fbpx

Tour de France 2014: Módszeres fárasztás után jönnek a kalapácsos emberek… – videó

Módszeres fárasztás után kalapácsos emberek hada várja a mezőnyt a Tour de France harmadik hetében – röviden így foglalhatjuk össze a mai hivatalos párizsi prezentáció során bemutatott 2014-es útvonalat…

Kicsit bővebben: hosszú és meredek emelkedők a verseny második felében összesűrítve, mindössze egy időfutam a párizsi befutó előtt; a GT-ken amúgy sem veszélytelen első hét rizikófaktorát pedig egy 9 kockaköves szektort tartalmazó etap növeli az ötödik napon.

A direktorok és a versenyzők véleménye IDE KATTINTVA olvasható.

3D videó a 2014-es Tour de France útvonaláról:

Mindez számokban: A 101. Tour de France-on 21 szakasz alatt 3656 km-t kell teljesíteni, július 5. és 27. között. A verseny 3 etappal Nagy Britanniában kezdődik, majd az 5. szakaszon 9 pavé szektor vár a 198 fős mezőnyre. Összesen 9 sík szakaszt, 5 változó domborzatú szakaszt, 6 hegyi etapot 5 hegyi befutóval kell leküzdeni, közben 2 pihenőnap szerepel a programban. A 20. napon egy 54 kilométeres egyenkénti időfutam dönt a végső sorrendről.

A szervező ASO részéről a versenyigazgató, Christian Prudhomme mutatta be a 2014-es Tour de France-t

A szervező ASO részéről a versenyigazgató, Christian Prudhomme mutatta be a 2014-es Tour de France-t

Bontsuk ki egy kicsit mindezt bővebben! 2014-ben a kerékpársport rohamos fejlődését figyelembe véve az Egyesült Királyságot érte a megtiszteltetés, hogy helyt adjon a Grand Depart-nak, azaz a Tour de France rajtjának. Nem éppen ráhangoló szakaszokkal kezdődik a Tour, rögtön két kétszázas  nappal, majd egy 159 kilométeres etap következik a londoni olimpia befutója színhelyén. A britek bíznak benne, hogy a Mall-on Mark Cavendish-nek tapsolhatnak majd, a sprinterek amúgy bőven lehetőséghez jutnak majd a Tour de France első felében.

A címvédő Chris Froome mellett

A címvédő Chris Froome mellett balról a színpadon a világbajnok Rui Costa, a legtöbb szakaszt nyerő sprinter, Marcel Kittel, legnagyobb vetélytársa, a revansra készülő Mark Cavendish, és a legendás Alpe d’Huez-i szakaszt nyerő francia Chritophe Riblon

A helyenként szűk angliai utak majd a partok közelében fújó szél önmagában is fokozza a balesetveszélyt egy Grand Tour első felében, de ahogy a bevezetőben említettük, a legrizikósabb nap a favoritok számára mégis az 5. szakasz lesz, ahol az Arenberg erdő környékén kilenc kockaköves szektoron kell végigdöcögni. Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, a rázatókon kevésbé tapasztalt versenyzők számára ez egyenlő lesz az orosz rulettel.

Pavé szektorok az 5. szakaszon

Pavé szektorok az 5. szakaszon

A fizikailag is nagyon megterhelő rázatók után – továbbra is az óramutató járásával megegyezően haladva Franciaországban – ismét két kétszázas szakasz fárasztja tovább a mezőnyt. A második hét egy érdekes etappal indul, a végjátékban rövid meredek emelkedőkkel, ahol a klasszikusmenők is villanthatnak, de kisebb időelőnyt az összetett esélyesek is kiharcolhatnak egymáshoz képest. Kérdés, hogy az első hét esetleges szélezéseinek, a baleseteknek, vagy a kockaköves rázatóknak áldozatul esnek-e nagyobb favoritok.

további szerepekben...

további szerepekben…

Sokáig azonban már nem kell várni az első komoly szelekcióra, amire a tizedik napon kerülhet sor klasszikus hegyi befutón, a La Planche des Belles Filles emelkedőjén. Az utolsó hegy nem magas, nem hosszú, de nagyon meredek, és a szakaszon hat kategorizált csúcs szerepel, ami érdekes taktikai küzdelmet ígér. A kulcsfontosságú szakasz után rögtön pihenőnap következik.

Az idei az óramutató járásával megegyező útvonal

Az idei az óramutató járásával megegyező útvonal

Az Alpokba a 13. szakaszon érkezik meg a mezőny, s ezzel el is kezdődik a haddelhadd (fontosabb hegyek az Alpokban: Chamrousse, Risoul, Lautaret, Izoard)… A csatolt szintrajzokon jól látható, hogy kemény, meredek emelkedők, hegyi befutók, vagy éppen kétszáz fölötti távok váltják egymást, közben egyetlen pihenőnappal, egészen az időfutamig. Érdekesség, hogy a hegyek egyre nehezebbek lesznek, a Pireneusokba megérkezve már 8% fölötti átlagmeredekséggel kell számolni… (Fontosabb hegyek a Pireneusokban: Porte d’Aspet, Bales, Portillon, Peyresourde, Val Louron-Azet, Pla d’Adet, Tourmalet, Hautacam.)

Döntő hegyi etap

Döntő hegyi etap a Tourmalet-val és a Hautacam-mal

Egy ilyen kemény héttel a lábakban jó időfutamot menni nem lesz egyszerű a favoritok számára, vagyis egy Chris Froome szintű kronómenő akár egy-két perces különbséget is visszahozat egy időfutamban kevésbé jó hegyi menővel szemben. Nem nyugodhatnak meg tehát a mászóspecialisták, ha csak kis előnyt tudnak szerezni az emelkedőkön. Taktikailag ez olyan helyzetet teremt, amiből valószínűleg mi, nézők fogunk profitálni, minden bizonnyal magas színvonalú Tournak nézünk elébe…

A szakaszok:
Július 5. – 1. szakasz: Leeds – Harrogate, 191 km
Július 6. – 2. szakasz: York – Sheffield, 198 km
Július 7. – 3. szakasz: Cambridge – Londres, 159 km
Július 8. – 4. szakasz: Le Touquet-Paris-Plote – Lille, 164 km
Július 9. – 5. szakasz: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut, 156 km
Július 10. – 6. szakasz: Arros – Reims, 194 km
Július 11. – 7. szakasz: Épernay – Nancy, 233 km
Július 12. – 8. szakasz: Tomblaine – Gérardmer, 161 km hegyi befutó
Július 13. – 9. szakasz: Gérardmer – Mulhouse, 166 km
Július 14. – 10. szakasz: Mulhouse – La Planche des Belles Filles, 161 km  hegyi befutó
Július 15. – pihenőnap
Július 16. – 11. szakasz: Besançon – Oyonnax, 186 km
Július 17. – 12. szakasz: Bourg-en-Bresse – Saint-Étienne, 183 km
Július 18. – 13. szakasz: Saint-Étienne – Chamrousse, 200 km hegyi befutó
Július 19. – 14. szakasz: Grenoble – Risoul, 177 km hegyi befutó
Július 20. – 15. szakasz: Tallard – Nimes, 222 km
Július 21. – pihenőnap
Július 22. – 16. szakasz: Carcassonne – Bagnères-de-Luchon, 237 km
Július 23. – 17. szakasz: Saint-Gaudens – Saint-Lary-Soulon (Pla d’Adet), 125 km  hegyi befutó
Július 24. – 18. szakasz: Pau – Hautacam, 145 km hegyi befutó
Július 25. – 19. szakasz: Maubourguet Pays du Val d’Adour – Bergerac, 208 km
Július 26. – 20. szakasz: Bergerac – Périgueux, 54 km egyenkénti időfutam
Július 27. – 21. szakasz: Évry – Paris, 136 km

A Tour de France hegyei:

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo