fbpx

Shimano XTR 2019 teszt – A valaha volt legjobb Shimano MTB szett

Közvetlenül a legújabb XTR szett bemutatója után már nem volt kérdés, hogy a Shimano szakítva az elmúlt évek hagyományaival most egy teljesen új szettet hozott létre, ami meg fogja változtatni a japán óriás csúcsszettjéről alkotott képet. Azóta megérkezett hozzánk az XTR szett és testközelből is megtapasztalhattuk, hogy valóban olyan jók-e az új 9100-as alkatrészek.

Május óta elég sokat foglalkoztunk az új 9100-es XTR szettel, három cikkünk is megjelent azóta, elsőként röviden bemutattuk az új alkatrészeket, aztán Thommey boncolgatta részletesen az új technológiákat, utána pedig Bence találkozott velük először élőben az Eurobike-on. Nem véletlen a kiemelt figyelem, hiszen most olyan MTB szettel találkoztunk, amire már régen volt példa a Shimano-nál, teljes egészében megújították a legmagasabb szintet képviselő alkatrészcsaládot és kicsit túlozva, de új technológiák tucatjai debütáltak a 9100-es XTR piacra kerülésével.

Én is tűkön ülve vártam, hogy mikor érkeznek meg hazánkba az első XTR tesztalkatrészek, szerettem volna kipróbálni, hogy mit tud a japán óriás csúcs montis szettje. Augusztusban jött a hír a forgalmazótól, hogy szeptemberben már lesz kész épített tesztbringa, amit majd elvihetek “pár” körre. Szeptember végén végül hozzám került a tesztkerékpár, bár még nem volt teljesen kész (szerencsére), nekem kellett finomhangolni a rajta lévő XTR szettet, aminek örültem, mert így legalább mélyebb barátságot köthettem az alkatrészekkel. De nem kell nagy dolgokra gondolni, csak pár csavart húztam meg és a bovdenezés hosszán igazítottam egy kicsit.

Ebben a cikkben már nem fogom részletesen boncolgatni az új XTR-rel érkező technológiákat, hiszen azt már kollégáim többször is megtették helyettem, inkább gyakorlati és tapasztalati oldalról próbálom bemutatni a Shimano új top szettjét. A képeket is ebben a szellemben készítettem, kivételesen nem a teszt elején, hanem miután beletettem jó pár száz kilométert a tesztbringába fotóztam le a kerékpárt.

A tesztkerékpárt 1×12-es rendszerrel szerelték, elöl 32-es lánckerékkel, hátul pedig 10-51-es lánckeréksorral. Valószínűleg azért, mert a többséget ez az egytányéros felállás érdekli, ebben volt elmaradása a Shimano-nak a konkurenciához képest. Bár így viszont az új elsőváltót nem tudtam kipróbálni, amit én mondjuk személy szerint nem igazán bánok, vonzóbb az 1×12-es rendszer tesztelése.

Az új XTR váltókar agyonállítható, pontosan be tudtam “lőni” arra a helyre, ami nekem a legkényelmesebb. Igazából bármihez hozzá lehet szokni, de mégiscsak jobb, ha bringázás közben mindenféle csukló forgatás nélkül elérjük a váltókart és stabil fogás mellett tudunk váltani. A karokra csúszásgátló recéket is tett a Shimano, amit nem is értek, hogy miért nincs ilyen minden váltókaron, annyira hasznos. Szerencsére maradt az új XTR-nél is a könnyű bovdencsere lehetősége, amit a bovdenek méretre szabásánál is megtapasztaltam. A váltókar működése a “szokásos”, a kis kart mindkét irányba megnyomva az eggyel kisebb lánckerék felé válthatunk, a nagy karral pedig feljebb tudjuk pakolni a láncot. A kar megnyomásához szükséges erőn és a kar útján nagyon sokat változtattak. Olyan kis erő kell hozzá és olyan rövid úton jár a kar, hogy az első bringázás alatt folyamatosan kettőt váltottam vele felfelé, kb olyan volt mintha már nem is egy mechanikus rendszer váltókarját nyomogatnám, hanem egy elektromosét. Sajnos könnyű volt megszokni a jót, utána minden váltókar nyúlósnak és lassúnak tűnt.

A hátsóváltóba nagyon egyszerű volt bekötni a bovdent, viszont a tesztbringa vázában végig házban futnak a kábelek, ezért kicsit tartottam tőle, hogy nem lehet majd jól beállítani a nagy súrlódás és a sok sebesség miatt, és mindenre nagyon érzékeny lesz. Hát nem így lett! Egyszer beállítottam és utána a teljes teszt alatt hozzá sem kellett nyúlni és mindig zokszó nélkül mozdult annyit, amennyit a váltókar húzott rajta. Ez azért elég meglepő hiszen mindenki azt várná, hogy egy 12 sebességes rendszer már nagyon érzékeny lesz a bovdenezésre.

A hajtómű gyönyörű, könnyen cserélhető rajta a lánckerék és a bal kar új rendszerrel rögzül (ami vagy jó vagy rosszabb, mint az eddigi), kb ezzel röviden össze is foglaltam mindent róla. Persze azt még érdemes megemlíteni, hogy a fogakat a Shimano is úgy tervezte meg, hogy a lánc ne essen le róla, ami valószínűleg így is van, nekem sem volt vele problémám a teszt alatt.

A lánckeréksor és a hátsó agy kazettateste új szabványú, mely Micro Spline névre hallgat, erre azért volt szükség, hogy a 10-es lánckerék is felmenjen a hátsóagyra. A lánckerekek anyaga különböző, a felső 3 alumíniumból készült, a középsők titánból, a kicsik pedig acélból, mellyel elég könnyű sort képes előállítani a Shimano. A teszt alapján nem fognak gyorsan “elolvadni” a lánckerekek, maximum azoknak lesz problémája, akik folyton a felső hármat fogják használni. A fogak kialakításán is változtattak, innentől nem csak felfelé, hanem lefelé is találunk váltáskönnyítő elemeket a soron. Halkan megjegyezném, hogy gyakorlatban is működik a dolog, de erről kicsit bővebben majd lejjebb. A 10-51-es sor terepen nekem mindenhova elég volt, a legnagyobb két lánckereket pl alig használtam, és a lejtőkön sem fogyott el az áttétel. Viszont aszfalton soknak éreztem a 10-es és a 12-es lánckerék közti lépcsőt, de ezzel az egytányéros rendszereknél együtt kell élni.

A lánckeréksor csak az új lánccal kompatibilis, melyet a Shimano új fogkialakításához optimalizáltak, fúrt csapok, váltáskönnyítő kialakítás és a Quick Link patentszemes rögzítés jellemzi.

 

Az agyak közül a hátsót emelném ki a SCYLENCE racsnimechanikájával, tényleg hangtalan és sűrűn reteszel, félelmetes, hogy lejtőn csak a gumikat és a menetszelet hallja vele az ember.

A fékek szintén gyönyörűek, könnyűek és az XTR-től elvárható módon, brutálisan fognak. Az új FREEZA tárcsák pedig jobb hűtést ígérnek, ami biztosan így van, én messze nem tudtam elérni a fékek határait. Viszont egy dolgot megörökölt az ősöktől, amit lehet páran nem fognak szeretni, én képtelen voltam beállítani úgy, hogy egyáltalán ne súroljon és a szervizben is megerősítették, hogy az XTR fékek többnyire ilyenek, atom jól fognak, de egy kis hang mindig lesz, ez az ára a könnyű és erős fékeknek.

A váltás maga számomra is nehezen felfogható az új XTR szettnél, nem vagyok ahhoz hozzászokva, hogy ilyen gyorsan váltson egy rendszer, pedig sokféle kerékpárt tesztelek, köztük jó párat csúcsszettekkel szerelve. Sokat gondolkoztam, hogy mi lehet az XTR szett titka és arra jutottam, hogy valószínűleg nem egy dologban keresendő, sokat számíthat az új fogkialakítás, a rendkívül precíz tervezésű váltókar és hátsóváltó, és a nagyobb fogszámú váltógörgő is rátehet még erre egy lapáttal. Az új XTR szettnél is megcsinálta a Shimano, hogy nem ő jött ki először a 12 sebességgel és az egytányéros hajtással, de mégis tervezett egy olyan szettet, ami feladja a konkurenciának a leckét.

Régebben amikor kérdezték, hogy megéri-e XTR szettet venni, mindig egyértelműen azt feleltem, hogy nem, mert ár-értékben messze elmarad egy XT vagy egy SLX szetthez képest. Viszont most a 9100-as XTR-nél erősen elgondolkozom ezen a válaszon, annyival többet tud, mint a két említett alkatrészcsalád, hogy tőlem szokatlan módon azt mondanám, akinek elég vastag a pénztárcája hozzá, vegye bátran. Persze hamarosan biztos lesz új XT is, reméljük ő is megörököl jó pár tulajdonságot az XTR-től.

További információk a Shimano honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo