fbpx

Tour de France portré: a mezőny lesipuskása, Simon Gerrans

A Tour de France jelenlegi sárga trikósát, az apró termetű Gerranst hajlamosak lehetünk amolyan lepattanó szakaszok királyának tekinteni, pedig ha az eredményeit nézzük, a WorldTour egyik legmegbízhatóbb kerekeséről van szó.

Mondhatnánk, hogy könnyű annak, aki egy korábbi sárga trikós (Phil Anderson) szomszédságában lakik, mégis csak 17 éves korában kezdett el kerékpározni Simon Gerrans, akinek 2005-ig kellett várnia élete első profi szerződésére, amikoris egy tanuló év után lehetőséget kínált neki az AG2R. Rögtön be is dobták a mélyvízbe, körversenyek szakaszain elért top 10-es helyezéseivel (élete első Tourján a 17. szakaszon 3. lett!) hallgattatta el a kétkedőket. Alig egy évvel később már Tour Down Under-t nyert. Ekkor már kezdett kimutatkozni Gerrans igazi erőssége: a könnyebb egyhetesek, szakaszgyőzelmek.

gerransagricole2008-ban, a Crédit Agricole színeiben tért vissza a francia körversenyre, ahol a 17. szakaszon jött össze a siker. A hosszú szökésben végig állta Egoi Martinez támadásait az 1. kategóriás hegyi befutón. A nagy halálokat mutató Gerrans az utolsó métereken mindenki meglepődésére lerázta szökevénytársait és élete első GrandTour szakaszgyőzelmét aratta, felkeltve ezzel más csapatok érdeklődését, mint igazi All-Rounder versenyző.

simon_gerrans_sprays_12009-ben új csapata, a Cervélo nem választotta be a Tour keretbe, viszont a Giron és a Vueltán indult, ennek köszönhetően év végére ő lett az első ausztrál kerekes, aki mind a három nagy körversenyen szakaszgyőzelmet tudott aratni.

Gerrans

Két kevésbé sikeres Team Skyban töltött év után 2012-ben a frissen felálló GreenEDGE-ben élete szezonját futotta. Januárban ausztrál bajnok lett, majd nem sokkal később újabb Tour Down Under siker következett.
Márciusban következett a szezon csúcspontja, a Milano-SanRemo. A Poggio lejtmenetében Cancellara ellenállhatatlan volt, mégis az ausztrál nyerte a versenyt. Gerrans nyilatkozata a győzelem után: “Nem tagadhatom le, Cancellara volt ma a legerősebb…Gyakorlatilag minden kanyarban leszakadtam róla. Egyszer vezettem egy rövidet, de úgy ment el mellettem, mint egy motor. Tudtam, hogy haza fogunk érni és én már a sprintre koncentráltam. Talán egy kicsit alábecsült engem…”

image

Az Orica GreenEdge 2013-ban úgy érkezett a 100. Tour de France-ra, hogy első évükben még nem sikerült maradandót alkotniuk, most viszont – a 33 éves ausztrál hathatós közreműködésével -, már 2 szakaszgyőzelemnél tartanak és náluk a sárga trikó is. Vajon Gerrans ismét valami meglepőt húz és a Pireneusokig le sem veszik róla?

100. Tour de France: Kikre érdemes figyelni? – a 22 csapat és az esélyesek bemutatása

A 100. Tour de France itinere: a szakaszok részletesen, hegyek, esélyek

A 100. Tour de France – számok, trikók, díjak, statisztikák, érdekességek

Tour de France híreink idén külön rovatban jelennek meg, amely a főoldalról a menüsorból és a jobb oldali képváltóból is elérhető!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo