fbpx

Vuelta 2015 – Degenkolb-győzelemmel vigasztalódott a Giant-Alpecin

Trónkövetelő fiatalok és sokadik  reneszánszukat élő nagyöregek csatája – foglalhatnánk egyetlen frappáns mondatban össze az idei spanyol körversenyt.  Az utolsó napra, a vasárnap esti madridi körözésre az utóbbi kategória számára tartogatott még komolyabb izgalmakat a verseny, miközben a mezőnybefutót gyakorlatilag az előzetes elvárásoknak megfelelően John Degenkolb (Giant-Alpecin) nyerte. 

degenkolb.giantalepcin

Bár az elmúlt hét során joggal számíthattunk arra, hogy az összetett győztes személye majd a legutolsó pillanatig bizonytalan lesz, ráadásul akkor is csak másodperceken fog múlni a verseny, végezetül csupán egyetlen egy trikó sorsa maradt kérdéses: a pontversenyben vezetőt megillető zöld mezé, hiszen Joaquim Rodriguez (Katusha) mindössze két ponttal előzte meg az utolsó szakasz előtt Alejandro Valverdét (Movistar). Ismerve a két kerekes versenyzői attitűdjét, nem volt kétséges: le fogják még meccselni ezt maguk között!

A 45 kilométerrel a szakasz vége előtt beiktatott gyorsasági részhajrát Alejandro Valverde nyerte, közé és Rodriguez közé be tudott még slisszanni két másik Movistaros is, így a kettő pont előny most már Valverdéé volt. A történethez azért hozzátartozik, hogy Rodrigueznek nem sokkal azelőtt technikai problémái voltak, csapattársainak meg kellett dolgoznia azért, hogy visszajusson a mezőnybe. Ők ketten már nem szóltak bele a sprinterek csatájába a véghajrában, így ez maradt a végeredmény is: Valverde zöldült végül végleg be.

A szakasz mindössze 98 kilométer hosszú volt, ebből 59 kilométert adott ki az összesen 10 kör, amit a fővárosban tett meg a mezőny. Elsősorban a Giant-Apecin, a Trek Factory Racing és a Lampre-Merida csapata igyekezett koordinálni a versenyt, ám nagyjából 40 kilométerrel a vége előtt összeállt egy hatfős csoport – Benjamin King (Cannondale-Garmin),  Matteo Montaguti (Ag2R),a hegyi király Omar Fraile (Caja Rural-Seguros RGA), Laurent Pichon (FDJ), Carlos Verona (Etixx-Quick Step) és Giovanni Visconti (Movistar) -, akik meglehetősen sokáig tartották magukat.

Végül azonban újra beigazolódott az országúti kerékpározás aranyszabálya: mindenki csak annyira szökhet el, amennyire a mezőny engedi. A szökevények sorra lemorzsolódtak, s a szakaszgyőzelemről sprintbefutó döntött. A Giant-Alpecin John Degenkolb diadalával vigasztalódhatott a tegnap elvesztett piros mez felett.  A német sprinter Danny van Poppelt (Trek Factory Racing) és Jean-Pierre Druckert (BMC) előzte meg.

Noha az  idei Vuelta a Espana minden idők legerősebb mezőnyét ígérte azok után, hogy mind a Tour de France győztes Christopher Froome (Sky), mind a francia körversenyt hiányérzettel befejezők  – elsősorban  Nairo Quintana és Alejandro Valverde (mindkettő Movistar), Tejay van Garderen (BMC) valamint Vincenzo Nibali (Astana) – bejelentették részvételüket az eseményen,  utólag azonban kevésbé a látványos, tűzijátékszerű küzdelmekről, sokkal inkább a botrányairól – elsősorban a motorkerékpáros balesetekről – marad valószínűleg emlékezetes.

Pedig közben letette névjegyét egy új generáció, a többségében 1990-ben születettek. Nem csupán Fabio Aru (Astana) összetett győzelme, de Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) tragikus hős mivolta, valamint az  Orica GreenEdge két fiatalja, az összetett menő Esteban Chaves és a sprinter Caleb Ewan  teljesítménye is említést érdemel majd a sportkrónikákban. Ráadásul idén is érvényre jutott a Vuelta egyik jellegzetessége: nem kizárólagosan a legnagyobb csapatok versenyzői kerülhetnek középpontba, ez az a három hetes verseny, ahol kisebb teamek is szóhoz juthatnak, és versenyzőik megmutathatják, mennyit is érnek.

Kép forrása: facebook.com/teamgiantalpecin

Top 10 a 21. szakaszon:

1 John Degenkolb (Ger) Giant-Alpecin 2:34:13
2 Danny Van Poppel (Ned) Trek Factory Racing
3 Jean-Pierre Drucker (Lux) BMC Racing Team
4 Daryl Impey (RSA) Orica GreenEDGE
5 Tosh Van der Sande (Bel) Lotto Soudal
6 Ariel Maximiliano Richeze (Arg) Lampre – Merida
7 Nikolas Maes (Bel) Etixx – Quick Step
8 Kristian Sbaragli (Ita) MTN – Qhubeka
9 Kévin Réza (Fra) FDJ
10 Tom Van Asbroeck (Bel) Team LottoNL-Jumbo

Összetett top10 végeredmény: 

1 Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 85:36:13
2 Joaquim Rodríguez (Spa) Team Katusha 0:00:57
3 Rafał Majka (Pol) Tinkoff – Saxo 0:01:09
4 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:01:42
5 Johan Esteban Chaves (Col) Orica GreenEDGE 0:03:10
6 Tom Dumoulin (Ned) Team Giant – Alpecin 0:03:46
7 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:06:47
8 Mikel Nieve (Spa) Team Sky 0:07:06
9 Daniel Moreno (Spa) Team Katusha 0:07:12
10 Louis Meintjes (RSA) MTN – Qhubeka 0:10:26

 

Vuelta rovat a Bikemagon: https://bikemag.hu/vuelta-a-espagna_2015

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo