogy honfitársuk, Alejandro Valverde (Movistar) véletlenül is megnyerje a szakaszt.

Valverdével sokaknak van “elszámolnivalója” a mezőnyben, lehet mondani, hogy nem szimpatikus, de nagyon is eredményes versenyzési stílusa miatt. A Movistar kapitánya a végletekig képes feszíteni a húrt, hogy minél kevesebbet keljen dolgoznia, a befutón pedig még mindig talán a leggyorsabb az összetett menők között. Ma, az Estrada és a Monte Castrove en Meis Pontevedra közötti 157 kilométeres táv végén Contadorék úgy gondolták, nem asszisztálnak a győzelméhez…

Valverde, Purito és Contador, még a rajtnál

Valverde, Purito és Contador, még a rajtnál

A táv végén kétszer egymás után kellett megmászni egy nehéz, 7 kilométer hosszú, közel 500 méter magas hegyet, az első áthaladáskor még a nap szökevénycsoportjának utolsó hírmondója, Luis León Sanchez (Caja Rural) vitte el a pontokat, de a második mászást már együtt kezdte a mezőny. A Cofidis és a Katyusa bringásai is nagyon aktívak voltak eleinte, de komoly előnyre senkinek nem sikerült szert tenni.

Az összetett menők közül az ifjú olasz tehetség, Fabio Aru(Asztana) érezte meg ösztönösen, mikor kell támadni, az emelkedő felénél indított, amikor kicsit belassult a tempó. Aru lélegzetvételnyi előnyre tett szert, de Contador, Valverde, Rodriguez és Chris Froome (Sky) csakhamar mozdultak, majd Froome volt az, aki kisvártatva betámadta a spanyolokat. A Sky kapitánya hamar felért Arura, s innentől kezdve remek tempót diktált az élen.

Aru lesprintelte Froome-ot

Aru lesprintelte Froome-ot

Contador azonban úgy tűnik, nem akarta elkövetni azt a hibát, mint pár napja, és defenzív taktikát választott. Purito sem akart menni Valverdének, benne is több emlék él arról, hogy ez nem célravezető. Valverde viszont megszokásból sem ment erős iramot, így Froome és Aru hamar eltávolodott. Contador egy támadást azért bepróbált, de jöttek a honfitársak, így onnan kezdve csak tette a kereket. Valverde is kontrázott, majd Purito is, de tempót ő sem ment, pedig látszott a hegycsúcs előtt, hogy összedolgozva könnyen felugorhatnának az élre.

Froome-éknak így megnyugtató előnyük maradt a hajrára, amit végül a kevesebbet vezető Aru nyert (az idei Vueltán másodszor), Froome pedig feljött összetettben a második helyre. Valverde azért megszerezte a harmadik helyet, de Contadorék megmutatták, hogy ők sem ma jöttek le a falvédőről, a piros trikós pedig úgy érezte, Froome-mal szemben belefért ez a 13 másodperces hátrány plusz a jóváírások.

Videón a végjáték:

 

Vuelta 18. szakasz eredménye:

1 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:47:17
2 Christopher Froome (GBr) Team Sky
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:00:13
4 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha
5 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo
6 Samuel Sanchez (Spa) BMC Racing Team 0:00:17
7 Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:00:33
8 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Team Katusha 0:00:48
9 Damiano Caruso (Ita) Cannondale
10 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano

 

Összetett állás:

1 Alberto Contador Velasco (Spa) Tinkoff-Saxo 71:38:37
2 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:01:19
3 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:01:32
4 Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Team Katusha 0:02:29
5 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 0:03:15
6 Daniel Martin (Irl) Garmin Sharp 0:06:52
7 Samuel Sanchez (Spa) BMC Racing Team 0:06:59
8 Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 0:09:12
9 Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:09:44
10 Damiano Caruso (Ita) Cannondale 0:09:45

 

Vuelta rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/vuelta-a-espagna_2014

.

 

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo