fbpx

Szenzációs magyar siker az ultratriatlon csúcsán!

Hazánk diadalmaskodott az ultratriatlon versenyek mekkájának számító Mexikóban rendezett Ultratriatlon Világbajnokságon. A Monterrey-ben rendezett vb kettős sikert hozott, mivel Vöneki Antal a tízszeres Ironman távon negyedik lett, ezzel összetettben 140 ponttal ő lett az idei világkupa győztes, Szőnyi Ferenc pedig – aki tavaly már tízszeres távon, világcsúccsal nyert – pedig az egész világot maga mögé utasította a több mint 4500 km (!)-es versenyen.

Szőnyi Ferenc ezúttal 3600 kilométert kerékpározott

Szőnyi Ferenc ezúttal 3600 kilométert kerékpározott

Az IUTA (Nemzetközi Ultratriatlon Szövetség) által szervezett hússzoros ultratriatlon vb-t a verseny emberfeletti távja miatt (76 km úszás, 3600 km kerékpár, 884 km futás!) a világ leginkább embert próbáló sportversenyének tartják. Ez a táv megfelel annak, mint ha valaki hosszában átúszna egy Balaton nagyságú tavat, Észak-Norvégiából kerékpáros versenytempóban eljutna Budapestre, majd onnan elfutna Bukarestbe. Ez az olimpiai triatlon versenyek több mint 88-szorosa, az utolsó versenyszáma pedig a hagyományos maratoni futás hússzorosa.

Monterrey-ben három versenyző képviselte hazánkat, Szőnyi Ferenc, Vőneki Antal mellett Rokob József is indult a megmérettetésen, utóbbi hetedik lett a Deca Ironman tízszeres távján. A közel három hetes mexikói versenyt rengetegen kísérték figyelemmel országszerte az internet segítségével, Komárom városa (ahol Szőnyi Ferenc lakik) pedig a versenyzők tiszteletére különböző tömegsport rendezvényeket is szervezett, ahol a rajongók ingyenesen úszhattak a város uszodájában, kerékpározhattak, vagy éppen futhattak neves sportolók, és edzők vezetésével. A kezdeményezéshez hét komáromi iskola is csatlakozott.

Szőnyi Ferenc és az összetettet sokáig vezető Uwe Schiwon

Szőnyi Ferenc és az összetettet sokáig vezető Uwe Schiwon

A mostani táv érdekessége, hogy Szőnyinek a tavalyi tízszeres mexikói versenyével ellentétben nem naponta kellett egy-egy Ironman távot teljesítenie (3,8-180-42 km felosztásban). Magyarul, a versenyzők maguknak osztották be mikor- és mennyit alszanak az olimpiai versenyekhez képest rettenetesen hosszú küzdelem alatt.

Így történhetett meg az, hogy Szőnyi, a német színekben induló – addigi vezető – Uwe Schiwont a futótáv 230 km-e környékén előzte meg, mivel a magyar versenyző Uwe alvását kihasználva a 6 fokos mexikói éjszakában már hajnali fél négykor elindult futni, majd mire a német felkelt, már jelentős előnnyel vezetett előtte. Ráadásul ezt az előnyt lassan növelni is tudta a többiekkel szemben, köszönhetően az igen stabil, remek futóteljesítményének. Szőnyinek egyébként hagyományosan jól fekszik a hosszú távú versenyek finise, amikor a többiek már lassulnak, gyakran Szőnyi szokott az élre kerülni. A komáromi, magyar színekben induló versenyző az átlagemberek számára elképzelhetetlen, több mint 4500 km-es versenyt közel 20 nap alatt teljesítette, egészen pontosan 481 óra 51 perc alatt. Szőnyi Ferenc a magyar idő szerint 17 óra 54 perckor történt célba érkezésekor nemzeti színű lobogónkkal szakította át a célszalagot.

A világbajnoki befutó

Szőnyi Ferenc befutója a huszadik Ironman végén

A magyar sporttörténelemben egyedülálló teljesítményt felmutató Szőnyi Ferencet és a magyar csapat tagjait a tervezett, szerda fél 3-as hazaérkezésükkor hatalmas ünneplés fogja várni a reptéren, bár a konkrét időpont még változhat az időjárás alakulásának a függvényében. A rajongók a versenyző internetes blogján tájékozódhatnak a magyar csapat pontos hazaérkezési idejéről.

További információk:
– Korábban a nyomtatott magazinban megjelent interjú Szőnyi Ferenccel
– Egy korábbi beszélgetés hangfelvétele az akkor éppen tízszeres Ironman világbajnokkal

Szöveg: Csörgő László
Fotó és további információ: http://racemachine.blog.hu/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo