fbpx

Szélfútta száguldás a katari sivatagban!

Ahol az olaj, ott a pénz. Ahol pedig pénz van ott minden igényt kielégítő kerékpárversenyt lehet rendezni, még akkor is, ha egy közel-keleti-, sivatagos országról van szó. Márpedig Katar ilyen. Február 8-án, hétfőn megkezdődik a 13. Tour of Qatar.

201510301_201502131_20150208CY0003

Ahogyan a legutóbbi Dubai-viadal, ez is kiemelt kategóriájú verseny lesz, így a karaván zömét idén is a Pro Touros csapatok fogják alkotni. A 2013-as Tour of Qatar győztese Marc Cavendish és elsőszámú felvezető embere Mark Renshaw győzelmi reményekkel térnek vissza a sivatagi ország versenyére. Csillogás és pompa, hőség és erős szél, ezeket biztosan megtapasztalják a versenyzők. De hogy miben különbözik ez a verseny a Dubai Tourtól?

2015103061_2015021361_20150209CY0017

A versenyről
A katari kormányzat a századforduló óta komoly politikai célkitűzésének tartja az ország sportjának és sportéletének fejlesztését. A megcélzott sportágak közé tartozott a kerékpársport is. Az arab állam rendelkezik mindennel, ami a profi versenyrendezéshez szükséges. Az éghajlat és a klíma ideális az év ezen szakaszán. A helyi lakosok barátságosak és vendégszeretőek, az infrastruktúra a legmagasabb szintű, a legigényesebb kívánalmaknak is megfelel. És pénz, az van dögivel! A sportfejlesztés két bizonyítéka a 2015-ben megrendezett férfi kézilabda világbajnokság és a 2022-ben megrendezésre kerülő labdarúgó világbajnokság is! A Tour of Qatart immáron tizenkettedik alkalommal rendezik meg, eddig olyan világbajnokok nyertek az öbölmenti állam aszfaltcsíkjain, mint Mario Cipollini, Robert Hunter, Robbie McEwen és Mark Cavendish, vagy épp a két klasszikus veterán menő, Tom Boonen és Fabian Cancellara! Ők mind világbajnokok! Biztosak lehetünk abban, hogy idén is rendkívül látványos és izgalmas versenyt láthatunk, igényes rendezéssel!

Niki Terpstra

Niki Terpstra

Útvonal
Öt szakaszból négy a sprintereknek- és az erős fizikummal megáldott, klasszikus menőknek kedvez, illetve a harmadik etap egy egyéni indításos időfutam a Lusail versenypályán! Ez az, ami nem volt Dubaiban és ez az, ami jelentős behatással van az összetett győztes kilétét illetően! Olyannyira fontos, hogy tavaly Niki Terpstra a lusaili TT-n elért eredményének köszönhette végső győzelmét. A többi szakaszon a norvég Alexander Kristoff alkotott nagyot! Három szakaszt nyert meg, csupán egyet-egyet hagyott Sam Bennetnek és Joaquin Rojas Gil-nek! Dombos szakasz, a megfelelő földrajzi kiemelkedések hiányában nincs. Ami megnehezíti a versenyzők dolgát: a rendkívül erős szél, illetve a hőség! A katari verseny legsikeresebb kerekese a belga Tom Boonen, aki négy alkalommal nyerte meg a viadalt, mégpedig azért, mert nem csak gyors és robbanékony hajrákra képes, hanem kiválóan tud versenyezni extrém szeles időjárási körülmények között. A verseny szakaszai során a karaván ellátogat az ország legszebb tájaira, megismerkedhetünk Katar kulturális és természeti érétkeivel. A Katari Kulturális Faluban koncertek, kiállítások, színházi- és táncelőadásokat láthat a nagyérdemű, A negyedik szakaszon az Al Zubarah Erőd tövéből indulnak a kerekesek. A verseny utolsó befutója pedig a csillogó csodaváros, Doha Corniche központjában van!  A katari egyhetes kiválóan szolgálja a tavaszi egynaposokra készülő csapatok munkáját, ahogyan minden évben, idén is számíthatunk a legkiválóbb klasszikus menők jelenlétére!

2015103055_2015021355_20150209CY0016

Etapok
1. Dukhan > Al Khor Corniche 176km (sík)
2. Katara Cultural Village > Qatar University 135km (sík)
3. Lusail Circuit (ITT) 11,4km
4. Al Zubarah Fort > Madinat Al Shamal 189km (sík)
5. Sealine Beach Resort > Doha Corniche 114km (sík)

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff

Esélyesek
Olyan kerékpáros nyerheti az összetettet, aki a sprintbefutókon megérkezik a mezőny elején, vagyis nem kap sokat a sprinterektől, illetve remekül teljesít az egyéni időfutamon. Tavaly Niki Terpstra, az Etixx holland kiválósága a TT-győzelmének köszönhetően nyerte az összetettet, de a 2015-ös TT első hét versenyzője idén nem indul a versenyen! Itt lesz viszont Greg van Avermaet (BMC), aki tavaly összetettben a negyedik helyen végzett, idén akár előrébb is végezhet. Esélyes a Dimension Data klasszikus menője, a norvég Edvald Boasson Hagen, illetve a Katyusa hatalmas termetű norvégja Alexander Kristoff is. A sprintbefutókon Mark Cavendish (DD) mellett, a már említett Alexander Kristoff, az Astana talján versenyzője Andrea Guardini és a Lampre olasz kerekese Sacha Modolo szerezhet örömet a csapatvezetésnek, illetve szurkolóinak. Azt gondolom, hogy Marcel Kittel hiányában Canevdish és Kristoff vívnak majd komoly csatákat a mezőnyhajrák során.

(Nagy Gergely)

Fotók: ASO

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo