fbpx

Végre! Törvényjavaslat az erdei kerékpározás tiltásának feloldására

Megoldódhat egy régóta húzódó probléma, nevezetesen a kerékpározás tiltása egyes erdei ösvényeken hazánkban. Megtörtént a bizottsági előkészítése az eredetileg a lovasok által kezdeményezett törvénymódosításnak, melybe Révész Máriusz parlamenti képviselőnek köszönhetően bekerült a kerékpárosokra vonatkozó módosító indítvány is. A részletekről a bizottsági egyeztetésen is részt vevő Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda vezetője tájékoztatott:

„A hegyikerékpárosok nagy lehetőség előtt állnak, ugyanis – amennyiben jövő héten az országgyűlés elfogadja a törvénymódosító javaslatot – ismét szabadon lehet majd kerékpározni az Erdőtörvény által eddig tiltott erdei szakaszokon, ahol az elmúlt években többször is konfliktusba keveredtek a bringások az erdészettel. Jelenleg csak erre kijelölt „kerékpárút” szakaszokon lehet az erdőben kerékpározni, egyébként illegális a legtöbb erdei út használata.

Hamarosan ismét legális mountain bike útvonalak lehetnek a János-hegyi ösvények, de fontos egy szigorú etika betartása

Hamarosan ismét legálisan használhatják a mountain bike-osok az erdei útvonalakat, ösvényeket, de fontos egy szigorú etika betartása

A törvénymódosítás kidolgozásában oroszlánrészt vállaltak a lovasok, akik hasonló problémákkal küzdöttek, s már egy éve készítették elő a beterjesztést. Az egyeztetésekbe Révész Máriusz parlamenti képviselő is bekapcsolódott, képviselve a kerékpárosok érdekeit, és a végeredmény egy közös módosító javaslat lett, amit jó eséllyel fogadhat el jövő héten az országgyűlés.

Szeretném azonban felhívni a figyelmet, hogy a törvénymódosítás önmagában még nem jelentheti a probléma megoldását, nekünk, kerékpárosoknak is egyeztetésekbe kell bocsátkoznunk és egységet kell mutatni a békés egymás mellett élés érdekében. Fontos, hogy minden bringás elfogadjon egy „etikai kódexet” az erdei kerékpározást illetően, ne zavarjuk az erdő nyugalmát, és próbáljuk meg minimálisra csökkenteni a gyalogos turistákkal való konfliktusok kialakulásának lehetőségét is.

El kell fogadnia minden kerékpárosnak, hogy nem csak saját magunkért, hanem egymásért is felelősek vagyunk ebben a történetben, és egy ránk nézve pozitív döntéssel sem szabad később visszaélnünk, egy példa: lehetőleg ne a szombat délutáni „csúcsforgalomban” válasszuk a frekventált normafai ösvényeket mountain bike-ozásra…. Ezzel kapcsolatban a közeljövőben a kerékpáros élet több szereplőjével, képviselőjével is egyeztetni kívánunk, a munkánk eredményeiről hamarosan beszámolunk.”

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo