fbpx

Véget ért a szingapúri ifjúsági olimpia: a magyar kerékpáros eredmények összefoglalója

Első alkalommal került megrendezésre 2010. augusztus 14-26. között az ifjúsági olimpia, melyet 14 és 18 év közötti fiatal sportolók számára rendez a NOB. Az ifjúsági olimpia célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét; meghatározó vonzerőként jelenjen meg a fiatalok számára; oktató- és nevelő hatást váltson ki, illetve életforma modellt ajánljon – fogalmaz a NOB és a MOB közösen. A világversenyen MTB, BMX és országúti kerékpáros szakágakban magyar sportolók is részt vettek, lássuk, milyen eredményekkel!

Ifjúsági Olimpia 2010 - Szingapúr

Ifjúsági Olimpia 2010 - Szingapúr

A magyar kerékpáros csapatot Somogyi Miklós és Borbély Ferenc edzők kísérték, hazánkat Fenyvesi Péter (MTB), Kéri Zsófia (MTB, BMX, országút), ifj. Stubán Ferenc (országút) és Szoboszlai Patrik (BMX), képviselte. A kerékpáros versenyszámok augusztus 17-22. között kerültek lebonyolításra. Érdekesség, hogy az MTB cross country, BMX és országúti szakágak mellett a pályakerékpározás nem kapott helyet a programban.

A kerékpáros versenyek sorát augusztus 17-én a hölgyek MTB XCO futama nyitotta meg, itt Kéri Zsófia indult, és a 30 fős mezőnyben a 17. helyet szerezte meg. Ugyanezen a napon rendezték a fiúk XCO futamát is, itt Fenyvesi Péter a 32 fős mezőnyben a 14. helyen zárt.

A program a fiúk országúti időfutamversenyével folytatódott augusztus 18-án, ahol a táv szokatlanul rövid – 3,2 kilométeres – volt. A győztesnek ehhez 3’56,64 másodpercre volt szüksége, mely 48,68-as óraátlagot jelent. Ifj. Stubán Ferenc ebben a versenyszámban 34 másodperces hátránnyal a 28. helyen végzett a 32 fős mezőnyben.

A következő napon rendezték a BMX futamokat, ahol a kvalifikáció során Szoboszlai Patrik, a 18. időt futotta, míg a hölgyeknél Kéri Zsófia a 16. helyen zárt. A negyeddöntőkből aztán Kéri Zsófia továbbjutott, Szoboszlai Patrik viszont nem. Zsófi végül az elődöntőig jutott, ahol saját, nyolcfős futamában nyolcadikként zárva végül nem jutott a döntőbe. Teljesítménye ennek ellenére figyelemreméltó, tekintve, hogy fő szakága az MTB.

A kerékpáros program utolsó versenynapján, augusztus 22-én bonyolódott a lányok időfutamversenye és a fiúk országúti mezőnyversenye. Érdekesség, hogy a lányok számára nem rendeztek mezőnyversenyt. A hölgyek távja 2,3 kilométer volt, melyet a győztes 41,81-es óraátlaggal teljesített. Kéri Zsófia itt 28 másodperces hátránnyal végzett a 24. helyen a 31 fős mezőnyben. Eközben ifj. Stubán Ferenc, Szoboszlai Patrik és Fenyvesi Péter a fiúk mezőnyversenyében állt rajthoz, ahol Stubán a 36. helyen, Fenyvesi pedig a 47. helyen az élbollyal érkezve fejezte be a távot a 94 fős mezőnyben, míg Szoboszlai Patrik feladta a 48 kilométeres versenyt.

Magyarország kerékpáros csapata végül összteljesítményben a részt vevő 32 nemzet között a 30. helyen végzett.

Megemlítendők még a triatlon eredmények is, hiszen bár szigorúan véve nem kerékpársport, mégis van benne kerékpár. A hölgyeknél itt Dudás Eszter az 5. míg a fiúknál Hankó Gábor a 9. helyen zárt. Megrendezésre került egy különös versenyszám is, a vegyes csapatban abszolvált futam, ahol nemek és nemzetek összevegyítésével hoztak létre vegyes csapatokat, melyeken belül 2/2 volt a nemek aránya. Dudás Eszter itt egy portugál, egy osztrák és egy izraeli versenyzővel egyetemben az „Europe1” fantázianevű csapattal olimpiai bajnoki címet nyert, míg Hankó Gábor alkalmi csapatával a 6. helyen zárt.

Magyarország az első ifjúsági olimpián az összes sportág összesített éremtáblázatán az előkelő 7. helyet szerezte meg.

Részletes kerékpáros eredménylisták ide kattintva érhetők el.

További információk: www.mob.hu

Az olimpiai játékok hivatalos honlapja: http://www.singapore2010.sg/public/sg2010/en.html

Szöveg: HBalage
Forrás: www.uci.ch, www.mob.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo