fbpx

Tanuld meg kezelni a bringát a Speed-way cyclocross edzéseken!

Közeleg a cyclocross-szezon, de nem csak a versenyekre készülőknek érdemes elsajátítani a szükséges kerékpár-kezelési technikákat, mindenkire ráfér egy kis ügyességi tréning…

cyclocross_speedway_08

A következő hónapoknál jobb időszakot nem is lehetne találni ehhez, az első – illetve nulladik – foglalkozásra már szeptember szeptember 9-én sor kerül a Speed-way kerékpárüzlet szervezésében. Az edzéseket vezető srácok nem csak a Visegrádi utcai boltból lehetnek ismerősök, a tavalyi cyclocross szezonban ők biztosították a szerelősátrat a versenyeket, idén pedig úgy tűnik, még tovább lépnek. Természetesen nem kizárólag cross-versenyzői babérokra törő bringásokat várnak az edzésekre, hiszen nem a tempón lesz a hangsúly, hanem az ügyesség, a készségek fejlesztésén.

cyclocross_speedway_2

A foglalkozásokkal kapcsolatban további részletes információk:

A Speedway cyclocross edzés célja az ügyesség és magabiztosság fokozása. Próbálunk kivenni a cx világából olyan meghatározó helyzeteket, ahol áll vagy bukik az eredményes versenyzés, illetve a helyes technika elengedhetetlen az élvezetes és biztonságos hobby kerékpározáshoz is. Tehát a cél más szólván az, hogy a technikai részeken áthaladva minél kevesebbet veszíts az eredeti tempódból. Hogy ne legyen túl száraz az anyag, keddenként a technikák tanulásán, péntek délután pedig a lendületesebb kerékpározáson lesz a hangsúly.

cyclocross_speedway_3

Kinek ajánljuk: Kifejezetten cx futamra készülőknek, de ha számodra nincs vége ősszel a szezonnak, változatosságra vágysz, vagy versenyen kívül szívesen próbára tennéd magad, gyere el! Természetesen a felkészítő edzéseken is igyekszünk a cx szabályokhoz minél inkább igazodni, ezért csak cx bringával tudsz csatlakozni.

Miért cx bringa?!:  Olyan gyakorlat is lesz, amit egyszerre csináltok, egymáshoz kell igazodnotok, és ez egyenes kormányos kerékpárral ez veszélyes lenne.

cyclocross_speedway_1

Lássuk mire számíthatsz konkrétan az edzéseken, melyek a Margit-szigeten és a Hajógyári-szigeten lesznek megtartva. A technikai elemeket inkább a Margit-szigeten gyakoroljuk majd, míg a hosszabb körözésekre a Hajógyárin kerül majd sor (esőnap rossz idő esetén csütörtök, illetve szombat):

Gyakorló edzések négy blokkban:

0. alkalom, szept 9-én, pénteken 17: 00 órakor, összevont egyeztetés Margit sziget, szökőkút / bubby tároló
Edzések ismertetése.
Műszaki igény: cx kerékpár, cx gumiköpeny (33-622, terepmintás), mtb cipő+pedál (ha nem vagy magabiztos, külön konzultáljunk a cipőről)
Ruházat: természetesen sisak kötelező! A korai edzések miatt és az őszre való tekintettel kar-lábmelegítő és szélmellény biztosan kelleni fog. A meglepetések elkerülése végett esőkabát, sisak alá való sapka és mtb cipőhöz használható kamásli ajánlott. Továbbá vékonyabb hosszú újas kesztyű jól jöhet bármikor. Szűk bringásnadrág (no baggy short!)
Csoportok kiosztása: 1 csoportban 8 fő
Csoport időpontok: k 7:30-8:30,  k 8:30-9:30,  cs 7:30-8:30,  cs 8:30-9:30

Ha kérdésed van, írj az info@speed-way.hu címre!

http://speed-way.hu/hu/page/kapcsolat

1. alkalom  szept 13. kedd (helyszín: rézsűs aknafedő, színpadnál az aszfaltos körforgó, sziget végén parkolóban rézsű bringázás)

helyszín: Hajógyári-sziget cx kör kezdés, 
Kanyarvétel csúszós és füves talajon fák között

Csúszós rézsűn megmaradás domboldalon „S” kanyar, fékezés nélküli kanyarvétel
Közös rajt gyakorlás (felállás, bepatentolás, összeakadás elkerülése)

cyclocross_speedway_11

2. alkalom (helyszín: nyílt füves terep és a díszmedencés lépcső+szintugrás)
Le-felugrás, síkon-lépcsőn-domboldalon
Le-felugrás időzítve
Felugrás ellentétes oldalról (ez rendszerint a bringa jobb oldala) –  ezek a nyílt mezőn, kettesével egymás mellett
Leszállós felugrás a szintugrásnál fel és a lépcsőnél le

cyclocross_speedway_10

3. alkalom (helyszín: várrom)
1 perces körpályán kell egyenletes kőröket menni. A körben van lendületes kanyar, lassabb visszafordító és kis kavicságy is. Egyre több feladatot iktatunk be: közös rajt, le-felugrás, bunny
Bunny: egy kört bringáznak, belevéve a bunnyzós fagyökeret –  ezek a medencénél, mehet egyesével, kis kihagyással

cyclocross_speedway_6

4. alkalom (helyszín: játszótér)
Ez a legnehezebb pálya, kb. 2 perces kör, természetesen minden, de minden van benne! Le-felfutás bringával, homokágy, befüggesztett akadály, szűk visszafordító, járdaszegély, hosszanti akadály, csúszós kavicságy, és persze hangulatos Dunapart!

cyclocross_speedway_7

Péntek délutáni edzések:

Helyszín: Hajógyári sziget
Találkozó: szigeten a hídnál 17:30, ha a délután nem jó, reggel 7:30
Edzés időtartam: 1ó ­+ 1 kör  (1 felvezetett körrel zárunk, külön rajt)
Résztvevők: Összevont edzés. Gyere, bármelyik csoportban vagy! Lehetőleg táskát ne hozz (elhelyezéséről Neked kell gondoskodni)

Vegyük alapul azt, hogy mindenki bemelegítve érkezik a helyszínre. Az első számú feladat, hogy megbeszéljük, hogyan kell pályát bejárni, megismerni, megtanulni, és egyáltalán ráhangolódni. Nagyjából az lenne a cél, hogy ne több, mint 6 kis boly alakuljon ki. Tehát 2-4 ember közel egy tempót kerékpározzon! Az edzésen így könnyebben meg tudunk figyelni titeket, nektek pedig nagyobb élmény egymás ellen menni, mintha egyesével szétszakadva kőröztök. A kör kb 5 perc hosszúra lesz belőve, „handicap” rendszerű rajttal és nyomvonallal (gyorsabbaknak 1-1 plusz ív). Kőrönként egy rövid eligazítás, hibajavítás fér még bele (mindig másik „bolyhoz” csatlakozunk megfigyelő pozícióban). Ahogy haladunk előre hétről-hétre a reggeli edzésekkel, remélhetőleg a péntekenként annál jobban fogjátok magatokat érezni.

Információ: http://speed-way.hu/hu/page/kapcsolat

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo