fbpx

Vízállóság mezzsebből – Ashmei Waterproof Jacket

Hétágról sütött a nap, amikor elindulsz egy jót bicajozni, kikapcsolódni. Alig melegedtek be az izmok, az ég beborult, feltámadt a szél majd hirtelen lecsap a zivatar. Visszafordulni már nem érdemes, ebből elázás lesz… A helyzet nem olyan súlyos, ha a mezzsebből kihúzol a tenyérnyi méretű becsomagolt dzsekit, felöltöd, ezzel elkerülve a teljes átnedvesedést, kihűlést. Az Ashmei Waterproof Jacket pontosan ezt a funkciót nyújtja a kerékpáros számára: praktikus, hatékony vészmegoldás a váratlan eső, lehűlés vagy bármilyen időjárás-változás ellen.

Távolról sem mindegy, milyen évszakban és időjárásban kapjuk meg a tesztelni való terméket. Murphy törvényét erre a tesztre is nyugodtan alkalmazható lenne: ha esődzsekit kell kipróbálni, akkor biztosan nem fog esni. És nemcsak az első héten, hanem a másodikon sem, majd a harmadikon úgyszintén… Mit lehet ilyen tenni, természetesen elutazni!

Nyár közepén Toszkánába mentem egy versenyre, majd onnan Skóciába egy 24-órás megmérettetésre. Bepakoltam a tesztelésre kapott Ashmei Waterproof Jacket nevű tenyérnyi méretre összehajtható dzsekit, félig-meddig reménykedve, hogy a két versenyen majd ki tudom próbálni. Persze azt sem bántam volna, ha mégsem lesz rá szükség (ki szeret esőben 24-órást menni?), de akkor viszont mikor lesz az Ashmei dzsekiből végre egy cikk? Hát a sors úgy hozta, hogy Itáliában éppen monszun volt, a ködös Albionban pedig mindig esik valami az égből…

Mint a legtöbb elhívatott bicajosnak, nekem is volt kedvenc „kompakt” esődzsekim, ami már sok-sok éven keresztül, megannyi alkalommal mindig kisegített a bajból. Az Ashmei ruházati márka teljesen ismeretlen volt számomra, egészen addig, amíg a cég PR-felelőse, Gary Bradshaw egy versenyen oda nem jött hozzám, ecsetelve termékük különleges tulajdonságit. Szkeptikus embertípus vagyok, komoly fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban, hogy bármely „exkluzív” dzseki többet tudjon a piac legismertebb márkáinál. Mindazonáltal Gary lelkes bemutatója megragadott, reményeket ébresztett, hogy tényleg létezik vízhatlan, jól szellőző, pontosabban illeszkedő esődzseki, amely majdan kalandjaimra hűen elkísér.

Így jutott hozzám az Ashmei Waterproof Jacket, amely egy vízhatlan kerékpáros ruházati kollekció része. Korábban már négy hasonló koncepciót követő esődzsekit volt szerencsém kipróbálni: voltak köztük jobbak és kevésbé sikerültek, így tisztában vagyok azzal, hogy mire kell figyelni egy dzsekiteszt során. Az Ashmei nem a legkönnyebb és nem a legkisebb a kínálatban, még azt sem mondhatom, hogy a legjobb védelmet nyújtaná az elemekkel szemben, mégis nagyon megszerettem. Oly annyira, hogy szeretett dzsekimet nyugdíjazni kellett miatta!

Mi az Ashmei titka? „Marginal gains” ahogy a Sky Team profi csapat vezetői megfogalmazták, azaz a titok a részletek tökéletesítésében rejlik. Az elsődleges érv a dzseki mellett a szabás és a különleges alapanyag. A hi-tech szövet elképesztő rugalmassága rendkívül pontos illeszkedést tesz lehetővé, akár egy jobbfajta „aero” mez esetében. Semmi ráncosodás, így a szélnek sincs mibe bele kapni. A mez plusz egy vékony aláöltözet pont elfér alatta, de se több, se kevesebb. Következésképpen az Ashmei vízhatlan ruházatot ugyanúgy kell méret szerint kiválasztani, mint a mezeket vagy nadrágokat: pontosan akkorát, ami feszesen illeszkedik, de még éppen nem szorít. Az Ashmei dzsekit teszteltem országúti időfutam bringán totál előre dőlt felsőtesttel, montin kényelmesebb testhelyzetben, és minden esetben kiváló viseletnek bizonyult. Elképesztő, hogy mennyit számít a rugalmas alapanyag egy vékony dzseki esetében!

Másodsorban ott a minimalista dizájn, ami nekem személy szerint bejött. Ez ugyebár természetesen szubjektív tényező. De említhetném még a fantasztikusan jól eltalált, tapadást elősegítő szilikon gumírozást a mandzsettákon és a derékrészen, amely hatékony megoldás a felcsúszás kiküszöbölésére. Az Ashmei dzsekit tehát nem kell igazgatni, biztosan áll és teljes védelmet nyújt. Továbbá a hátsó zsebek – az egyik cipzáras így védelmet is nyújt a csapadék ellen – pont jó méretűek, könnyen elérhetők, és a feszes szabásnak köszönhetően mindig ugyanott helyezkednek el. (Esőben az elektronikus kütyüknek zárt zsebben a helyük!) Egy másik zseb pumpatartót kínál, ami ugyancsak kedves figyelmesség a tervezők részéről. Végezetül mindhárom zseb tartalmaz egy apró lézervágott alsó nyílást, amin keresztül a felgyülemlett víz elszivároghat. Igen, ezek azok az apró részletek, amelyek egy esődzsekit kedvessé tesznek a sokat próbált bicajos számára, azaz nem feltétlen a grammok vagy a méret az elsődleges szempont.

A varrások mind szigeteltek, így a dzseki a lehető legtovább képesek a nedvesség behatolását megakadályozni. A víz ugyebár „nagy úr”, a teljes védelem csak ideig-óráig tartható fent. Az egész napos eső hatására pár óra után már jelentős és egyben kellemetlen szivárgást tapasztaltam, de még így is jobban jártam az Ashmei dzsekivel mint más tesztdarabok esetében. Az alapanyag 20,000mm vízállósági értéke, az YKK® Aqua Guard speciális cipzártípus és a 7 mikron vastagságú Water Repellent bevonat alkalmazása komoly időelőnyt ad az ázó-fázó kerékpárosnak. Szerencse amikorra a szivárgás már igazán zavaróvá válna, a legtöbb bicajos már sikeresen hazaért.

A vízállóság egy sportolásra tervezett dzseki esetében kétélű fegyver, lévén a test által kibocsájtott párával is valamit kezdeni kell. A már említett – és megdicsért – technikailag fejlett alapanyag a vékony bevonattal párosítva az esővédelem és befülledés közti borotvaélen egyensúlyoz (45,000gm/m2/24h “lélegző” értéket biztosít), ráadásul még a széltől és a hidegtől is relatíve hatékonyan óv. A már említett a skót 24-órás MTB-verseny a szó szoros értelemben „vízválasztó” volt, később egy váratlan novemberi esős-szeles edzés hasonlóképp próbára tette a dzseki hőháztartását. Az ellenkező véglet a meleg nyári eső, amikor csak a vízzáró funkcióra van szükség, a hőszigetelésre kevésbé. Ez utóbbinál bizonyult hasznosnak a cipzár könnyű kezelése…

Összegezzük a dzsekivel szerzett tapasztalatokat! Ha egy egész évben használatos esődzsekit keresel, amely mindig a zsebben várja az esetleges „bevetést”, akkor a leheletvékony típus ugyanúgy csalódást fog okozni, mint a „túlépített”. Viszont nem biztos, hogy érdemes több esődzsekit tartani, mert az előbb vagy utóbb otthonfelejtéshez vezet. Az Ashmei Waterproof Jacket edzéshez, munkába járáshoz, kirándulásokhoz, túrázáshoz, és még akár versenyzéshez is alkalmazható, tavasszal, nyáron, ősszel egyaránt, tartósságát pedig egy-két sáros-esős verseny, illetve az ezzel járó óhatatlan bukások bizonyítják. Ha az olvasó is úgy áll a kerékpáros ruházathoz, mint én: azaz egy darab megbízható esődzsekire van szüksége, amelyre mindig számíthat, akkor a magas vételár ellenére is érdemes az Ashmei dzseki beszerzését megfontolnia.

További információk a gyártó honlapján:
https://ashmei.com/shop/ash-men-cycle/mens-cycle-waterproof-jacket/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo