fbpx

Parti András és Benkó Barbara a mountain bike marton szakág bajnokai

A jubiláló, 15. Mátra Maratonon avatták a 2016-os XCM Magyar Bajnokokat augusztus 28-án. A TOP Maraton sorozat utolsó állomásán a férfiak között Parti András, a nők között pedig Benkó Barbara ölthette fel a bajnoki mezeket a Gyöngyös-Sástói Oxygen Adrenalin Parkban. A versenyre idén 1172-en neveztek, ebből 1022-en álltak rajthoz a hőségben.

MatraMaraton

A napot 10 órakor a 90 km-es hosszútáv rajtja nyitotta, őket 20 perces időközökkel a 32 km-es rövidtáv majd a 60 km-es középtáv követte. A tavaly debütáló minitáv résztvevői indultak legkésőbb, akiknek a tavalyi tapasztalatok alapján idén egy rövidebb, 13 km-es pályát jelöltek ki. A hosszabb távok útvonala idén több helyen is módosult, főleg az aszfaltos szakaszok csökkentek, így technikásabb pályával találkoztak a 60 és a 90 km-en indulók. A pozitív visszhangok alapján bebizonyosodott, hogy érdemes időnként újragondolni az útvonalat, és érdekesebb megoldásokat keresni.

Bajnokok

A férfi és a női felnőtt bajnoki kategóriákban az olimpia cross szakág sztárjai is rajthoz álltak. A férfiaknál az riói olimpiáról hazatérő Parti András kihasználta jó formáját, és egy defekt ellenére is magabiztos előnnyel lett bajnok. A dobogóra Buruczki Szilárd (Cube Csömör) és a maratonokon újoncnak számító Dina Márton (Cube Csömör) állhatott fel. A nők között első maraton magyar bajnoki címét gyűjtötte be Benkó Barbara (Focus XC Team), aki több olimpiai cross világkupán is eredményesen szerepelt az elmúlt években. Barbi Poór Brigittát (Merida Maraton Team-CST) és Kiss Mónikát (Bike Zone Gödöllő) megelőzve győzött.

PartiAndrásParti András a befutó után: „Szerdán értem haza Rióból, sikerült megfáznom a repülőn, de úgy éreztem, érdemes elindulnom az OB-n, van még bennem ennyi. Ahogy teltek a kilométerek, egyre jobban bemelegedtem, egyre jobban éreztem magam, és a táv felénél sikerült egy kis előnyt kiharcolnom. Galyatető után kaptam egy lassú defektet, amivel egy darabig még tudtam haladni, de az utolsó frissítő előtt már nagyon kopogott a felni, tolnom kellett a bringát. Mázlim volt, mert volt akkora előnyöm, hogy kereket tudtam cserélni. Nem tudtam, mennyivel vannak mögöttem a többiek, így ettől kezdve teljes gázzal mentem. A végére nagyon elfáradtam, ki is estem a ritmusból, de sikerült nyernem. A pályának voltak kifejezetten élvezetes szakaszai, a köves talaj miatt elég technikás és defektveszélyes, de a Mátra ilyen. Örülök, hogy sikerült hozni a formám, úgy tűnik, jó edzés volt az OIimpia a Mátra Maratonra.” – mesélte mosolyogva az újdonsült bajnok.

BenkoBarbara

A női bajnok nyilatkozata: „Megpróbálnám jövőre a maraton vb-t, amire pontokat kell gyűjtenem, hogy ne leghátulról rajtoljak. Nem ismerem a magyar maratonokat, így nem tudom máshoz hasonlítani, de a Mátra Maratonon nagyon gyors volt a pálya. Hetvennel mentünk lefelé Mátrafüredig, szóval nagyon gyorsak a lefelék, a felfelék pedig technikásak, könnyű eldobni a bringát. Imádkoztam, hogy ne legyen defektem! Felfújtam a kereket keményebbre, inkább pattogjak, mint hogy felüssem valamin. Igyekeztem az elejével felérni Kékestetőre, hogy lefelé ne akadályozzanak nagyon, de nem akartam túlhúzni sem, mert még hátra volt 50 kilométer. Az volt a célom, hogy idén elindulok minden bajnokságon: cyclocross, xco, maraton és országút. Ebből sikerült hármat megszereznem, az országúti ob-n lettem csak második. Örülök, hogy a maraton bajnoki címet is sikerült begyűjtenem.” – mondta a verseny után Benkó Barbara.

Gyermekverseny (1)

A sok mtb maraton korosztály mellett a gyerekek sem maradtak program nélkül ezen a hétvégén: róluk szólt a szombat délután. Az Adrenalin Parkban lebonyolított gyermekversenyen hat korcsoportban közel 100 gyerkőc indult. A legfiatalabb, U5-ös kategória indulói még csak 300 métert tekertek, a legnagyobb, U15-ösök pedig már 3500 méteres távot kellett teljesíteniük. A hangulatot idén is kellően fokozta a sok szurkoló szülő és barát, nem véletlenül ez a Mátra Maraton hétvégéjének egyik leghangulatosabb programja.

Eredmények:

Mátra Maraton 2016 – XCM Magyar Bajnokság – férfiak – 90 km
Bajnok: Parti András Waberer’s Evopro MTB Team 3:47:23
2. Buruczki Szilárd Cube-Csömör 3:51:23
3. Dina Márton Cube-Csömör 3:55:06

Elit_ferfi

Mátra Maraton 2016 – XCM Magyar Bajnokság – nők – 60 km
Bajnok: Benkó Barbara Focus XC Team 2:49:55
2. Poór Brigitta Merida Maraton Team-CST 3:01:00
3. Kiss Mónika Bike Zone Gödöllő 3:26:02

Elit_no

További eredmények: www.matramaraton.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások