fbpx

Shimano METREA – sportos városi közlekedés felsőfokon

A Shimano jövőképében az új METREA alkatrészcsalád a sportos városi kerékpáros közlekedést testesíti meg. Prémiumkategóriás, a legmagasabb technikai megoldásokat alkalmazó szettről van szó, ennek megfelelő teljesítményszinttel, mindemellett strapabíró, megjelenésében pedig stílus és minimalista. A legérdekesebb része szerintünk az új kormánytípus, illetve a hozzá fejlesztett speciális fékváltókar.

METREAshimano_0

A japán fejlesztők a METREA szett célközönségét azon kerékpárosban látják, aki szabadidejében minőségi országúti kerékpáron suhan, hozzászokott a finom működéshez, a könnyed haladáshoz, és a mindennapos kerékpározáshoz keres hasonlóan igényes felszereltséget. A hangsúly emellett a testhelyzeten van: a METREA közel országúti pozíciót feltételez, 45-60 fokos felsőtest-szöggel. A szettet villámgyors váltás, dinamikus gyorsulás jellemzi, a fékhatást az új hidraulikus országúti tárcsafékrendszer teszi elsőrangúvá .

A METREA név a METropolitan és a REAl “valóság” kifejezésből tevődik össze, jelentése „valódi urbánus közlekedés”. A szett megjelenése összhangban van a névvel és a célközönség igényeivel: finom, mértani formavilággal, vonalakkal bír, amely egyértelműen a METREA magas értékét tükrözi. A felhasznált alapanyagok a tartósság jegyében kerültek kiválasztásra, a felületkezelés úgyszintén a mindennapi, nem éppen kíméletes felhasználást veszi figyelembe.

METREAshimano_1

H kormány

H kormány

A METREA választható egyenes kormányos kiszerelésben, amelyre fitness-jellegű kerékpár építhető, számos mai modern tárcsafékes váztípussal kompatibilis. A tetszőleges irányba működtethető Vivid index SL-U5000 Rapidfire Plus váltókarok a legmagasabb technikai szintet képviselik. A váltás gyorsaságát a fejlett mechanika mellett a OPTISLICK bowdenek fokozzák, hasonlóan, mint a legmagasabb szintű MTB XTR szett esetében. Itt érdemes megjegyezni, hogy a METREA 11-fokozatú rendszer, ahogy egy prémium szetthez illik.

Egy másik lehetséges METREA kiszerelés az újonnan fejlesztett H-kormányra épül. A Shimano ergonómiai kutatásai alapján a H-típus kényelmes és biztos fogást tesz lehetővé, használatával a karok megfelelő szögben állnak, a fék- és váltókar könnyen működtethető. Az új kormányt a Shimano leányvállalata, a PRO gyártja, és 2016 nyarán mutatkozik be. A H-kormányhoz a japánok új fékváltókart fejlesztettek, neve ST-U5060 Dual Control.

METREAshimano_2

A városi használthoz szükséges biztos és hatékony fékhatásért a BL-U5000 és ST-U5060 modell felel. Mindkettő a BR-U5000 flat mount, azaz országúti vázakhoz optimalizált féktestet alkalmazza, Ice Tech SM-RT500-SS féktárcsákkal kiegészítve. Az integrált FC-U5000 hajtómű két változatban lesz elérhető: a két lánctányéros, városi használathoz optimalizált modell 46/32 fogszámmal rendelkezik, míg az egy tányéros 42 fogat számlál, és természetesen mindkettő integrált nadrágszárvédőt is kap. Így nemcsak biciklis nadrágban lesz praktikus a METREA-val szerelt kerékpár használata!

Természetesen az első átdobó a kissé szokatlan fogszámpárosításhoz optimalizált, a hátsó mind az 1×11, mind a 2×11 változatot kiszolgálja, illetve többféle 11-fokozatú lánckeréksorral kompatibilis (szélesekkel is, ha esetleg a Gellért-hegyen laknál!) A váltokar az egytányéros változathoz külön típust mindkét modellváltozat esetében. A hab a METREA ízű tortán a tárcsafékhez tervezett, strapabíró, minőségi WH-U5000 kerékszett.

METREAshimano_3

Az új szett 2016 áprilisától lesz elérhető, akár új gyári kerékpárok, akár külön alkatrészként vásárolva. A METREA elemei részletesen a következők:

BL-U5000 hidraulikus fékkar

BR-U5000 hidraulikus féktest, 2-dugattyús, Flat Mount

BR-U5060/10/00-Kit hidraulikus féktest-csomag, J-kit (ST-U5060 + BR-U5000)

RD-U5000 hátsó váltó, 11 fokozat

FD-U5000 első átdobó, 11 fokozat

FC-U5000 Integrált hajtómű, 11 fokozat, egy vagy két lánctányéros (46/32 fog) változatban, integrált nadrágszárvédővel

SM-RT500 Ice Tech 140 mm Center Lock féktárcsa

SL-U5000 RAPIDFIRE Plus váltókar

ST-U5060 Dual control fékváltókar

WH-U5000 tárcsafékes kerékszett

PRO H-kormány (KPRHA0401) 40 vagy 42 cm/31.8-30 mm

A METREA szett videóbemutatója itt látható.

https://www.dropbox.com/s/xfi5no7u1pqwzy9/METREA%20U5000%20images.zip?dl=0

További info a Shimano hivatalos honlapján

http://cycle.shimano-eu.com/content/seh-bike/en/home/news-and-info/news.html

METREAshimano_4

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo