fbpx

Párizs-Roubaix: királyokhoz méltó verseny a versenyek királynőjén (videó)

Igazi tavaszi egynapos klasszikushoz illő izgalmakat hozott a 114. Párizs-Roubaix, amelyen  végül az Orica Green-Edge ausztrál egynapos menője, Mattew Hayman gurulhatott át elsőként a roubaix-i Vélodrome célvonalán, megelőzve Tom Boonent és Ian Stannardot.

hayman

Ha hitelt adunk annak a szellemes mondásnak, miszerint az egynapos versenyek egy thrillerhez hasonlíthatók (miközben a háromhetesek inkább egy szappanoperához), akkor az idei Párizs-Roubaix tökéletes forgatókönyvvel szolgált. Az elmúlt hetek World Tour kategóriás tavaszi klasszikusai alapján elsősorban a Fabian Cancellara (Trek-Segafredo), Peter Sagan (Tinkoff) és Sep Vanmarcke (Lotto NL -Jumbo) alkotta trióról sejthettük, hogy majd “Észak Pokla” főszereplői is lehetnek, csak nem egészen úgy, ahogyan az végül alakult.

A történetben a váratlan fordulatot a 20. szektor (116 kilométerrel a cél előtt) utáni bukás okozta, amikor az esélyesekkel teli főmezőny két részre szakadt. A favoritok közül Peter Sagan és Fabian Cancellara is a második csoportba került. Számukra innentől kezdve a felzárkózás volt az első számú feladat. A mezőny szerencsésebb felében azonban Tony Martin (Etixx-Quick Step) diktálta a tempót, hasonlóan ahhoz, ahogyan azt már a múlt heti Flandriai Körversenyen is láthattuk.

Újabb fordulat következett, amikor a Mons-en-Pévèle szektorban alig 50 kilométerrel a cél előtt Fabian Cancellara bukott, magával rántva az üldözőcsoport egy részét, miközben Peter Sagan a Milánó-Sanremo fináléjához hasonlóan ismét technikai virtuozitásáról adott tanúbizonyságot, ahogyan megúszta a földre kerülést.

Ezalatt az élen egy korábbi szökevénycsoport  bekebelezése, majd tagjai többségének leszakítása után kialakult egy öt fős csoport:  Tom Boonen (Etixx-Quick Step), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Mattew Hayman (Orica-GreenEdge), Ian Stannard (Sky), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo). Az utolsó néhány macskaköves szektorban sorra érték egymást a támadások, Boonen, Stannard, Vanmarcke. Végül az a mozzanat bizonyult döntőnek, amikor már Roubaix belterületén Hayman és Boonen vívta a maga párharcát, amiből az Orica-GreenEdge versenyzője jött ki győztesként.

Elmaradt tehát a sporttörténelmi pillanat, hogy Tom Boonen megnyerje 5. Párizs-Roubaix-ját, amivel egyedüli rekordtartó lehetne. A nap tragikus hőse azonban a profi karrierjétől a szezon végén visszavonuló Fabian Cancellara lett, aki még a roubaix-i Velodrome-ban is bukott, miközben a svájci zászlóval a kezében tekert, és  búcsúzott ilyen módon a versenytől a nézők édes-keserű ovációja közepette.

Sajnos az idei Párizs-Roubaix sem telt el kísérőmotoros incidens nélkül: az Arenberg szektorban egy bukás után feltorlódott a mezőny, egy motoros pedig beleszállt Elia Vivianiba (Sky).

A verseny rövid videó-összefoglalója:

 

Top 10 a versenyen:

1 Mathew Hayman (Aus) Orica-GreenEdge 5:51:53
2 Tom Boonen (Bel) Etixx – Quick-Step
3 Ian Stannard (GBr) Team Sky
4 Sep Vanmarcke (Bel) Team LottoNl-Jumbo
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data 0:00:03
6 Heinrich Haussler (Aus) IAM Cycling 0:01:00
7 Marcel Sieberg (Ger) Lotto Soudal
8 Aleksejs Saramotins (Lat) IAM Cycling
9 Imanol Erviti Ollo (Spa) Movistar Team 0:01:07
10 Adrien Petit (Fra) Direct Energie 0:02:20

 

Fotó: twitter.com/Paris_Roubaix

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo