fbpx

Tamásiban elkezdődött a Cyclo-cross Magyar Kupa sorozat – Eredmények, Fotók

Mikulás napján kezdetét vette a Cyclo-cross Magyar Kupa Tamásiban, melynek megrendezését a koronavírus miatti szigorítások nehezítették. A verseny járványügyi szempontból jól vizsgázott, mellyel a rendezők bebizonyították, hogy lehet kerékpárversenyt rendezni a jelenlegi helyzetben is, de sajnos a szakmai oldalról nézve kompromisszumokat kellett kötni.

A koronavírus miatti szigorítások a hazai cyclo-cross versenyeket is nehéz helyzetbe állították, többen nem is tudtak megfelelni a rendeletben előírtaknak, így a versenyüket elhalasztották, viszont voltak, akik a nehézségek árán is vállalták, hogy megrendezik a versenyüket az eredeti időpontban. A Tamási verseny az utóbbi kategóriába tartozik, a Parkerdőből áttették a versenyt a Lovaspályára, mellyel tudták biztosítani, hogy a rendezvény zárt kapuk mögött megrendezhető legyen és ennek eredményeképpen december 6-án elkezdődhessen a Cyclo-cross Magyar Kupa.

A jelen cikk írásakor innentől ki kell lépnem a szokásos “tudósítói” szerepkörből, mert ezen a rendezvényen csapatvezetőként, edzőként és indulóként is részt vettem, és jó pár olyan dolog történt a versenyen és utána, ami miatt nyíltan a saját véleményemet is le kell írnom.

A Magyar Kupának minden szakágban rangja van, így a cyclo-crossban is, hiszen ez a legkomolyabb sorozat, amit jelenleg a hazai versenyrendszerben rendeznek. Az idei évben nem volt zökkenőmentes a rajtja, mert a szervezése későn kezdődött és közben a szakág vezetése is megváltozott, aztán mire elkezdődött volna jöttek a szigorítások a járvány miatt és az első két futamot el kellett halasztani. Valójában szerintem kész csoda, hogy lehetőséget adott a kormányrendelet arra, hogy lehessen versenyt rendezni, és vannak olyan szervezők, akik bevállalják a versenyeik megrendezését a jelenlegi szigorú szabályok mellett, én például úgy készültem, hogy Kőbányán lesz az idei szezon utolsó versenye, de szerencsére tévedtem. A lényeg viszont, hogy a Magyar Kupa el tudott kezdődni, hiszen a versenyzőknek versenyeznie kell.

 

A csapatok, a versenyzők többsége nagy reményeket fűzött az első futamhoz, jó volt a verseny kommunikációja, tényleg izgalmasnak ígérkezett a pálya a rajzok alapján, minden adottnak tűnt ahhoz, hogy jól kezdődjön el a Cyclo-cross Magyar Kupa, persze a járvány miatti szabályok azért jó pár keserű pillanatot okoztak a verseny előtt, mindenki tudta, hogy nem lesz ez a verseny olyan, mint általában szokott.

Végül elérkezett a verseny napja, a jó térképnek köszönhetően egyszerűen oda lehetett találni, viszont az autóból kiszállva már az egyik versenyzőm azzal fogadott, aki megnézte a pályát, hogy ő hazamegy, mert ez csak a szívatásról szól. Sikerült megbeszélni, hogy járjuk még be a verseny előtt a pályát aztán a rajt előtt el lehet dönteni ezt a kérdést. A bejárat felé továbbsétálva szülők álltak a kapu mellett, akik a szabályok értelmében nem léphettek be a verseny helyszínére, amivel óriási probléma nincs is, viszont a legkisebbek futamában voltak páran akik eltévedtek a pályán és ott sírtak bent egyedül, míg a szülők tehetetlenül álltak kint. A csapatok személyzet terén nincsenek erre felkészülve, a szülők eddig sok terhet átvettek az edzőktől, már ha egyáltalán volt edző az adott csapatnál.

A Lovaspályán kijelölt 1,9 km hosszú pálya valóban nem hétköznapira sikerült, az volt az ember érzése pályabejárás és verseny közben, hogy a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy minél nehezebb, trükkösebb pályát alakítsanak ki, persze amikor éppen nem az járt a fejében, hogy mennyire ráz a pálya és mekkora szívatás az egész. Azt még meg lehet említeni, hogy a szabályoknak nem felelt meg több helyen, éles szélű betonakadály, fémcsap a pályán és a célegyenes sem volt az igazi, bár az utóbbit be lehet tudni a zárt területen való rendezésnek. Szerencsére baleset nem történt a veszélyes akadályokon, de mindenképpen át kell gondolni, hogy jó-e ez így, mert szerintem nem. Egy pillanatig sem a szervezőket hibáztatom a kialakult helyzetért, mert ők a szigorítások mellett is megcsinálták a versenyt, az utolsó pillanatban új helyszínt kerestek és tényleg beletettek mindent (sőt a pályába talán kicsit sok lendületet is), hogy jó verseny legyen, csak nem teljesen jött össze.

 

A kissé problémás pálya ellenére természetesen lementek a futamok, volt küzdelem, verseny, amiért mindenki eljött, maga a rendezvény elérte a célját, lehetett versenyezni! A nap első harmadában az utánpótlás mérette meg magát, míg a következő blokkban az U19 és elit versenyzők futamai következtek, a nap végére pedig a Master2-3-4 futama maradt. Az elit férfiaknál Szatmáry András (Cube-Csömör) nyert, a női futamban pedig az U19-es korú Gergely Virág (Lotus Cycling Team) bizonyult a legjobbnak.

A részletes eredmények ide kattintva érhetőek el.

A teljes fotógaléria alább található:

Fotók: Farkas Milán – (www.milanphoto.hu)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo