fbpx

Sagan-szóló a 100. Flandriai Körversenyen (videó)

Lendületben a világbajnok. Peter Sagan (Tinkoff) a múlt heti Gent-Wevelgemen aratott győzelme után a  Flandriai Körversenyen is diadalmaskodni tudott.  A kockaköves emelkedőkkel zsúfolt flamand tájon minden adott volt egy emlékezetes versenyhez. 

Peter sagan Flanadriai körverseny cél

Pedig a Ronde van Vlaanderen 100. kiadásának első feléből inkább csak kellemetlenségek maradhatnak meg emlékezetünkben. Két komolyabb bukás is volt, ennek következtében olyan, akár a verseny végkimenetelébe is beleszólni képes kerékpárosok is kénytelenek voltak feladni  a versenyt, például a kulcscsonttörést szenvedő Greg van Avermaet (BMC), Arnaud Demare (FDJ) vagy éppenséggel az egynapos szezon egyik nagy felfedezettje, az idén  már több top10-es hellyel büszkélkedő 22 éves Tiesj Benoot (Lotto-Soudal).

A nap szökevénycsoportjának összetétele állandóan változott a verseny során,  de szinte végig elöl volt a szökésben  Imanol Erviti (Movistar) és Gijs Van Hoecke (Topsport Vlaanderen). A mezőnyben túlnyomórészt az Etixx-Quick Step diktálta a tempót Tony Martin  vezetésével, egészen addig,  míg ők maguk is ott tudhattak egy versenyzőt az aktuális szökevénycsoportban.

Az igazi verseny a cél előtt 32 kilométerrel vette kezdetét, amikor Peter Sagan (Tinkoff) és Michal Kwiatkowski (Sky)  támadást indítottak, és velük csak Sep Vanmarcke (Lotto NL- Jumbo) tudott lépést tartani. Beérték az éppen öt főből álló szökevénycsoportot – Stijn Vandenberg (Etixx-Quick Step),  André Greipel (Lotto-Soudal), Dylan Van Baarle (Cannondale) Imanoel Erviti (Movistar) Dimitri Claeys (Wanty – Groupe Gobert)  majd az Oude Kwaremont emelkedőjén már csak Sagan és Vanmarcke maradt az élen. Nagyon lemaradva nem volt a főmezőny sem,  így itt, ezen az emelkedőn gyújtotta be rakétáit Fabian Cancellara is. Mire ismét sík volt a vidék, ő lett a két szökevény első számú üldözője.

Az utolsó emelkedőn, a helyenként 20%-os meredekséget is meghaladó Paterbergen aztán Peter Sagan lehagyta Sep Vanmarckét, és egyedül vágott neki a táv utolsó nagyjából 15 kilométerének. A hoppon maradt belga az őt közben utolérő Cancellara mögé állt be, ketten próbálták meg utolérni Sagant, aki végül közel fél perc előnnyel ért célba.

A világbajnok pályafutása során most először aratott  egy “monumentális klasszikuson” győzelmet. Azáltal pedig, hogy ezt épp  szivárványos mezben tette a Rondén, olyan kerékpárosok társasághoz csatlakozott, mint Louison Bobet (1955), Rick van Looy (1962), Eddy Merckx (1975) és Tom Boonen (2006).

A dobogó második fokára Fabian Cancellara állhatott, aki a célvonalon áthaladva elköszönt közönségétől, Sep Vanmarcke pedig harmadik lett.

Nem csak a férfiaknál, hanem a női verseny esetében is szivárványosra sikeredett az idei Ronde van Vlaanderen:  a szintén vasárnap délután megrendezett versenyen Lizzie Armitstead (Boels Dolmans) diadalmaskodott.

Videó a verseny utolsó kilométereiről:

Végeredmény (top10)

1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff
2 Fabian Cancellara (Sui) Trek-Segafredo
3 Sep Vanmarcke (Bel) Lotto Soudal
4 Alexander Kristoff (Nor) Katusha
5 Luke Rowe (GBr) Team Sky
6 Dylan van Baarle (Ned) Cannondale Pro Cycling
7 Imanol Erviti Ollo (Spa) Movistar
8 Zdenek Stybar (Ned) Etixx-quickStep
9 Dimitri Claeys (Bel) Wanty – Groupe Gobert
10 Niki Terpstra (Ned) Etixx-QuickStep

 Kép forrása: twitter.com/UCI_cycling

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo