fbpx

Tour de France: feladta a sárga trikós és több favorit bukott a hajrá előtt

Az utolsó 500 méteren indított okos támadással szép győzelmet aratott a cseh Zdenek Stybar (Etixx-Quick Step) a Tour de France 6. szakaszán, mégsem ettől hangosak most a versenyt követő elemzések…

Tony Martin lehet utoljára húzta fel ma a sárgát? (Fotó: Stefano Sirotti)

Tony Martin lehet utoljára húzta fel ma a sárgát? (Fotó: Stefano Sirotti)

Abbeville és Le Havre között ma 191 kilométer várt a Tour de France mezőnyére, az elmúlt napokhoz képest barátságosabb, napsütéses időben. A peloton nem erőltette meg magát, bőven 40 km/h alatti átlaggal abszolválták a távot, de a sprinterek csapatai arra azért ügyeltek, hogy szökevények ne érjenek haza.

Az utolsó másfél kilométeren egy könnyebb vb-pályába illő emelkedő várt a legjobb hajrázókra, ami különösen feküdt papíron a német John Degenkolbnak. Csapata, a Giant Alpecin jól is készített elő, de amikor Simon Geschke megrántotta a tempót az utolsó kilométeren, látszott, hogy kapitánya nehézkesebben teszi a kereket az ellenfelekre, nincs kirobbanó erőben.

Ekkor “bambult el” kicsit a sárga trikós Tony Martin (Etixx-Quick Step), aki túl nagyot húzott jobbra, telibe találva egy hátulról gyorsabban jövő versenyzőt, s már dőlt is a sor… Sajnos a sárga trikós környékén általában a favoritok tekernek, így Vincenzo Nibali (Astana Team), Tejay Van Garderen (BMC) és mások is elestek, de kétségtelen Martin járt a legrosszabbul, akit kulcscsonttörés-gyanúval szállítottak kórházba miután teljesítette a maradék kilométert.

Az élen folyó küzdelemből eközben nem sokat lehetett látni a közvetítésben, csak azt, amikor az utolsó 500 méteren már Stybar robbantott, hasonlóan, mint kedden csapattársa, Tony Martin. Mögötte már a legtöbb sprinternek elfogytak a segítői, így egymást nézték egy ideig, ki indul meg a cseh versenyző után. Végül Joaquim Rodriguez (Katyusa) kezdte meg az üldözést, de későn.

Stybar nyert, mögötte Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) hajrázott a leggyorsabban, begyűjtve sokadik második helyét a Tourok történetében. Bryan Coquard (Europcar) és John Degenkolb volt a további sorrend, a mezőny maradék része a bukás és az emelkedő miatt szétszórva érkezett. Az összetettben papíron nem történt változás, hiszen a bukás az utolsó 3 kilométeren belül történt, így Martin azonos időt kapott az élbollyal, de kérdéses, hogy sérülése ellenére folytatni tudja-e holnap a Tourt…

(Frissítés: sajnos Martinnál megállapították a kulcscsonttörést, így feladta a Tour de France-t. holnap Chris Froome indulhat sárga trikóban))

Tour de France 6. szakasz top10:

1 Zdenek Stybar (Cze) Etixx – Quick-Step 4:53:46
2 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:02
3 Bryan Coquard (Fra) Team Europcar
4 John Degenkolb (Ger) Team Giant-Alpecin
5 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
6 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal
7 Edvald Boasson Hagen (Nor) MTN – Qhubeka
8 Davide Cimolai (Ita) Lampre-Merida
9 Julien Simon (Fra) Cofidis, Solutions Credits
10 Gorka Izagirre (Spa) Movistar Team

Az összetett élmezőny:

1 Tony Martin (Ger) Etixx – Quick-Step 22:13:24
2 Christopher Froome (GBr) Team Sky 0:00:12
3 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:25
4 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:27
5 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:00:38
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:00:40
7 Rigoberto Uran (Col) Etixx – Quick-Step 0:00:46
8 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:48
9 Zdenek Stybar (Cze) Etixx – Quick-Step 0:01:04
10 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:01:15

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo