fbpx

Ryde újdonságok 2016-ban: milliméterre pontosan kiválaszthatod!

A saját igények alapján összelegózott és fűzött kerekek létjogosultsága töretlen, a népszerű gyári szettek a vonzóbb külső ellenére sem tudták kiszorítani a hagyományos elődöket. A Ryde felnik közül akár versenyzők is válogathatnak keréképítéshez…

RydeAki esetleg nem ismerné a Ryde nevet, a Rigida már biztos beugrik, az elmúlt évtizedben még ilyen néven árulták ezeket a felniket, a cég története pedig évszázados múltra tekint vissza Franciaországba. A gyár a kezdetektől a kerékpáriparban volt érdekelt, székhelyét később Hollandiába tette át.

A divatos gyári kerékszettek használati érték szempontjából a merevség tekintetében előzik be a fűzött kerekeket, hiszen adott cég mérnökeinek szabadabbak a lehetőségei, hogy pontosan kiszámolják a szögeket, a küllők illesztését, alapanyagokat stb. Mndemellett sokan vannak, akiknek szemében mutatósabbak a gyári szettek, s valóban meghatározzák egy bringa egyéniségét.

ryde_2

A legfőbb előnyöket azonban ezzel fel is soroltuk, hiszen hiába tartósabb szerkezetileg egy gyári kerék és hiába lazulnak meg esetleg hamarabb a küllők egy fűzött kerékben, a javítás, karbantartás sokkal egyszerűbb. Ráadásul pontosan olyan – könnyű – felnit választhatunk egy saját építésű kerékhez, amilyet szeretnénk, olyan agyat, amire szükségünk van.

Sokan talán nem is tudnak róla, de érdemesebb lenne műhelyben összeállítani kerekeiket, főleg ha speciális igényeik vannak. A belső nélkül használható gyári szettek például drágák, ha kevesebbet szeretnénk költeni, kedvezőbb áron kijövünk épített kerékkel. A Ryde felnik között is találunk tubeless kompatibilis mountain bike felniket, de megválaszthatjuk a szélességet is (akár 28 mm-est), hátul akár offset, azaz aszimmetrikus kialakítással.

ryde_1

Az aszimmetrikus küllőfuratok korábban a hátsó kerekekre voltak jellemzőek, hiszen a fogaskoszorú miatt hátul volt aszimmetrikus az agyperem kialakítás is. Amióta azonban egyöntetűen tárcsafékeket használnak a mountain bike kerékpárokon, elöl is eltérö az agyperem két oldala. Így az offset küllőfuratokkal ellátott felniket az első kerék építéséhez is használhatjuk, optimalizáva a szögeket, küllőhosszt, merevséget.

A Ryde felniken belül 2016-ra két új szintet, az Elite és a Super szériákat különböztetjük meg, az alábbiakban mountain bike és országúti modelleket is bemutatunk. Ezeket a Ryde felniket egyébként számos nagynevű gyártó választja akár felső, vagy felső-középkategóriás kerékpárjainek kerékszettjeihez is. A magyarországi forgalmazó jóvoltából természetesen mi is megvásárolhatjuk a felniket, az aktuális kínálatból szemezgettünk:

velg-profielen-Edge22Edge 22 – 27,5” & 29” MTB felni

A Super szériába tartozó, aszimmetrikus kialakítású alumínium felni tárcsafékes kerékpárokhoz, 22 mm-es belső szélességgel, XC versenyzésre is alkalmas, rendkívül alacsony, 380/410 grammos tömeggel (27,5”/29”). Előnye még, hogy átalakító szettet használva tubeless-kompatibilis.
Ára: 26 990 Ft

Edge 26 – 27,5” & 29” MTB felni

Szintén a Super szériába tarozik az Edge 26, hasonló alumíniumötvözetből és hasonló kialakítással, mint az Edge 22, de ezt már „keményebb”, azaz trail/enduró felhasználásra is ajánlja a gyártó. 26 mm-es belső szélességéhez mérten tömege nagyobb, mint a könnyebb Edge 22-nek: 490/525gramm (27,5”/29”).

Ára: 26 990 Ft

Edge 28 – 27,5” & 29” MTB felni

Az Edge 28-at a megszokott gumiszélesség mellett a 2,4 vagy akár 3 colos gumival szerelt mountain bike-okhoz ajánlja a gyártó, ennek ellenére tömege nem nagyobb drasztikusan az Edge 26-nál, amivel egyébként megegyezik a kialakítása. Természetesen a többi Edge modellhez hasonlóan tubeless-kompatibilis, tömege: 525/560 gramm (27,5”/29”).

Ára: 26 990 Ft

velg-profielen-Trace22Trace 22 – 26” MTB

Még nem váltott mindenki 29-es kerékpárra, de azok is szeretnének versenyképes kereket építeni XC-re, akik még 26-ossal nyomják. Nos, a Super szériába tartozó Trace 22 26”-os változatban is elérhető, fantasztikus, 320 grammos tömegadattal. Ez a felni még „konzervatívabb” 22 mm-es belső szélességgel készül, de már természetesen offset küllőfuratokkal.

Ára: 39 990 Ft

velg-profielen-PulseComp_OSPulse Comp Road

Az országútisok is választhatnak igazán könnyű Ryde felnit a Super szériából, a Pulse Comp Road tömege csak 420 gramm, de már enyhén aero profilú, 26 mm magas. A hátsó felni offset küllőfuratokkal készül, tehát aszimmetrikus kialakítású, míg az első szimmetrikus.

Ára: 39 990 Ft

További információk, még több Ryde felni: Kattints IDE!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo