fbpx

Tour de Hongrie: a cseh Bartáé a sárga trikó

Hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Tour de Hongrie siófoki prológján, köztük tizenhat hazai versenyző és három határon túlról érkező kerékpárosunk mutatkozott be a keddi prológon.

Fotó: Tdh.hu/ Pertorini Márió

A négy kilométeres egyéni indítású időfutam pályáját a VIP-futam résztvevői avatták fel, nyeregbe szállt többek között a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó válogatott két új tagja, Krueger John-Henry és Krueger Cole, majd a Magyar Körverseny résztvevői előtt a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso és olimpiai bajnok ökölvívónk, Kovács István tekerte le együtt a távot.

Aztán megkezdődött a 2019-es Tour de Hongrie, a nagy múltú viadal negyvenedik kiírása. A CCC Development Team már az elsők között elindította első számú versenyzőjét, Valter Attilát, aki remek időt futott, az indulók felénél hét másodpercnyi hátránnyal a hetedik helyen állt a kétszeres lett országúti bajnok Krists Neilands (Israel Cycling Academy) mögött.

Fotó: Tdh.hu/Vanik Zoltán

Jól futott londoni olimpikonunk, Lovassy Krisztián is, az Epronex-BSS Oil Team magyar válogatott versenyzője is, aki alig több mint egy másodperccel ért el gyengébb időeredményt Valter Attilánál, végül aztán a Kometa Cycling Team új versenyzője, Dina Márton kaparintotta meg a legjobb magyarnak járó fehér trikót.

Az indulók között volt a címvédő Manuel Belletti is, aki Giro d’Italiát követő érzéseiről beszélt a rajt előtt. „Fáradt vagyok, bevallom. Tíz napja ért véget a Giro utolsó szakasza, nem volt sok időm pihenni, készültem a Magyar Körversenyre, ugyanis számomra az elképzelhetetlen volt, hogy kihagyjam a Tour de Hongrie-t. Életemben először enyém címvédőként az egyes rajtszám. Az idén a csapatkapitányunk az összetett szempontjából a leginkább előre várt versenyzőnk, a kolumbiai Daniel Munoz, aki nagyon jó hegyimenő, a negyedik szakasz igazán fekszik neki, ráadásul remek formában van, múlt héten nyert Romániában a Bihari Körversenyen. Magyarországon is érte és neki fogunk dolgozni.”

 

Fotó: Tdh.hu/ Pertorini Márió

Fáradtság ide vagy oda, Belletti is odatette magát a prológon, s öt másodpercen belül megközelítette az élen álló lett bajnokot.
A korábbi győztesek közül rajthoz állt a Tour de Hongrie 2015-ös sárga trikósa, a luxemburgi Tom Thill és a 2016-os első, az észt Mihkel Raim is. A mezőny pillanatnyilag legmagasabban jegyzett versenyzője a Cofidis francia menője, Hugo Hofstetter, az egyik legrutinosabb kerékpáros pedig az éveken át a World Tour-sorozatban szereplő olasz Giovanni Visconti (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), de ők sem tudták megelőzni az élen álló Neilands-ot.

A huszonnégy esztendős lett versenyző jó eredménye nem meglepő, három éve teker a prokontinentális csapat színeiben, s az elmúlt két évben végigtekerte a Giro d’Italia versenyét (a 17. szakaszon ötödik lett), szinte „onnan érkezett” a Magyar Körversenyre.

Fotó: Tdh.hu/Tuba Zoltán

Végül azonban jött a cseh Barta, s odalett a lett előnye: az Elkov-Author rutinos kerékpárosa, a harmincnégy esztendős versenyző harmincnégy századmásodperccel megelőzte Neilands-ot, s ezzel megszerezte a 40. Tour de Hongrie sárga trikóját.

„Nem számítottam rá, hogy a legjobb magyarként zárom a prológot, fájt is egy kicsit a tekerés, de ez normális ilyenkor – értékelt Dina Márton az MTI kérdésére, majd rámutatott: tavaly is ő viselte a Tour de Hongrie első napjaiban a legjobb magyart illető fehér trikót, ám ahogy akkor, úgy most sem ez a végső célja. – A legfontosabb, hogy jó eredményt érjen el a csapat. Ami pedig engem illet, ha nyerni akarok, a fehér trikót is el kell vinnem.“

EREDMÉNYEK
Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km):
1. Jan Barta (cseh, Elkov-Author) 4:17.20
2. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 4:17.54
3. Piotr Brozyna (lengyel, CCC Development Team) 4:19.29
4. August Jensen (norvég, Israel Cycling Academy) 4:19.46
5. Dusan Rajovics (szerb, Adria Mobil) 4:19.62
6. Antonio Puppio (olasz, Kometa Cycling Team) 4:20.36
11. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 4:22.32
14. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) 4:23.48
16. Vas Balázs (magyar válogatott) 4:24.02
17. Fetter Erik (magyar, Pannon Cycling Team) 4:24.28
21. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 4:25.01
27. Lovassy Krisztián (magyar válogatott) 4:26.15

Összetett verseny: 1. (sárga mezben) Jan Barta (cseh, Elkov-Author)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!Következik!

A Velence és Esztergom között kijelölt 194 kilométeres útvonalon két meredekebb emelkedőt tartalmazó pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Kápolnásnyék, Felcsút és Esztergom), valamint két hegyi (mindkét alkalommal Dobogókő) részhajrára is sor kerül. A befutó előtt Esztergomban és környékén két kört is teljesít majd a mezőny.
Rajt: 2019. június 12. szerda, 12:45, Velence, Korzó
Várható befutó: 17:38, Esztergom, a Bazilika előtt
Kinek kedvez: az összetett végeredmény szempontjából fontos lehet ez a szakasz, a két nagyobb emelkedő miatt szűkebb mezőny sprintbefutója várható.

Köszöntő, útvonal, térkép, részletek: KLIKK IDE!

 

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

A Tour de Hongrie történetében negyedik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, s először lesz két szakaszról is élő közvetítés az Eurosport2 csatornáján! A legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők. 2019-ben a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban lesznek láthatóak!

Az első szakaszt és annak összefoglalóját az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

2019. június 12., szerda:

1:15–2:15 (prológ, összefoglaló, M4Sport)
9:30-10:30 (prológ, összefoglaló, Eurosport2)
16:00–18:00 (1. szakasz, élő, M4Sport)
22:00-23:00 (1. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
23:15–0:15 (1. szakasz, összefoglaló, M4Sport)

2019. június 13., csütörtök:

6:00-7:00 (1. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
9:30-10:30 (1. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)
11:00-12:00 (1. szakasz, összefoglaló, Eurosport1)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezünk a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook– (www.facebook.com/tourdehongrie),
Instagram- (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalunkon (twitter.com/tourdehongrie).
Utcaszintű online térkép: KLIKK IDE!
A mezőny GPS-alapú nyomkövetése: KLIKK IDE!
Közlekedési információk: KLIKK IDE!

 

A szerdán várható útlezárások

A Tour de Hongrie 1. szakasza során Velence és Esztergom között – a lassú rajttal együtt – 202 kilométert tesz meg a mezőny, amely 12:45-kor indul útjára a v elencei Korzótól. A karaván a Gárdony, Agárd, Pákozd, Sukoró, Velence, Kápolnásnyék, Pázmánd, Vereb, Lovasberény, Vértesacsa, Alcsútdoboz, Felcsút, Bicske, Szomor, Bajna, Tát, Esztergom, Pilismarót útvonalon jut el az esztergomi célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát.

2019. június 12-én, szerdán délután kétszer halad át Esztergomon a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körverseny 1. szakaszának mezőnye Pilismarót felé, majd a befutó is Esztergomban lesz, a Bazilika tövében, a Szent István téren. A nemzetközi mezőny aznap Velencéről indul és a versenyzők 2 kört tesznek meg a Pilisben. A táv: 194 km. Az első két esztergomi áthaladáskor, a Bánomi út-Basa utca kereszteződében úgynevezett sprinthajrá lesz, az itt felállított szurkolói ponton érdemes várni a mezőnyt. A profi verseny előtt 30 perccel az útvonalon reklámautók haladnak.

A reklámautók várható első áthaladása a városon: 15:15, második áthaladás 16:15.
Tour de Hongrie mezőnyének várható áthaladása: 15:40, második áthaladás: 16:40
A befutó várható időpontja 17:38 (Bazilika)

A 133 versenyző egy mezőnyben vagy kisebb csoportokban érkezik, a sebességük néhol meghaladja az 50 kilométer/órás sebességet is. A versenyzők és saját biztonságuk érdekében ne lépjenek a versenyzők vagy a kísérő járművek elé!

Útvonal:
15:40-kor a mezőny a 11-es úton, Tát felől érkezik Esztergomba, és a 10-es úton, Pilismarót felé hagyja el a várost. A városi útvonal: Táti út > Hősök tere > Terézia utca > Petőfi Sándor utca > Kölcsey Ferenc utca > Bánomi út > Vaskapu út > 11-es út Pilismarót felé.
16:40-kor a mezőny Dobogókő felől érkezik Esztergomba, és a 10-es úton, Pilismarót felé hagyja el a várost. A városi útvonal: Dobogókői út > Petőfi Sándor utca > Kölcsey Ferenc utca > Bánomi út > Vaskapu út > 11-es út Pilismarót felé.
17:40-kor a mezőny Dobogókő felől érkezik Esztergomba, és befut a célba a Bazilikánál. A városi útvonal: Dobogókői út > Petőfi Sándor utca > Kölcsey Ferenc utca > Bánomi út > Vaskapu út > Földműves utca > Dessewffy Arisztid u. > Vár utca > Szent István tér (Cél).

Esztergom belterületén 2019. június 12-én, szerdán, 15:40 és 18:00 óra között a pálya nyomvonalán a közúti forgalom korlátozására kell számítani. A rendőrség a keresztirányú forgalmat egészen a mezőny érkezéséig biztosítja. A gyalogos forgalmat a verseny nem korlátozza, de az úttesten való átkelés a szokottnál is nagyobb figyelmet igényel!

Kérjük, hogy tartsák be a Rendőrség és a szervezők utasításait! Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie június 11-én kedden Siófokon prológgal rajtolt, a nemzetközi mezőny a Velence, Esztergom, Balassagyarmat, Miskolc, Kazincbarcika, Tiszafüred, Hajdúszoboszló, Karcag, Gyöngyös-Kékestető, Kecskemét útvonalon hat versenynap alatt, tizenegy megyét és több mint száz települést érintve 890 kilométert tesz meg a székesfehérvári befutóig. Ebben az évben 19 csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hét kerékpárossal állhat rajthoz a kilencmillió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.

A 40. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA

Június 11. (kedd): Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km). Győztes: Jan Barta (cseh, Elkov-Author). Sárga trikóban: Jan Barta (cseh, Elkov-Author)

Június 12. (szerda): 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km)

Június 13. (csütörtök): 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km)

Június 14. (péntek): 3a. szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km)

Június 14. (péntek):
 3b. szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km)

Június 15. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km)

Június 16. (vasárnap): 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo