fbpx

UVEX Sportstyle 202 miniteszt

A bajor székhelyű, a személyes biztonságra szakosodott UVEX az egyik legrégebben fennálló szemüvegmárka: immár 90 éve azon fáradozik, hogy például a munka vagy a sportolás során hatékony védelmet biztosítson. Az innováció terén a német cég évtizedek óta a világ élvonalában van: ma a Variotronic technológiára lehetnek a legbüszkébbek, amely 0,1 mp alatt képes váltani a lencse szűrésfaktorán, illetve páramentesség biztosító bevonatuk egyedülálló az iparban. A Sportstyle 202 a kedvezőbb árfekvésű Variomatic technológiát alkalmazza, amely ugyancsak gyors működést tesz lehetővé, de a teszt tanulsága alapján más tekintetben is vonzó lehet!


A egy darabból álló, teljesen fényáteresztőnek tűnő lencse nem csekély „tudással” bír. A gyártó specifikációja szerint a fotokromatikus Variomatic technológia szűrőfaktora az 1-es és 3-as besorolás közti spektrumban működik, és megfelelően gyors váltásra képes. Az utóbbit a használat során szerzett tapasztalatok mindenképpen alátámasztják: a váltás néhány másodpercen belül megtörténik, legalábbis a spektrum nagyobb részében. A besötétedett lencse mély szürke színű, a legintenzívebb szűréshez körülbelül fél percet kell várni. Habár a gyárilag megadott maximális szűrésfaktor hármas besorolású, szerintünk ennél valamivel csekélyebb.

A német gyártó egy darabból készült Sportstyle 202 lencséje a szemnek kellő védelmet nyújt, a keret csak a két végét tartja, a lencse tetejéből „lecsapott” rész pedig megfelelő szellőzést biztosít. Köszönhetően a V-formát képező keretcsatlakozásnak a periférialátás meglepően széles, továbbá teljes torzításmentességet élvezünk – még lefele is a telefon és egyéb „kütyük” kezelésénél. Az átgondolt lencseforma elegendő helyet biztosít a szemöldök és a szempillák számára, mindez a fedettség és a védelem korlátozása nélkül valósul meg.


A Sportstyle 202 kerete a száron végigfutó hosszanti kivágással érdekes, innovatív kialakítást kapott. Maga a speciális alapanyag merev, a rugalmas szerkezetkialakítás viszont pontos illeszkedést tesz lehetővé. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a keret bizonyos irányban stabil, van tartása, de fejformát ennek ellenére szépen „leköveti”. A tesztpéldány közepesen széles fejformához méretezett, de kapható „small” keretváltozatban, amely keskeny fejre optimalizált. Mindazonáltal a rugalmas száraknak köszönhetően a fejméret kevésbé jelent gondot a pontos illeszkedés tekintetben. A fültámasz végén apró szilikonpárnát találunk, amely a Sportstyle 202 esetében elégséges tapadást biztosít – azért a stabilitást fokozná egy nagyobb felületű szilikonbevonat. A cserélhető, csavarral rögzített orrtámasz oldalirányban és szélességben egyaránt rugalmas, tetszőleges szögben, pozícióban rögzíthető, így lényegében minden orrformához jól illeszkedik.

Országúti használat mellett semmilyen elmozdulást nem tapasztaltam, még a legnagyobb kánikulában sem, pedig fejbőrömről folyt a verejték. Montizás közben már előjött az arcszélesség kérdése: számomra kétségtelenül előnyösebb lenne a keskenyebb fejre optimalizált „small” méret. A Sportstyle 202 kerete tehát innovatív, jól funkcionál, pedig a szemüveg igazi erénye nem is ez, hanem a lencsetechnológia!

A fotokromatikus lencsék teljesítménye közt nem csekély különbséget tapasztaltunk, a német mérnökök a Variomatic technológiával magasra tették a mércét, amelyet legfeljebb az idén bemutatott Variotronic képes „überelni”. A sötétedés gyors és kiszámítható, döntően UV-érzékenységen alapul, így leginkább a szabadban élvezhető. Tetszett, hogy majdnem teljesen áttetsző szűrésről indul, így hajnalban, napnyugta után vagy kedvezőtlen látásviszonyok közt is nyugodtan viselhetjük. A fényszűrés mértéke nem veszi fel a versenyt a „síszemüvegekkel”, de a legtöbb esetben erre nincs is szükség: a szem képes kompenzálni, ha a lencse a „munka” egy részét már elvégezte. (Személy szerint nem vagyok érzékeny az intenzív fényre, esetleg mások számára ez esetleg korlátozhatja az UVEX 202-es alkalmazhatóságát.)

Érdekes jelenség, ahogy az árnyas panorámaösvényen haladva ha kitekintünk a hét ágról sütő nap által bevilágított városra, a lencse először gyorsan vált, majd szép lassan tovább sötétedik. Viszont ha túl sokáig bámuljuk a messzeséget, a visszaváltás első fázisa hasonlóan lassú, azaz akár fél percig tart, amíg az ösvény minden részletét ismét pontosan látjuk. Feltételezzük, hogy a vadiúj Variotronic technológia ezt a csorbát küszöböli ki. Ezen kívül a UVEX Sportstyle 202 egyéb panaszra nem adott okot, egy végletekig „csiszolt”, átgondolt modell, a ma elérhető egyik legfejlettebb fotokromatikus technológiával felvértezve.

Előnyök:

  • innovatív keretkialakítás
  • kétféle méret
  • pontos illeszkedés
  • magas szintű fotokromatikus technológia
  • alacsony tömeg

Hátrányok:

  • nem teljesen lineáris működés
  • fix lencse
  • a magas technikai színvonalnak ára van

Ajánlott fogyasztói ár: 30 440 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo