fbpx

Tour de France: amikor Nibali kap 40 mp-t lefelé…

Újabb alpesi hegyi etap, ismét esett, de szerencsére a versenyzők nem estek-keltek, mint a tegnapi napon, pedig lejtmenetben dőlt el a szakaszgyőzelem sorsa…

izaguirre2

A mai nap volt az utolsó lehetőség, hogy valaki előbbre léphessen az összetettben, Megeve és Morzine között négy hegyet kellett megmászni 146 km alatt. Az utolsó a 11,6 kilométeren át 8,5%-os átlagmeredekségű Col de Joux Plane volt, ahol még jelentős időkülönbséget is ki lehetett volna alakítani. Azért „volna”, mert a dobogóért küzdő favoritok végül nem támadták egymást, kicsit hátrébb azonban átrendeződött a generál.

A Team Sky kézben tartotta az eseményeket és a sárga trikós Chris Froome-on sem látszottak a tegnapi bukás nyomai. Nem így Bauke Mollemán (Trek), aki már a korábbi hegyen is bajba került, s bár vissza tudott még zárkózni, újra leszakadt, végül több mint 5 percet kapott ellenfeleitől. Némi meglepetésre nem bírta a tempót a Joux Plane-on Fabio Aru (Astana) sem, aki elképesztően megrogyott, több mint 13 percet szedett össze Froome-tól és az utolsó pillanatban elveszítette top10-es összetett eredményét.

A szakaszgyőzelemre ma sok jelentkező volt és izgalmasan is alakult a verseny, miután több mint 30-an szöktek el a főmezőnytől. Mondhatni a szokásos nevekkel, többek között Nibali, Sagan, Rolland, Pantano, Zakarin, De Gendt, Gallopin, Allaphillipe, Kreuziger és Izaguirre is elöl voltak. Még az utolsó előtti hegyen Julian Alaphillipe (Etixx-Quick Step) és Jarlinson Pantano (IAM) léptek meg a szökevénycsoportból, bíztató előnyt építve a Joux Plane-ra.

Vincenzo Nibali (Astana) azonban úgy gondolta, szakaszt nyer a Touron, és az utolsó emelkedőn támadott az üldözők közül. Felért Pantanoékra, majd le is szakította őket, ekkor – ismerve lejtőző készségét – sokan odaadtuk volna neki a győzelmet. Ion Izaguirre (Movistar) azonban nem így gondolkodott, ugyanis saját tempóból utolérte Nibalit (magával húzva Pantanót).

Lejtmenetben a Movistar legjobbjai elképesztően ügyesek, de azért kevesen gondolták volna, hogy Izaguirre viszonylag hamar leszakítja Nibalit és Pantanót. Bár szakadó esőben, nedves úton sokat számít, hogy ki mennyire hajlandó kockáztatni a sikerért. A Movistar versenyzője ma kockáztatott és nagyon szép győzelmet aratott. Az összetett eredmény a Tour végeredményének is tekinthető, holnap már csak a párizsi gála van hátra, ahol eldől, kié lesz a legértékesebb sprint-győzelem.

Tour de France 20. szakasz eredménye:

1 Ion Izagirre (Spa) Movistar Team 4:06:45
2 Jarlinson Pantano (Col) IAM Cycling 0:00:19
3 Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team 0:00:42
4 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx – Quick-Step 0:00:49
5 Rui Costa (Por) Lampre – Merida 0:01:43
6 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff Team 0:01:44
7 Wilco Kelderman (Ned) Team LottoNl-Jumbo 0:02:30
8 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:03:24
9 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step 0:04:12
10 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale

Összetett állás:

1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 86:21:40
2 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:04:05
3 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:04:21
4 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:04:42
5 Richie Porte (Aus) BMC Racing Team 0:05:17
6 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:06:16
7 Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 0:06:58
8 Louis Meintjes (RSA) Lampre – Merida
9 Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step 0:07:04
10 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff Team 0:07:11

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások