fbpx

Spinning: amikor a kerékpáros először próbálkozik…

Nemrég a Merida Spinning Night rendezvényen vettünk részt Posch Gabi meghívására, az össznépi edzés egy személyes vonatokozással is szolgált, itt vettem részt életemben először spinning foglalkozáson, így megosztanám tapasztalataimat a kerékpáros kollégákkal, akiknek eddig hasonlóképpen kimaradt az életéből ez az edzésforma, hátha kedvet kapnak így ősszel.

Merida Spinning Night

Merida Spinning Night

Már a címet is félve írom le, hiszen azt hamar megtanultam, hogy – például az Ironman-hez hasonlóan – egy védjegyről van szó, nem akárki használhatja testedzése leírására ezt a kifejezést, még akkor se, ha spinnig kerékpárra hasonlító tréneren teker, spinnig instruktornak látszó személy vezeti a foglalkozást és a tevékenység is szinte tökéletesen emlékeztet a spinningre. A spinning zárt rendszer, az oktatóknak és a felszerelésnek is a megfelelő akkreditációkkal kell rendelkezni.

Szerencsére az október 24-én tartott Merida Spinning Nighton nem fenyegetett a veszély, hogy csupán egy spinningnek látszó foglalkozáson forgassuk a pedált, minden stimmelt, a mezek, a spinnerek, az instruktorok pedig pláne, Posch Gabi – amellett, hogy mega is tartott egy órát – Európa több országából hívott meg vendég oktatókat, akik egymást követték a 7 menetből álló hétórás rendezvényen.

A Dr. Bátorfi Agria KTK testületileg megjelent a rendezvényen

A Dr. Bátorfi Agria KTK testületileg megjelent a rendezvényen

Ismerős bringásokkal nem nagyon találkoztam, kivéve a komplett Dr. Bátorfi Agria AKTK csapatát. A névadó főszponzor is jelen volt, Béla elmondta, hogy nála tulajdonképpen a spinning volt előbb (már több mint 10 éve), amit később követett egyre több kerékpározás is. A társaság döntő részén egyébként megfigyelhető volt, hogy valószínűleg nem, vagy maximum néha túraszerűen használhatják a kerékpárt, nem rendszeres edzésre.

Az első és legfontosabb dolog tehát, ami hamar leesett, hogy felejtsem el a spinning összehasonlítgatását a kerékpározással, de még az otthoni beltéri edzéshez is kár viszonyítani. Ez egy önmagában is jól definiálható szabadidős sporttevékenység, amit egy kerékpáros is rendszeressé tehet a hűvösebb hónapokban, de ha elmegy egy spinning foglalkozásra, ne úgy üljön fel a spinnerre, hogy ő most kerékpározni fog.

Bikemag mez először spinning foglalkozáson

Bikemag mez először spinning foglalkozáson

Ez inkább egy csoportos tevékenység, fontos a kommunikáció, az instruktor és a résztvevők között, de maga az is fontos, hogy mi magunk mennyire engedjük saját magunkat feloldódni egy közösségben, egyáltalán milyen impulzusokat adnak a sajátos körülmények, a zene, a lüktetés, a társaság. Egy alkalom után is úgy gondolom, itt fontos, hogy próbáljuk meg átadni magunkat, sőt próbáljunk mi is hozzáadni energiáinkat a spinningórához, ha mindenki így tesz, biztos, hogy mindenki számára jobb lesz a végeredmény.

Más az áramlás, a „flow”, mintha egyedül tekersz, nem jobb, nem rosszabb: más. Az persze két óra alapján is látszik, hogy nem feltétlenül fogunk elégedetten távozni első spinningóránk után az elsőként meglátogatott teremből, mert rengeteg múlik az oktatón és a zenén. Én két instruktor szettjét nyomtam végig és tulajdonképpen ég és föld volt a különbség, ha megengedhetek némi személyeskedést, az első szinte ellenszenves volt, a másodiknál azonban sikerült átérezni miről szól ez az egész.

Posch Gabi

Posch Gabi

A portugál Dino Pedras óráját kicsit öncélúnak éreztem, gyakorlatilag róla szólt az egész, túl hangsúlyossá – nem csak szimplán hangossá – tette saját magát a foglalkozásban, belőlem tulajdonképpen végig védekező reakciót váltott ki, nemhogy feloldódhattam volna a spinneren. A spanyol Albert Arranz Tomas szettjében nem csak a zene állt hozzám közelebb, ő pont megtalálta azt a hangot, hogy fesztelenül, de mégis figyelmesen kövesse az ember az instrukciókat, mégis mindezt ellazulva tegyük.

Tulajdonképpen megjött a kedvem, hogy a tél folyamán akár saját szakállamra is részt veszek majd ilyen foglalkozásokon és bátran ajánlom mindazoknak, akiknek eddig ilyen-olyan okokból kimaradt a spinning. Az alábbiakban néhány tanács, amit laikus kerékpárosként adnék, valószínűleg más szemszögből, mintha a spinningben jártasakat kérdeznéd a részletekről…

Kommunikáció

Kommunikáció

  • Mint már említettem, felejtsd el, hogy itt kerékpározni fogsz, hagyd magad mögött a berögzült dolgaid, úgy állj a spinninghez, mint valami új dologhoz, ne úgy, mint valamihez, amivel kiváltod a bringázást!
  • Ugyanez igaz a spinnerre is, ezeken a gépeken nem fogod milliméterre beállítani a megszokott pozíciód, de hidd el, megfelel a célnak és nem fognak semmiben hátráltatni ezek a milliméterek, itt-ott kompenzálva fogsz találni optimális testhelyzetet.
Egy kis szünet

Egy kis szünet

  • Bármit is mond az instruktor, végső soron te állítod az ellenállást, tehát tudsz variálni az edzés jellegén ha van fogalmad arról, mit szeretnél, de szerintem attól lehet igazán élmény egy ilyen foglalkozás, ha átadod magad egy adott óra hangulatának, kihívásainak…
  • Ha a kétórás GA1 edzésed akarod kiváltani a spinninggel, szerintem nem itt van a helyed, az ilyen órák az állóképességet nem tudják megalapozni, egyszerűen dinamikusabbak a tartományok.
  • Keressünk fel több termet, instruktort, s ha egy társaság szimpatikus, találkoznak az elképzelések, zenei ízlés stb., velük érdemes folytatni. Rengeteg múlik a zenén!
Kellékek

Kellékek

  • Akárcsak a görgőzésnél, sőt, talán még inkább izzadós a klíma, feltétlenül kell megfelelő ruházat, törülköző stb. Ugyanígy fontos a folyadék és ásványi anyag utánpótlás, sokkal jobban ki lehet ürülni, mint egy egyórás futástól, még ha kalóriát nem is égetünk el annyit.
  • Bár tudom, menő divatozni egy spinningteremben, hosszú távon azonban mégsem használnám a legújabb cipőmet, cuccokat, hiszen az izzadtság sokkal jobban eszi a felszerelést, mint a normál bringázás.

Bringás olvasóinknak, milyen egyéb tapasztalatai vannak a spinninggel?

Posch Gabi, az instruktor szemszögéből:

Sziasztok!

Egyetértek a hozzászólókkal abban, hogy egyes esetekben a Spinningnek nevezett órákon zajló tevékenység távol áll attól, amit kerékpáros szempontból igazán értékes edzésnek lehetne nevezni. Ugyanakkor a Spinning Programban tökéletesen benne van mindennek ellenkezője (sőt az van csak benne igazán), azaz: a Spinner nyergében nagyon hatékony kerékpáros alapozó edzéseket lehet végezni, ha valaki érti a módját, hogyan.

spinning_gabi_07A Bikemag.hu cikkében igazából egyetlen dologgal nem értek egyet, és ez pedig az, miszerint a Spinning órákon nem lehet G1, G2 (közönséges földi halandóknak: areob alapot építő :))) edzéseket végezni. Nos, ha valamit igazán hatékonyan lehet a Spinneren, akkor ezt!!! Csak ülj fel a Spinnerre, midőn hó takarja a kinti tájat, végy fel egy pulzusmérőt, állj rá egy 90-100-as fordulatszámra, rakjál mindemögé annyi wattot, amennyi belefér az aerob alapot építő zónádba (!), maradj a bringán 2-3 órát és voilá, máris kőkeményen az aerob alapodat építetted.

Ezzel szemben egyébként persze a tapasztalat az (miként ti is írtátok), hogy egy átlag Spinning órán messze magasabb intenzitás zajlik ennél, ami az adott edzést valóban nem teszi alkalmassá arra, hogy valaki szigorúan aerob alapot építsen. Btw megjegyzem, egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyen szinten céltudatos “bringással” (vagy annak látszó sporttárssal :)) találkoztam, ezzel szemben jóval több olyannal, aki maximum annak hiszi magát, de közben még egy pulzusmérője sincs, illetve azt gondolja, hogy csak simán meg kell halni a bringán és az a legkirályabb edzés.

Summa summarum, egy Spinning óra pont arra alkalmas, amilyenre az egyéni céljaid szerint alakítod. Egy jól képzett oktató (akinek ne adj’ Isten, kerékpáredzői képzettsége is van és maga is teker kint) rengeteget tud segíteni abban, hogy az adott órát a saját céljaid szerint személyre szabd és így a legtöbbet hozd ki belőle. Visszatérve a cikkre, maga a Merida Spinning Night egy spéci rendezvény volt, ami tényleg nem az “alapozásról” szólt – sokkal inkább afféle Spinning-ünnep volt, just for fun, azoknak, akik szeretik. Éppen ezért nem is mondanám edzésnek a szó ilyen értelmében. Azonban, egy sima, hétköznapi Spinning óra annál inkább hasznos edzés tud lenni, amennyiben egy valóban képzett edző karmai közé tévedsz és személyes megfontolások alapján tekered végig az adott órát (ami így végül a te személyes edzésed lesz). Szóval összességében azt mondanám, egy Spinner bringán tekerni lehet tökéletes idő-pénz-és energiapazarlás is, ugyanakkor ennek ellenkezője is igaz lehet – nézd meg, hová és kihez mész, mit csinálsz. Kis szerencsével ki lehet fogni.

Egyébként, én gyakran tartok aerob alapot építő órát (szinte végig a nyeregben maradva, aerob intenzitáson, a célnak megfelelő fordulatszám-tartományban), de persze nem egy ilyen rendezvényen, itt kicsit más célokkal gyűltünk össze, mint azt fentebb írtam. De az EDZŐteremben, hétfő este 18 órától, simán bevállalom, sőt mi több, mindenki más is, aki ott tartózkodik! Bikemag.hu: köszönjük a cikket, reméljük, lesz szerencsénk máskor is egymást nyesztetni Spinning ügyben!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo