fbpx

Tour de Romandie 2018: Primoz Roglic századmásodpercekkel az élen

Igencsak szoros az összetett élmezőny a Tour de Romandie 1. szakasza után, melyen Omar Fraile (Astana) haladhatott át elsőként a célvonalon. Összetettben a prológon elért jobb eredménye alapján Primoz Roglic (LottoNL- Jumbo) vezet 43 századmásodperccel Rohan Dennis (BMC) előtt. 

A keddi 4 kilométeres prológ után egy 166,6 kilométeres emelkedőkkel tűzdelt etap várt a mezőnyre Fribourg és Delémont között. Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Remy Mertz (Lotto Soudal), Will Clarke (EF Education First-Drapac), Antoine Duchesne (Groupama-FDJ) és Marco Minnaard (Wanty – Groupe Gobert) alkották a verseny első szökevénycsoportját, amelyet elsősorban a Team Sunweb, az összetettben élen álló Michael Matthews csapata üldözött a legagilisebben, vagy talán nem is annyira agilisen, hiszen az élen haladó versenyzők hat perc előnnyel érkeztek a nap során kétszer megmászandó Le Sommet második kategóriás emelkedőjéhez. A Sunweb inkább a sprinterek minél előbbi lerázásában volt érdekelt. Ez csak részben sikerült nekik.

Amikor a mezőny másodszor is nekikezdett az emelkedőnek, az UAE Team Emirates és a LottoNL-Jumbo is beszállt a vezetésbe, ők már azzal a céllal, hogy a szökevénycsoportot befogják.  A fekete-sárga holland csapatnál Steven Kruijswijk diktálta a tempót, s míg az első körben Matthews kényelmesen átvészelte az emelkedőt, addig másodjára már leszakadt. Így történt a prológ második helyezettjével, Tom Bohlival (BMC) is. A LottoNL-Jumbo olyan jól kontrollálta a versenyt, hogy a legtöbb támadás, pl. Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Lucas Hamilton (Mitchelton-Scott) és Pavel Sivakov (Team Sky) közös kísérlete is kudarcba fúlt. Erősnek mutatkozott Dan Martin (UAE Team Emirates) és Mathias Frank (AG2R) közös akciója is, de nem eredményesnek.  Lejtmenetben összezárt a mezőny.

A szökevények közül Alexis Gougeard bírta a legtovább, csupán a két kilométerrel a vége előtt fogták be. Végül mégiscsak úgy nézett ki, hogy sprintbefutó lesz, ám  200 méterrel a cél előtt Sonny Colbrelly (Bahrain Merida) és Omar Fraile még meg tudott lépni a mezőnytől, kettejük közül végül Fraile vitte el a szakaszgyőzelmet.

A főmezőnyben, azonos idővel érkezett célba Primoz Roglic és Rohan Dennis is, akik a keddi eredményeiket is hozzáadva jelenleg másodpercre pontosan ugyanannyi idővel állnak összetettben az első és második helyen. A lehető legpontosabb mérés azonban 43 századmásodperc különbséget volt képes jelezni a prológon, ezért viselheti a szlovén időmenő az összetett elsőnek járó sárga trikót.

Összefoglaló videó a szakaszról:

Top 10 a szakaszon:

1 Omar Fraile (Spa) Astana Pro Team 4:03:42
2 Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain-Merida
3 Rui Costa (Por) UAE Team Emirates
4 Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ
5 Gorka Izagirre (Spa) Bahrain-Merida
6 Egan Bernal (Col) Team Sky
7 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale
8 Xandro Meurisse (Bel) Wanty-Groupe Gobert
9 Merhawi Kudus (Eri) Dimension Data
10 Eros Capecchi (Ita) Quick-Step Floors

Összetett top 10 a szakasz után:

1 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 4:09:16
2 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team
3 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:00:04
4 Diego Rosa (Ita) Team Sky 0:00:05
5 Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale
6 Gorka Izagirre (Spa) Bahrain-Merida 0:00:08
7 Egan Bernal (Col) Team Sky 0:00:10
8 Jonathan Castroviejo (Spa) Team Sky
9 Pierre Rolland (Fra) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
10 Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 0:00:13

(kísérőkép forrása)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo