fbpx

Tinkov kiszáll a kerékpársportból: “B@sszák meg mind!”

„B@sszák meg mindnyájan”, „ők fognak a sz@rban maradni”, „az UCI hülyék gyülekezete” – többek között a fentiek is elhangzottak az orosz milliárdos, Oleg Tinkov szájából, a Cyclingnews-nak adott interjúban.

Oleg Tinkov és csapata Gran Canaria-n az új edzés-szerelésükben

Oleg Tinkov és csapata Gran Canaria-n az új edzés-szerelésükben

A világbajnok Peter Sagan-t és az elmúlt évtized legjobb GT-menőjét, Alberto Contadort is soraiban tudó Team Tinkoff tulajdonosa, Oleg Tinkov a Kanári-szegeteken adott interjút a Cyclingnews-nak, melyben kendőzetlenül beszélt arról, miért jutott el odáig, hogy bejelenti: 2016. a szponzoráció utolsó éve és profi kerékpárcsapata 2017-től eladó.

Két fő oka van a döntésemnek, remélem az emberek megértik majd ezeket és jól tükrözi azt is, miért veszített el a profi kerékpársport egy olyan palit, aki több mint 60 millió eurót tett bele és imádja ezt a sportot – mondta az orosz milliárdos, az üzleti és személyes okok közül az előbbiek a következők:

A Tinkoff Bank öt éve szponzorálja a csapatot, ami marketing szempontból elég. Mi nem vagyunk jelen a világon mindenhol, az orosz gazdasági helyzet nem jó és a marketingeseim azt mondták, minden olyan befektetőt elértünk, akit csak lehetett a kerékpározáson és a sporton keresztül. Úgy döntöttünk, hogy a reklámkeretünket direkt TV-hirdetésekre kell inkább fordítanunk 2017-től.

Ez a döntésem logikus üzleti oldala – mondta Tinkov, a személyes okokról és arról pedig a következőket nyilatkozta:

A másik fele bonyolultabb és sokkal inkább személyes, hogy miért nem vagyok hajlandó tovább költeni a saját vagyonomat tovább. Azért döntöttem a csapat eladása mellett, mert megértettem, hogy senki nem akar együttműködni velem, hogy megváltoztassuk a sportág üzleti modelljét. Az elmúlt két-három évben próbáltam küzdeni az ASO-val (a Tour de France szervezőirodája) és az UCI-val (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) is. Próbáltam új bevételi forrásokat találni TV-jogdíjakon keresztül, reklámtermékek és jegyek eladásával, de senki nem támogatott ebben.

2015-ben kezdtem úgy érezni magam, mint Don Quijote a szélmalomharcában. Megpróbáltam megmenteni a csapatvezetőket, versenyzőket, a teljes személyzetet saját maguktól, egybekovácsolni mindnyájukat, változtatni a bevételi forrásokon, mindenki számára jobbá tenni a dolgokat, ami önfenntartóbbá tette volna a sportágat. Amikor azonban olvastam interjúkat a nagy versenyzőkkel, sosem mondták vissza a gondolataimat, még a saját embereim sem, vagyis talán nem is érdekli őket. Egyedül Dave Brailsford (a brit Sky projekt atyja és vezetője) támogatott.

Meg kéne érteni mindenkinek, hogy egyedül senki nem harcolhat az ASO ellen, vagy helyezheti nyomás alá változások kikényszerítése céljából. Össze kell fogni és az ASO nem mer majd kirúgni egy csapatot, ha mindnyájan bojkottáljuk a Tour de France-t. Ha viszont senkit nem érdekel a sportág jövője, miért érdekeljen engem? B@sszák meg mindnyájan! Ennyi a személyes ok, amiért ki akarok vonulni a kerékpársportból 2017-től. Felszállok a repülőmre, koncentrálok az üzleti ügyeimre és élvezem az életet. Ők fognak sz@rban maradni, mindenki, aki a kerékpársportban marad. Próbálnak majd túlélni évről-évre, próbálnak szerezni támogatókat egy fenntarthatatlan sportághoz.

Tinkov úr a kerékpársport jelenlegi vezetőit is bírálta:

Az UCI hülyék gyülekezete. Pedig egyszerűen megoldhatók a problémák. Méltányolni kell, hogy a csapatoknak fenn kell tartani magukat és fejlődni. Legalább öt évre kell kapjuk a licencünket, nem csak háromra. Szükség van transzferpiacra, mint a fociban, vagyis most eladhatnám Peter Sagan-t, amiből pénz termelődne. Sajnos senkinek nincs stratégiai elképzelése, vagy valódi üzleti terve a profi kerékpársportban. Mindenki egy 12 hónapos tervet követ. De én üzletember vagyok és 60 vagy 90 hónapra tervezek előre. Senki nem lehet sikeres, aki csak 12 hónapra tervez előre.

Végül beszélt döntéséről a saját versenyzőire vonatkoztatva is:

A versenyzőimnek nehéz volt beszélni a döntésemről, de megértették és azt is, hogy én megpróbáltam változtatni a profi kerékpársporton. Mindenkinek el akartam ezt mondani, legyen nyilvános. Most mindenki tudja, hogy ez lesz az utolsó szezonom, szeretném kiélvezni. Úgy gondolom, fair voltam mindenkivel a csapatból, Peter Saganon és Rafal Majkán kívül senkinek nem szól a szerződése 2016-nál tovább. Elmondtam nekik mindent most, nem vártam augusztusig vagy a szezon végéig. Megosztottam velük a döntésem 13 hónappal azelőtt, hogy lejárt volna a szerződésük.

Biztos vagyok benne, hogy 2016. a legjobb évünk lesz. A srácoknak most bizonyítani kell. Nem Olegnek, a családjuknak, vagy a csapatnak, hanem azért, mert a jövőjük múlik rajta. Biztos vagyok benne, hogy kemények leszünk, hogy mindenkit odab@szunk. Büszke vagyok arra, amit letettem a profi kerékpársportban. Nyertünk világbajnoki címet, klasszikusokat, Girót, és 2016. még hátra van. Mondtam a csapatnak, hogy 2016-ban a legjobbnak kell lennünk a sportágban, megnyerni a Tour de France-t, szóval magasra tettük a lécet. Meggyőződésem, hogy Alberto Contador képes Tour de France-t nyerni, ő az a versenyző, aki legyőzheti Chris Froome-ot.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo