fbpx

Strade Bianche: Cancellara ma a Quick Step-et tanította bringázni (videó)

Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) már második idei győzelmét aratta ma, ráadásul egy valódi kuriózumnak számító versenyen, a Strade Bianche-n, ahol még mindig porfelhőlovagok a kerékpárosok.

Fotó: ANSA / PERI CARCONI

Fotó: ANSA / PERI CARCONI

A Siena körül, 176 kilométer hosszan kijelölt verseny különlegessége, hogy nem csak a rengeteg domb nehezíti a versenyzők dolgát, hanem dózerutas szakaszok is, melyeken óriási porfelhőt húz maga után a mezőny. Persze nem a por jelenti az igazi kihívást a bringásoknak, hanem a rossz útminőség, ami még szelektívebbé teszi az emelkedőket. Érdekesség, hogy az UCI kiemelt kategóriás verseny nem egy régi klasszikus, mindössze 10. alkalommal rendezték meg, 2007-es életre hívásakor tudatosan alakították ki a kerékpározás hőskorára emlékeztető jellegét.

A Strade Bianche-t szinte minden klasszikusmenő kipróbálja, a kockakövek hőseitől kezdve az Ardenneki emelkedők legjobbjain át a hasonlóan rengeteg rövid emelkedővel tűzdelt olasz egynaposok királyai is. A mai verseny “legaktívabb versenyzője” az olasz Gianluca Brambilla volt, aki oroszlánrészt vállalt az Etixx-Quick Step taktikájában. Már korábbi akciókban is benne volt és végül el tudott menni a sokkal nagyobb nevekből álló hármassal, Peter Sagannal (Tinkoff), Zdenek Stybarral (Etixx-Quick Step) és Fabian Cancellarával, akik már 20 kilométeren belül, az utolsó előtti rövid dózerutas szektorban tudtak meglógni a maradék főmezőnytől.

Fotó: ANSA / PERI CARCONI

Fotó: ANSA / PERI CARCONI

Az utolsó 1 kilométeres poros szakasz már nem hozott változást, a fenti négyes haladt elöl, 10-20 másodpercre a hasonlóan nagy nevű üldözők. Maradt ez a leosztás egészen addig, míg Brambilla felvállalta a nyúl szerepét és 7 kilométerre a céltól támadott egyedül. Innentől kezdve Stybar pihenhetett Sagan vagy Cancellara kerekén, akik azonban nem különösebben zavartatták magukat a pár másodperccel előttük tekerő olasztól, a svájci nagyon okosan minimalizálta a kiadott Wattokat, csak annyit ment, ami az adott taktikai szituációban feltétlenül szükséges volt. Így Brambillának a végén még majdhogynem a győzelemre is maradt esélye, de persze ki volt ez számolva…

A Sienában kijelölt befutó iszonyatos meredek utolsó ötszáz méteren egy várba visz fel, miközben Brambilla az utolsókat rúgta elöl pár másodperces előnyben, hamar kiderült, hogy a szlovákok világbajnoka ma nem szól bele az aranyérem sorsába. Maradt Cancellara és Stybar, akik közül elvileg a cseh érkezett pihentebben a befutóra. Azonban miután kikerülték Brambillát, az utolsó 200 méteren Cancellara nagyon ügyesen lezárt minden kanyart, Stybarnak egyszerűen nem maradt lehetősége kiugrani mögüle. Spartacus harmadik győzelmét szerezte itt, ami erején kívül ma elsősorban az eszének és ügyességének köszönhető, kijátszotta a két Quick Step-est az utolsó 20 kilométeren.

Videón a végjáték:

Összefoglaló videó:

Eredmény:

1 Fabian Cancellara (Swi) Trek Factory Racing 4:39:35
2 Zdenek Stybar (Cze) Etixx – Quick-Step
3 Gianluca Brambilla (Ita) Etixx – Quick-Step 0:00:04
4 Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:13
5 Petr Vakoc (Cze) Etixx – Quick-Step 0:00:34
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:00:37
7 Diego Ulissi (Ita) Lampre-Merida 0:00:41
8 Tiesj Benoot (Bel) Lotto Soudal
9 Lars Petter Nordhaug (Nor) Team Sky
10 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:00:50

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo