fbpx

Schwalbe 2017: legyen egy éved defekt nélkül!

A Schwalbe az egyik olyan nagy cég, amely nem foglalkozik például autógumik gyártásával, hanem elhivatottan a kerékpározás a fő területük, s ez bizony visszaköszön termékeik minőségét tekintve. Lássuk, mivel szolgálnak a németek 2017-re…

schwalbe_2017_002

A Bohle család által alapított cég már 110 éve benne van a kerékpáripar vérkeringésében, így rengeteg tapasztalatot halmoztak fel, hogy akár apróságnak látszó fejlesztésekkel is egy apró lépéssel a versenytársak elé kerüljenek. És nem csak a versenyzők által használt kategóriákban teszik ezt meg évről évre, hanem például a hétköznapi túrázók számára is kicsit többet kínálnak.

schwalbe_2017_011

Kezdjük is a 2017-es újdonságok bemutatását egy hétköznapokban használatos „igáslóval”, ami szó szerint mindent kibír. A Schwalbe mára legendás trekking/city gumija, a szinte minden elképzelhető kerékméretre kapható Marathon új taggal bővül: a teljes szezon során használható GT 365 modellel, amely nevéből is kiolvasható, hogy az év 365 napján bevetésre kész.

schwalbe_marathon-gt365-2016

A Marathon GT 365 titka egy speciális – DualGuard – defektvédelem és a nyári melegben vagy téli hidegben is jól működő gumikeverék. A köpenyben egy olyan defektvédő réteg van, ami nem szalag, ugyanis formája követi a kerék görbületét, ráadásul anyagának köszönhetően amellett, hogy véd, rendkívüli rugalmassági tulajdonságokkal is bír az átlagos „antidefekt” szalagokhoz képest.

schwalbe_2017_006

A fenti tulajdonságok nem csak a defektvédelemhez szükségesek, hanem minimálisan növelik csak a gumi gördülési ellenállását. Az egyszerűbb defektvédelmi rétegek ugyanis azzal, hogy merevítik a gumit, egyszerre növelik a gördülési ellenállást és rontják a kanyarodási képességét.

schwalbe_2017_001

A Schwalbe Marathon GT-nél ez nem így van, tehát azt a kis súlytöbbletet, amit a speciális defektvédelem jelent, menet közben visszanyerjük azzal, hogy jobbak a gördülési ellenállási mutatók. Ez a technológia a Marathon családon belül hamarosan több modellben is felfedezhető lesz, például a már ismert Marathon Plus is ilyen védelemmel készül majd.

schwalbe_2017_007

A mountain bike gumik között továbbra is kaphatóak különböző talajtípusokra ideális mintázatok, ami viszont újdonság, az a 2,6”-os szélesség. Ez egyfajta átmenetet képez a „normál” és a pluszos (3” környéke) gumik között, majd következnek a fatbike külsők 3,8” környékétől. Manapság trend a gyártók körében, hogy olyan vázakat kínálnak XC/trail kategóriában, melyek mondjuk 29-es kerekekkel érkeznek, de fogadják a 27,5 pluszos gumis szetteket.

schwalbe_2017_012

A 2,6-os gumi egy új opció, érdekes lesz majd játszani vele, hiszen ha előre felteszünk mondjuk egy 3,0-s pluszost, hátra pedig egy ilyen 2,6-ost, a könnyebb kerékkel könnyebben haladhatunk felfelé, a lejtmenetet viszont elöl biztonságosabbá teszi a pluszos gumi. Nem árt odafigyelni azonban, hogy a 0,4 col különbség már a geometriát is változtatja, lapítja a villaszöget, lejjebb kerül a középrész.

schwalbe_2017_010

A 2,6-os méret a Nobby Nic és Smart Sam mintázatokkal érhető majd el, s ha már szóba került, utóbbinál érdemes említeni, hogy nem csak a ducibb verzióval bővült a választék. A Smart Sam-et régen inkább alap és középkategóriában lehetett megvásárolni, de 2017-re megújul ez a modell. Lesz full extrás változat is, double defense, race guard, snake skin technológiákkal.

schwalbe_g_big

Érdekesség, hogy a legjobb országúti/gravel gumikat soraiban tudó Schwalbe One széria mountain bike gumival is bővül, az új G-One Speed 29-es mtb slick-ként is elérhető majd. A slick itt nem szó szerint értendő, minimális textúra található ezeken a külsőkön. A One széria 2014-es bemutatása óta népes családdá duzzadt, nem véletlenül építettek fel a Távol-Keleten egy külön üzemegységet ezeknek a minőségi gumiknak a gyártására.

schwalbe_2017_009

A Pro One a kompromisszumok nélküli, versenyzésre alkalmas országúti külső, majd következnek az S-One, X-One, G-One változatok. Mára mind használható belső nélkül, ami szintén egy trend a 2017-es palettán. Mintázat szempontjából újdonság az X-One cyclocross gumi sáros körülményekre ajánlott változata, gömbölyűbb bütykökkel, nagyobb hézagokkal.

schwalbe_2017_005

Hazánkban ez még nem olyan nagy érdeklődésre számot tartó hír, de az európai piac szempontjából nagyon fontos, hogy az elektromos kerékpárokhoz is alakítgatják a meglévő gumikat a németek, ugyebár az eltérő nyomatékok miatt, kicsit más terhelés éri a gumit egy pedelecen. Ha pedig te szeretnéd a saját bringádhoz, a talajhoz, illetve a stílusodhoz személyre szabni a gumidat, hoztunk egy képet erről a figyelemre méltó kis eszközről, melynek segítségével könnyebben teheted meg ezt.

További információk a gyártó oldalán megtekinthetők magyar nyelvű online katalógusban:

http://www.schwalbe.com/ebooks/2017/Bike_2017__Hungarian/#/26/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo