fbpx

Shimano SH-R171 országúti cipő teszt: joló meg szveg

Az első szempont ami miatt ezt a cipőt megveszi az ember, az szerintem a kinézete! Nagyon menő, illeszkedik a mai trendekhez. És persze emellett egy baromi jó cipő is, ahogy azt a Shimano-tól megszokhattuk!

shimano_shr171_cipo_teszt 6

Máig emlegetni szoktam olvasóknak, ismerősöknek a sztorit, ha a Shimano cipők kényelmére kérdeznek rá! Még az M970-es XTR szett sajtótáborában (amikor még fullosan elkényeztette a Shimano az újságírókat, és nem e-mailben kapott sajtóanyagból kellett a legújabb fejlesztésekről írni) kaptunk egy teljes szett XTR ruházatot, amihez az akkori csúcs karbon talpas cipő is hozzátartozott. Azonban elmondták átadáskor a dress code-ot is. Mivel hoztak magukkal profi fotóst, ezért szeretnék ha a teszt alatt egyencuccban lennénk. A Shimano profi, tudja hogy ez nem olcsó megoldás, de a legtutibb arra, hogy még véletlenül se legyen valaki a saját SRAM-os mezében 🙂 Igenám, de sokaknak nem volt kedve a napi 8-10 órát egy null kilométeres bringás cipőben topogni, mivel akárcsak a túrabakancsok, ezek is „betörést” megszokást igényelnek. Voltak akik a cipőt nem vették fel, én viszont igen. És itt jött a meglepetés. Elsőre is teljesen kényelmes volt, nem nyomott sehol, és a nap végén sem volt az a nagy megkönnyebbülés levenni mint mondjuk egy síbakancsot. Előtte nem nagyon voltam oda a Shimano cipőkért, mert nagyon konzervatív kinézetük volt, de ez a saját magamon végzett teszt meggyőzött!

Perforált bőr felsőrésszel készül

Perforált bőr felsőrésszel készül

Ez a tulajdonságuk máig nem változott. Vehetsz könnyebb cipőt, vehetsz olcsóbbat, vehetsz még menőbb kinézetűt, vehetsz trendibbet, de sajnos azt kell mondanom, hogy kényelmesebbet nem nagyon. Pedig a lábam sem egyszerű forma. Magas a rüsztöm, és széles a lábfejem. Szerencsére a Shimano készít „B” jelzéssel szélesebb kaptafával készült modelleket is, de ezeket csak rendelésre hozzák. Az SH-R171-es tehát fekete/fehérben nagyon jól néz ki, de van belőle tradicionálisabb fekete is.

Felsőrésze aszimetrikus kialakítású, így kisebb tépőzárakat lehetett alkalmazni, és a szorító erő is egyenletesebben oszlik el a lábfejünkön. Akinek magas a rüsztje, az áldani fogja a tervezőket, mivel a fogazott sín két pozícióba is rakható. Igen, nem elírás, ugyanis a csat a felsőrész szerves része, így könnyebb menet közben állítani rajta, és becsatolni is.

Merev karbon talp

Merev karbon talp

Szellőzőnyílások nem csak a felsőrészen találhatóak, hanem a talpán is, bár nem képeznek komplex rendszert mint a csúcs SH-R321-esnél. Ettől persze nem kell tartani, mert így sem izzad bele túlzottan a láb, kimondottan szellősnek mondható, ami azt is jelenti, hogy őszi/tavaszi bringázások alkalmával nem árt kamáslival is készülni.

shimano_shr171_cipo_teszt 5

A 243 grammos cipő talpa karbonszálas alapanyagú és 10-es merevségi indexű, bár ez a szám csak a Shimano palettán lévő modellekel nyújt összehasonlíthatóságot. Szívesen látnánk egy ipari szabványt erre, mivel egyre több gyártó használ ilyen mérőszámot, de a különböző márkákat nem tudod összevetni. Orrán és sarkán gumi koptató van, ami lépkedés közben nem csak a talpat védi hanem a megcsúszástól is véd. A stopli beállítását x/y tengelyű skála segíti.

Nem csak az elcsúszástól véd hanem a talpat is

Nem csak az elcsúszástól véd hanem a talpat is

Menet közben ahogy vártam az első perctől kezdve kényelmes volt. Egyedül a saroknak lehetne öblösebb a kialakítása, de ez minden Shimano cipővel kapcsolatban elmondható. A cipő perforált felsőrészének fele lakkfekete, de igazából nem éreztem, hogy ettől melegebb lenne a nyári napsütésben. Viszont az aszimetrikus kialakítás plusz kényelme abszolút érezhető. Lehet hogy ezt a magasabb rüszttel rendelkezők jobban érzik, viszont működik, az biztos. Illetve nem lenne baj, ha a fogazott műanyag lapka 5 mm-rel lenne hosszabb. A „normál” lábúaknak bőven jó lesz, de a már sokat emlegetett magas rüszt esetén próbáld fel vásárlás előtt, mert nekem is éppen hogy sikerü két kattintásnyit húzni rajta.

shimano_shr171_cipo_teszt

Az ára 63 990 Forint, amiért egy nagyon komoly, versenyzésre tervezett modellt kapsz, merev karbon talppal, ami maradéktalanul átviszi a pedálozási energiát a lábadról a tengelyre. Volt nálunk olyan karbon talpú cipő, melynek gyönyörűre lakkozott és a boltban még kívánatos talpa kb. 2 hét bringázás után úgy nézett ki mint ha beton csiszolásra használták volna. A Shimano nem csicsázza túl a talp külső rétegét, ellenben most is majdnem úgy néz ki mint az új. Sokkal kevésbé látszanak a karcok rajta. Mechanikailag tökéletes állapotban van, a fél év alatt semmilyen kopás, szakadás nem keletkezett rajta. Amennyiben szükséged van még a lábra formázhatóságra is, akkor az R-321-es Custom Fit cipőt kell nézegetned. De félek tőle, hogy itthon nem ezen múlik a World Tour csapatokba való bejutás…

A Shimano cipőket keresd a forgalmazó partnerboltjaiban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo