fbpx

Valter Attila Görögországban nyert pontszerző XCO-versenyt!

Valter Attila, a Cube-Csömör junior mountain bike cross-country versenyzője remekül kezdte a szezont, Görögországban, Hellas-Salamina szigetén nyert UCI-pontszerző versenyt, amiről maga számol be.

A másodéves junior versenyző számára fontos az UCI-pontszerzés, hiszen a ranglistán elfoglalt pozíciótól függ majd a rajthely a következő minősített versenyeken, majd a világkupákon, a jó starthely pedig kulcsfontosságú a minél jobb eredmény elérésében. Valter Attila szombati második helyét követően vasárnap magasba emelhette a kezét, és a két szép eredménynek köszönhetően pontszámok tekintetében is eredményes volt az utazás. A Cube-Csömör versenyzője így számolt be a versenyről:

Valter Attila (Fotó: Bike&Sports)

Valter Attila (Fotó: Bike&Sports)

Az elmúlt 4 napban Görögországba utaztunk két UCI pontszerző versenyre, Cseh Veronikával és Göltl-Zelenij Lindával, valamint Benkó Lászlóval. Elsődleges célként mindannyian pontszerzés céljából mentünk. Mivel idéntől a junioroknak is beleszámít 4 C1 vagy C2 es verseny, így fontos volt, hogy már év elején szerezzek pár pontot, hogy a többi versenyen is jó helyről tudjak rajtolni.

A pénteki utazás után egyből kimentünk a pályára, amiben nem csalódtam, köves gyökeres, de nem túl nehéz, pont év elejére való pálya volt mindkét napra kijelölve. Szombaton, az első versenyen 5 kör volt, amit 2 francia sráccal tekertem végig. Kemény küzdelem volt, de az utolsó körre helyeződött a hangsúly, mely során sajnos csak másodiknak tudtam elindulni a hosszú lefelén és már nem tudtam visszakerülni az egyik francia ellenfelet.

Másnap kicsit össze kellet szednem magam fejben mivel tudtam, hogy ma se lesznek gyengébbek az ellenfelek, én viszont nyerni jöttem. Hasonló nyomvonalú volt a pálya és a szombatihoz és hasonló forgatókönyv kezdett kialakulni, de úgy éreztem, ha a végére hagyom a döntést, könnyen lecsúszhatok a dobogó tetejéről újból. Így hát többször is támadtam, főleg hosszabbakat indítottam, aminek nagy nehezen meglett az eredménye és el tudtam szakadni.

Az utolsó kört végig egyedül nyomtam egy kis előnnyel és így is értem be a célba, aminek nagyon örültem. Úgy érzem nem csak pontok szempontjából zártam sikeres hétvégét, hanem mentálisan is jót tett ez a verseny a további felkészüléshez. Köszönöm csapatomnak hogy lehetővé tették a versenyre eljutást és Benkó Lacinak a szupportot.

A szombati futam eredménye:

1 Maxime MAURIN FRA 17 1:13:00 20 20
2 Attila VALTER HUN 18 1:13:03 18 18
3 Mikael BRUNELLO FRA 18 1:13:35 16 16

A vasárnapi futam eredménye:

1 Attila VALTER HUN 18 1:11:18 20 20
2 Mikael BRUNELLO FRA 18 1:11:23 18 18
3 Maxime MAURIN FRA 17 1:11:39 16 16

 

A hétvégén nem csak Valter Attila állt rajthoz Görögországban, hanem női elit kategóriában a szombati és a vasárnapi UCI C1 minősítésű pontszerző versenyen Cseh Veronika és Göltl-Zelenij Linda is. A cél az olimpiai kvalifikációs pontgyűjtés volt, de a tisztánlátás kedvéért hozzá kell tennünk, hogy a női olimpiai kvóta megfelelő kvótafutó koncepció kidolgozása hiányában (2014. májustól 2016. májusig tart a kvótafutó időszak) gyakorlatilag elúszott, csak matematikai esély maradt a kvalifikációra, illetve úgy juthat Magyarország kvótához, ha például több nemzet visszamondaná a riói részvételt.

Ennek ellenére a magyar szakvezetés megpróbálja a lehetetlent, meglovagolni a pusztán matematikai esélyt, és Benkó Barbara mellett az UCI XCO-ranglistán két legjobban álló bringás hölgyet különböző UCI-pontszerző versenyekre utaztatja májusig. Az első ilyen próbálkozás volt a görögországi hétvége, ahol Cseh Veronikának sikerült a középmezőnyben végezni, de pontszám tekintetében ez vajmi keveset hozott a konyhára.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo