fbpx

Szökevény siker és túlélő verseny a Giro d’Italia 12. szakaszán

Az egynapos klasszikusokra emlékeztető 12. szakaszon hideg, esős idő nehezítette a Giro d’Italia mezőnyének életét. A szakaszt drámai végjáték mellett egy hosszú szökést követően Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers) nyerte, míg az összetett menők között az időjárás gyakorlatilag neutralizálta a szakaszt.

Foto Marco Alpozzi/LaPresse

A Giro d’Italia 12. szakaszán ismét egy klasszikus egynapos versenyre emlékeztető pálya várt a mezőnyre. Keskeny, rossz minőségű, kanyargós utak, sorozatos emelkedők és ezt még az őszies, esős idő tetőzte. Eredetileg jó alkalmat adott volna ez a szakasz az összetett menők számára, hogy végre összecsapjanak, de végül az időjárási körülmények felülírták ezt.

A szakasz legelején kialakult egy nagyobb szökés, a Mark Padun (Bahrain McLaren), Cesare Benedetti (Bora-Hansgrohe), Jesper Hansen (Cofidis), Jhonatan Narváez (Ineos Grenadiers), Max Richeze (UAE Team Emirates), François Bidard (AG2R La Mondiale), Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec), Manuele Boaro (Astana), Joey Rosskopf (CCC Team), Simon Clarke (EF Pro Cycling), Hector Carretero, Albert Torres (Movistar), Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling), Etienne Van Empel (Vini Zabù-Brado-KTM) alkotta elmenés előnye gyorsan nőtt, hiszen senki nem volt köztük, aki az összetettben élen állókra veszélyes lett volna. A szökés előnye elérte a 12 percet is amikor az NTT csapata állt előre, Pozzovivo csapata komoly tempót diktált, 6 perc 30 másodpercre csökkentette az előnyt, de az esős időben teljesen elfogyott az NTT. A dél-afrikai csapat áldozatául esett Zakarin is, ami magyar szempontból sajnálatos dolog, mert odarendelték mellé Valter Attilát segíteni, így a magyar versenyző is leszakadt. A mezőny ezután lenyugodott, ellenben a szökevényekkel, ahol Narvaez és Padun tudtak ellépni a többiektől és masszív előnyt tudtak kiépíteni velük szemben. Sajnos a sors döntött a szakaszgyőzelemről, Padun defektet kapott 24 km-rel a cél előtt. Mindent megpróbált az ukrán versenyző, a 30 másodperces hátrányát 10 másodpercre faragta, de az utolsó 10 km-en teljesen megrogyott és nem tudott visszaérni az ecuadorira, mellyel Narvaez nyerte a szakaszt.
Az összetettben változás nem történt, továbbra is töretlenül Almeida áll az élen.

Valter Attila végül a 46. helyen ért a célba, és a 22. helyen áll az összetettben.

A Giro d’Italia 12. szakaszának eredménye:

1 Jhonatan Manuel Narvaez Prado (Ecu) Ineos Grenadiers 5:31:24
2 Mark Padun (Ukr) Bahrain McLaren 0:01:08
3 Simon Clarke (Aus) EF Pro Cycling 0:06:50
4 Joseph Rosskopf (USA) CCC Team 0:07:30
5 Simon Pellaud (Swi) Androni Giocattoli-Sidermec 0:07:43
6 Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates 0:08:25
7 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe
8 Ruben Guerreiro (Por) EF Pro Cycling
9 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep
10 Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers

Az összetett állása a 12. szakaszán:

1 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 49:21:46
2 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:00:34
3 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:00:43
4 Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling 0:00:57
5 Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 0:01:01
6 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:01:15
7 Jai Hindley (Aus) Team Sunweb 0:01:19
8 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:21
9 Fausto Masnada (Ita) CCC Team 0:01:36
10 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:02:20

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo