fbpx

Tour de Hongrie: Piros, fehér, zöld, no és a sárga!

A nagy kerékpáros körversenyek, a Tour de France, a Giro d’Italia vagy a Vuelta a Espana nézői számára nem újdonság, hogy néhány kerékpáros különleges, színes, úgynevezett megkülönböztető mezt visel. Természetesen így lesz ez az idei Tour de Hongrie során is: a sárga, a zöld, a piros és a fehér mezért ismét óriási lesz a küzdelem!

 

(Mielőtt belevágnánk: a címben jelölt mezek sorrendje sem tetszőleges, elsőként a legrangosabbat illik említeni, ez pedig esetünkben az összetett legjobbjának járó sárga. A második legrangosabb a gyorsasági pontverseny legjobbját illető zöld mez, a harmadik a legjobb hegyimenőn feszülő piros mez, s végül negyedik a legjobb hazai kerékpárost jelölő fehér mez.)

Egy többszakaszos verseny sárga trikója (az esetek többségében az összetettben vezető ezt a mezt viselheti) minden kerékpáros álma, ám igen keveseknek adatik meg az a dicsőség, hogy a sportág egyik legbecsesebb mezében versenyezzen.

 


A 2018-as Tour de Hongrie összetett győztese, Manuel Belletti a sárgában

 

Természetesen a Tour de Hongrie során is a sárga megkülönböztető trikót viselheti az a kerekes, aki a legjobb időeredménnyel rendelkezik, vagyis az összetett versenyben az élen áll (persze volt már a magyar Touron piros trikó is a győztesen, amikor az egyik nagy üdítőital gyártó volt az esemény főszponzora).

 

Született: Franciaországban

 

Az első Tour de France során még egy megkülönböztető karpereccel jelölték az összetettben élen álló versenyzőt, majd 1919-ben (hat esztendővel az első Tour de Hongrie előtt) szponzori nyomásra a L’Auto magazin színeit idézve vezették be a sárga trikót. Igazság szerint már korábban is próbálkoztak vele, de a belga Philippe Thys akkor egyszerűen nem volt hajlandó felvenni azt. Hivatalosan első ízben 1919-ben Eugene Christophe, toronymagas esélyesként ölthette magára a mezt, az első kőkemény etap után.

 


A legutóbbi magyar sárgat trikós, Szalontay Sándor 2016-ban, a fertődi rajtnál

 

A reklám mellett más célok is ösztönözték a mez bevezetését. A versenyben vezető kerékpárost szerették volna valamilyen módon mindig jól láthatóvá tenni a szurkolók és a média számára. Az 1919-es Tour mezőnye azonban csak tizenegy versenyzőből állt és Christophe-nak nem tetszett, hogy így mindenki nyomon tudta követni pozícióját. Az sem tetszett neki, hogy a tíz, még versenyben lévő társa a „kanári” gúnynevet adta neki a mez színe miatt. Nem is bírta elviselni ezt a terhet és végül csak a harmadik helyen érkezett meg Párizsba.

 

Kanáriból Kannibál

 

A megkülönböztető mez az évek során egyre nagyobb presztízzsel bírt, bár olykor kisebb-nagyobb botrányok is övezték, a múlt század hatvanas éveire véget ért a trikó negatív megítélése, a nagy francia kedvenc, Jacques Anquetil sorozatos győzelmei új presztízst adtak a meznek. Ezt követően a sárga trikót viselni már valóságos kiváltságnak számított.

A legendás „Kannibál”, Eddy Merckx pályafutása során kilencvenhat napon át hordta a megkülönböztető mezt, amely öt Francia Körverseny-győzelemhez segítette hozzá. Ötven napnál többet volt a „maillot jaune” Bernard Hinault, Miguel Indurain és a már említett Jacques Anquetil vállain is.

 


2016 legjobbjai a Magyar Körverseny színes mezeiben

 

A jó példának igen hamar követői is lettek, a Giro d’Italián a rózsaszín mez a legjobb kiváltsága, a Vueltán piros mezben feszít az összetett legjobbja, de ezen kívül az egyes versenyek különféle színű, pöttyös, csíkos mezekkel jutalmazzák a részfeladatok első helyezettjeit.

 

Sőt! A kerékpársportban 1927 óta megkülönböztető mezt visel a világbajnok (hófehér mez szivárvány csíkokkal – valójában az olimpiai ötkarika színeivel: zöld, sárga, fekete, vörös és kék), de „saját” meze van minden ország nemzeti bajnokának is, ezt addig viselheti, amíg meg nem fosztják tőle.

 

Sárga, zöld, piros, fehér

 

A közelgő Tour de Hongrie során is hatalmas megtiszteltetés lesz a bringásoknak, akár csak egyetlen nap erejéig is magukra ölteni a Francia Körverseny mintájára sárgában pompázó trikót. S hogy melyik szín mit jelent?

 

Sárga mez: a WOW Hungary Nagydíjért, a összetett egyéni versenyben élen álló versenyző viselheti
Zöld mez:Bringasport Nagydíjért, a gyorsasági pontversenyben vezető kerékpáros viselheti (a részhajrákért, valamint a befutóknál járnak a pontok, a mez viselője lehet a mezőny legjobb sprintere)
Piros mez: az Europcar Nagydíjért, a hegyi pontverseny első helyezettjét illeti (a különböző szakaszokra hegyi hajrákat iktatnak be, amelyek során az ott elsőkként áthaladókat pontokkal jutalmazzák)
Fehér mez: a Cofidis Nagydíjért, az összetett versenyben legjobban álló magyar kerékpáros kapja meg

 


Tavaly ők vitték el a mezeket: Valter Attila (balról) a fehér, Patryk Stosz a piros, Manuel Belletti pedig a sárga és a zöld mez tulajdonosa lett

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo