fbpx

Top10-es helyezések és új magyar csúcs az utánpótlás pálya Európa-bajnokságról

Véget ért az Ifjúsági és U23-as Pályakerékpáros Európa-bajnokság, melyen hazánk három csapat összesen öt válogatott versenyzőjével képviseltette magát. A hatnapos kontinensbajnokságon született új magyar csúcs és Top10-es helyezés egyaránt.

A 2016-os Ifjúsági és U23-as Pályakerékpáros Európa-bajnokságon részt vevő válogatott versenyzők, balról: Orosz Gergő (FSZSE-FTC), Borissza Johanna Kitti (BVSC-Zugló), Hajdú Máté Olivér (BVSC-Zugló), Molnár Gábor (BVSC-Zugló) és Filutás Viktor (Szuper Beton)

A 2016-os Ifjúsági és U23-as Pályakerékpáros Európa-bajnokságon részt vevő válogatott versenyzők, balról: Orosz Gergő (FSZSE-FTC), Borissza Johanna Kitti (BVSC-Zugló), Hajdú Máté Olivér (BVSC-Zugló), Molnár Gábor (BVSC-Zugló) és Filutás Viktor (Szuper Beton)

A válogatott 3 fő tapasztaltabb és 2 fő újonc – Európa-bajnokságon először szereplő – versenyzőből állt. Venczli Krisztián a versenyzők kerékpárjainak folyamatos előkészítésében, átszerelésében és rajtra készítésében töltött be fontos szerepet, továbbá a felszerelés adott pontra juttatása is az ő feladata volt. A válogatottat Pataki Ibolya pályakerékpáros szakágvezető vezette.

Idén a korai szervezésnek köszönhetően a pályától 1 km-re sikerült szállást foglalni az akor még csak tervezett, de a válogatott keretet kitöltő versenyzők részére, abban a szállodában, ahol a brit- és a svájci válogatott is lakott. Ezen a helyen ráadásul teljes ellátással gondoskodtak a csapat étkeztetéséről, így igény szerint a sorozatos versenyszámokban induló, vagy a késői rajtidőponttal rendelkező versenyzőknek a köztes étkezést is biztosították kívánság szerinti időpontban. A szállás nagy teraszán a masszázságy kapott helyet a sportolók regenerációja érdekében. A csapat technikai háttere az utazó csapatok egyikének köszönhetően már megközelítette a nemzetközi szintet, mely a versenyzők nagy részének biztosította a feltételeket.

Idén az Európai Kerékpáros Szövetség (UEC) változtatott a programon, és nem írt ki előfutamot a versenyszámokra, így minden mezőnyszámban csak egy fő indulhatott nemzetenként. A siker érdekében minden nemzet a legjobbját állította rajthoz az adott számban. A nemzetek nagy részének bevett gyakorlata szerint, amelyik korcsoportra volt elegendő versenyzőnk, tőlünk is számonként más-más versenyző állt rajthoz.

Montichiari, az olaszok fedett pályája

Montichiari, az olaszok fedett pályája

Borissza Johanna Kitti (BVSC-Zugló) immár harmadik alkalommal vehetett rész a kontinensviadalon (2014, 2015, 2016). Idén elsőéves U23-as versenyzőként nehéz próbatétel várt rá. Johanna számára volt az Eb programja a legnehezebb, mert egymást követő 3 napon kellett versenyeznie. Első alkalommal pénteken a  scratch (véghajrás mezőnyverseny) futamban indult először, ahol az előkelő 8. helyet szerezte meg. Másnap, szombat reggel, megkezdte az olimpia programján is szereplő omnium versenyt, melynek keretein belül két nap alatt hat versenyszámot kell teljesíteni. Sorrendben ezek a következők: scratch, 3000 méteres állórajtos időfutam, selejtezőverseny; a második napon pedig 500 méteres állórajtos időfutam, repülőrajtos 1 körös időfutam (250 m), majd a legvégén a pontverseny. Az első öt szám teljesítéséért helyezés szerint jár a pont – jobb helyezés több pontot ér –, a legvégén viszont ehhez az összpontszámhoz a pontverseny során szerzett pontmennyiség adódik hozzá. Ebből következik, hogy az utolsó szám hatványozottan számít, hiszen hiába vezeti valaki egészen a pontversenyig az összetettet, ha az utolsó szám során tegyük fel nem szerez pontot és körhátrányba kerül, akkor a körhátrányért járó mínusz húsz pontot a korábban begyűjtött pontjaiból levonják.

Johanna az omnium első, azaz scratch számában a 9. helyen futott be. Ezután jött a 3000 méteres időfutam, melyen ugyan az élmezőnybe nem fért be, de így is  3’52,433”-as idejével új felnőtt országos csúcsot hajtott (korábbi csúcs: 3’56,597”; Kercsó-Magos Zsuzsanna; BVSC-Zugló; 2013.). Ezután következett a selejtezőverseny, melyben kiváló és határozott versenyzéssel a 6. helyet szerezte meg. Másnap reggel az állórajtos 500 méteres időfutammal folytatódott az omnium. Itt Johanna eddigi pályafutása legjobbját teljesítve a 2. helyen végzett 36,967”-es időeredménnyel. Ezt követte a repülőrajtos 1 körös időfutam, ahol a 7. helyen rangsorolt, így 136 pontot gyűjtve a 8. helyről várta a folytatást. A pontverseny 100 köre alatt több próbálkozás is volt, a végeredményben egy helynyi változást hozott, így omnium versenyszámban Johanna a kimagasló 9. helyen zárta az Eb-t.

Palya_Eb_2016_06

Filutás Viktor (U23; Szuper Beton) három számban állt rajthoz az EB-n. Országúti versenyzőként kimagaslóan szerepelt, erőállapota predesztinálta a jó eredmény elérésére. A versenyszámok során bizonyos helyzetekben látszott a pályaedzések hiánya, melyek segítségével Viktor akár minden mezőnyszámban a legjobb 10-ben végezhetett volna. Eredményei így is nagyon szépek, hiszen pontversenyben az előkelő 12. helyen, míg a scratch versenyszámban a 11. helyen végzett. A 4000 méteres időfutamban az országos csúcs megfutására alkalmas állapotban volt, és miután számára ez az első versenyszám volt az Eb-n így bíztunk is a sikerében. Sajnos a csúcsdöntés hajszál híján nem sikerült, így 4’34,574”-es idejével a 22. helyen zárta a versenyt. (Indultak 30-an, győztes: GANNA Filippo ITA 4:14.746)

Palya_Eb_2016_07

Hajdu Máté Olivér (U19; BVSC-Zugló) az omnium versenyszámban indult, két nap alatt 6 számot teljesített. Az első, scratch versenyszámban a 18-ként futott be, a 3000 méteres időfutamban a 19. helyen végzett, az esti selejtezőben ügyesen helyezkedett és 15-ként szólították ki a versenyből. A második napon a negyedik szám a férfiaknál az 1000 méteres állórajtos időfutam. Ez a szám önmagában is nagyon megerőltető, de ezúttal 40 perc elteltével már az omnium ötödik versenyszámában kellett rajthoz állni. Máté 1000 méteren nagyon szépen teljesített és 1’07,490”-es idejével egy másodperccel javította meg egyéni csúcsát, ezzel pedig a 13. helyet szerezte meg. A repülő egykörös időfutamban 16 helyen zárt. A pontversenyben nem szerzett ugyan pontot, de biztos versenyzéssel megtartotta 16. helyét.

Palya_Eb_2016_08

Molnár Gábor (U19; BVSC-Zugló), az Eb előtti CL2-es és CL1-es nemzetközi versenyeken nagyon bíztató eredményeket ért el, hisz győzelmet és 2. helyezést egyaránt szerzett. Bár még csak elsőéves U19-es, de tőle vártuk az Eb legjobb eredményét. Scratch versenyszámban indult, több próbálkozása is volt, de sajnos egyik se hozott sikert. A verseny utolsó körében hatalmas bukás volt a mezőnyben, amibe szerencsére nem került bele és a kiváló 11. helyre érkezett. Másnap Gábor még rajthoz állt a 3000 m-es egyéni üldözőversenyben, ahol szépen teljesített és kevesebb, mint 5 másodperccel maradt el a magyar csúcstól (3’30,478” – Lovassy Krisztián; BVSC; 2006.) 3’35,198”-as ideje a 27. helyre hozta.

Palya_Eb_2016_09

Orosz Gergő (FSZSE-FTC) a pontversenyben állt rajhoz, a 120 körös futamban egyenletes versenyzést mutatott. Nem tudott pontot szerezni, de ebben egy bukás is meggátolta, hiszen a vége előtt – amikor a tervek szerint pontért ment volna – elesett. Sportolói karrierjének első pályás bukása így éppen az Eb-n kapta el. Nem sérült meg nagyon, de a fejét beütötte, így kétséges volt, hogy folytathatja-e a versenyt. Keménynek bizonyult, visszaült a kerékpárra, de sajnos nem tudott a szabály szerinti 4 kör alatt visszaállni a mezőnybe, így egy körhátrányt rászámoltak. A befutóban szépen hajrázott, és a 11. helyen befutva a pontnélküliek között legelöl jött, de a körhátrányért kapott mínusz 20 pont miatt az ír versenyző mögött végzett. Teljesítményével a kiváló 15. helyet szerezte meg, mely elsőéves ifjúsági versenyzőként szép eredmény.

Palya_Eb_2016_01 Palya_Eb_2016_03 Palya_Eb_2016_06 Palya_Eb_2016_07 Palya_Eb_2016_08 Palya_Eb_2016_09

Orosz Gergő bukása ellenére a 15. helyen fejezte be a pontversenyt

Orosz Gergő bukása ellenére a 15. helyen fejezte be a pontversenyt

Összességében a válogatott jól szerepelt, a szakág jelenlegi körülményeihez képest a versenyzők szép eredményeket hoztak. Abban az esetben, ha a versenyzőknek megfelelő pályán edzhetnének, valamint lenne anyagi háttér a felkészülésre és a versenyzésre, az eredmények ugrásszerű változását tapasztalhatnánk.

Eredménylista: http://uec.ch/results/2016/montichiari/2016%20UEC%20Juniors%20and%20Under%2023%20Track%20Cycling%20European%20%20Championships%20Results%20book.pdf

Bővebb információk:

– a verseny oldala a UEC honlapján

Fotók forrása: UEC, Molnár Gábor, Pataki Ibolya, Eponine Gauvin

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo