fbpx

Robban az Omega „BOMBA” Quick Step 2014-ben?

Az Omega Pharma-Quick Step belga kerékpáros csapat nagyon komoly erősítéseket hajtott végre a holtidényben.

Előbb a Mark Cavendish egyeduralkodását veszélyeztető, német Marcel Kittel miatt kellett megerősíteni a sprinterkirály vonatát. Első körben még az idei szezon alatt megkapta segítőnek az utolsó aktív éveit teljesítő Alessandro Petacchit, ám Ale Jet sem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. Ezért aztán az Omega vezetősége leigazolta Cavendish korábbi utolsó felvezetőjét, Mark Renshaw-t a Belkinből. Így a Manxmani bajnok 2014-ben a legerősebb sorral fog rendelkezni, benne az időfutam világbajnok Tony Martinnal, a bivalyerős Gert Steegmansszal, az imént említett Alessandro Petacchival és utolsó embernek azzal a Mark Renshaw-val, aki befejező sprinter is lehetne sok alakulatnál.

A 2014-es mez fotózása (Fotó: OPQS)

A 2014-es mez fotózása (Fotó: OPQS)

A terv második része az volt, hogy az eddig összetettben egyáltalán nem mérvadó Quick Step a következő évre felnőjön a legnagyobbak mellé. Ezért aztán leigazolták a Sky-ban betöltött szerepét kinövő Rigoberto Uran Urant, aki – főleg a legnagyobb körversenyeken – az első számú kapitánya lesz az Omegának. A kolumbiai versenyző szép csendben megerősödött, egyre jobb eredményeket ért el. Az idei Giro d’Italian hűségesen segítette a britek kapitányát, Sir Bradley Wigginst, majd miután a tavalyi Tour győztese feladta a versenyt, a Sky kapitányává avanzsálódott és kitűnő versenyzéssel az összetettbeli második helyet szerezte meg. Igaz ekkor már az élete formájában versenyző olasz Vincenzo Nibalit ő sem tudta megállítani. És hogy meglegyen neki is a csapata, az Omega megszerezte a széthullott Vacansoleil belga kiválóságának, Thomas de Gentnek az aláírását, aki nem csak Uran segítőjeként, hanem a csapat kapitányaként is számos alkalommal kap majd bizonyítási lehetőséget. De Gent a 2012-es Giro királyetapján, a Mortirolo-Stelvio kettőst is magába foglaló, borzalmasan nehéz szakaszon alkotott maradandót, miután mindenkit megrogyasztva megnyerte a versenyt. Aki látta a méteres hófalak között kerekező belgát, az tudja, milyen értékes versenyzővel gyarapodott Patrick Lefevre csapata.

De még vele sem értek véget az erősítések. Érkezett Jan Bakelants a Radioshack Nissan Trek csapatától. A szintén belga nemzetiségű rider kiváló idényt tudhat a háta mögött. Megnyerte a Grand Prix de Wallonie futamot, harmadik lett az országos bajnokságon Belgiumban, de a legnagyobb sikerét a Tour de France-on aratta. Megnyerte a másodig szakaszt, aminek köszönhetően a 3. és 4. etap alatt viselhette az összetettben első helyen álló versenyzőnek járó Sárga Trikót. Ezzel teljessé vált egy bombaerős keret, amivel az OPQS a 2014-es szezonnak nekiindul. Az egyetlen gondot az jelentheti, hogyan oldják meg, hogy egy háromhetes körversenyen mind Mark Cavendish győzelmi igényeit maradéktalanul segítik, mind az aktuális összetettbeli esélyes (Uran, De Gendt) sikereiért is maximálisan odateszik magukat. De ez legyen Patrick Lefevre gondja.

(Nagy Gergely)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo