fbpx

Tirpák Cross, avagy helyi kezdeményezés a “Vad Keleten”

Az alábbiakban egy példa, hogyan lehet egy novemberi hétvégét tartalmas kerékpáros programmal kitölteni, olyan eseményt szervezni a környék bringásainak, hogy versenyszituációban érezhessék magukat:

tirpak_cross_2

Nyíregyházán a helyi kerékpárosok évek óta szerveznek házi versenyeket a várost körül ölelő erdőkben, zöld területeken. Valamilyen alkalomhoz csatolva kijelöltek egy kört, ahol senkit nem zavarnak a versenyzők és a maguk szórakoztatására olyan futamokat rendeznek, amik jó hangulatban, baráti légkörben telnek. Valami aprósággal díjazzák az elsőket, mikuláskor egy csokival, húsvét alkalmával egy tojással.

Ezekből az egy-egy futamokból alakult ki a Tirpák Cross Sorozat Farkas Attila „tollából”. Az egyik cél, hogy innen a vadkeletről ne kelljen egész évben utazni messzire, így a bringások versenyszituációban érezhetik magukat. Az időpontjainkat egyeztettük az országos SuperCross sorozattal, hogy ne legyenek átfedések. A versenysorozat célja: megtörni a téli alapozó időszak monotonitását, az unalmas görgőzések, konditermi edzések sivárságát, találkozni a versenytársakkal és egy jó kis terheléssel akár nyomon követni a felkészülés szintjét! További fontos cél még, hogy nevezési díj ne legyen. A versenyző érezze azt, hogy ő érte vannak a szervezők, nem ellenkezőleg. Kategóriát is csak hármat határoztak meg, hisz önfentartóvá kell tenni a sorozatot.

tirpak_cross_1

A Tirpákok Simkó Gyula megfogalmazásában a „Békés megyéből Nyíregyházára telepített tótajkú népet, amellyel a Felvidékről és külföldről jövő szintén tótajkú telepesek egybeolvadtak közös néven tirpákoknak nevezik”. – Tirpákok! – ezt szokták mondani lekezelően a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei emberekre, ha meg akarják őket sérteni, mivel ez a szerencsétlen hangzású szó köztudomásúlag valami olyasmit jelent szerte az országban: “szabolcsi tahó”. Ám a szabolcsi megyeszékhelyen és környékén e mivoltunkra illik büszkének lenni, hiszen a tirpákok felvidéki eredetű, szlovák gyökerű, igen dolgos földművelő emberek voltak, akik az elmúlt pár száz évben “hitből és homokból” építették föl Nyíregyházát.

A futamokban az első 10 versenyző pontokat kap. A négy futamból leggyengébbet nem számolják bele az összetettbe. Majd amikor lemennek a futamok, akkor egy közös vacsorával egybekötött díjátadón ünnepeljük a versenyzőket és mindenkit, aki valamilyen formában részt vett a Tirpák Cross sorozatban. Farkas Attila ötletgazda mellé állt még Balogh Zsolt, Dudás Csaba, Dovák Dávid és Vinnai Zsolt. Négyen vállaltak egy-egy futam megszervezését és lebonyolítását, természetesen közösen segítenek egymásnak mindenben.

tirpak_cross_3

Az első futamot november 8-án Balogh Zsolt szervezte TC ViniBike Kupa néven. Nyíregyháza egykor sok ezer nézőt megélt salakmotor pályáján volt a futam. A hangos motorhangok már csak az emberek emlékezetében él, de kiszalagozva nagyon izgalmas pályát jelölt ki Zsolt a focipálya körül, lelátókon és a zöld övezetben. Nagy örömmel konstatáltuk mi szervezők, hogy a határ túloldaláról is eljöttek. Arad, Szatmárnémeti, Ungvár. Így nemzetközivé vált a sorozat. Mindenki megtette a magától telhető legjobbat, így lett a versenyen meleg babgulyás mindenkinek. Tombolanyeremények a budapesti Speedway kerékpárbolt jóvoltából, jó zene, dobogó, érmek és sok-sok vidámság.

A sorozat állomásai:

1. ViniBike kupafutam – 2015.11.08.
2. Decathlon kupafutam – 2015.12.06. – Sóstói erdő
3. Szilveszter kupafutam – 2015.12.31. – Oros, vasútállomás
4. TMC kupafutam – 2016.01.31. – Sóstói erdő

Balogh Zsolt beszámolója ITT

Kovács Karesz képei ITT

Minya Gergő videója ITT

FaceBook oldal ITT

Eredmények ITT

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo