fbpx

Párizs-Nizza: őrült hajsza a másodpercekért a fináléban (videó)

A Párizs-Nizza vasárnapi utolsó szakaszán Alberto Contador ott folytatta, ahol előző nap abbahagyta. Támadás követett támadást, ám végül ez sem volt elég ahhoz, hogy ledolgozza 15 másodperces összetettbeli hátrányát Geraint Thomasszal szemben. A szakaszt Tim Wellens nyerte. 

geraintthomas_sárga_páriuzsnizza

Az utolsó napra is maradt még két első kategóriás emelkedő az idei Párizs-Nizzán: a Cote de Peille és a Col d’Éze. A befutó azonban nem hegytetőn, hanem völgyben, egészen pontosan Nizzában volt, a verseny fináléját tehát egy nagyjából 15 kilométeres lejtmenet jelentette.

Bár több nagyobb számú szökevénycsoport is kialakult a nap során, az igazi verseny a Cote de Peille-re felfelé menet kezdődött, amikor Alberto Contador (Tinkoff) támadott, s hamarosan egy perc körülire nőtt az időelőnye a sárga trikóban versenyző Geraint Thomashoz (Sky) képest. Contadornak időközben két segítője is akadt (Robert Kiserlovski és Yury Trofimov), akik az előbbre járó szökevénycsoportból visszamaradva várták be első számú emberüket. Erőfeszítéseik azonban kevésnek bizonyultak, hamarosan ismét összeállt az esélyesek alkotta főmezőny, hogy aztán Contador újra és újra megkíséreljen ellépni a többiektől.

A spanyol 17 kilométerrel a vége előtt, felfelé menet a Col d’Éze emelkedőjén indított még egy utolsó támadást. Sikerrel járt, egyedül csak Richie Porte (BMC) volt képes vele tartani, ők ketten hamarosan utolérték a közben már csupán egyedüli szökevényként az élen tekerő  Tim Wellenst (Lotto-Soudal) is.

Itt kapcsolódunk be az alábbi videóban:

 

Noha rövid ideig úgy tűnt, Geraint Thomas  végleg leszakad, ráadásul nem csupán a két közvetlen riválisától, de a többi top tízes versenyzőtől is,  valójában csupán fél perc hátrányt szedett össze az emelkedőn, amit fokozatosan dolgozott le lefelé menet a csapattárs,  Sergio Henao segítségével. Végül egy nagyobb csoporttal, az élen kerekező trióhoz képest 5 másodperc hátránnyal ért célba.

A szakaszgyőzelmet  közben Tim Wellens szerezte meg magának, második lett Alberto Contador, míg Richie Porte a harmadik helyre szorult.  Az időjóváírásokkal (10, 6, 4 mp) együtt alakult ki tehát a verseny végeredménye: Geraint Thomas mindössze 4 másodperccel nyerte az összetettet.

Top10 a szakaszon:

1 Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal 3:16:09
2 Alberto Contador (Spa) Tinkoff
3 Richie Porte (Aus) BMC
4 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:00:05
5 Simon Yates (GBr) Orica GreenEdge
6 Arnold Jeannesson (Fra) FDJ.fr
7 Rui Costa (Por) Lampre-Merida
8 Jesus Herrada (Spa) Movistar Team
9 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
10 Ion Izagirre (Spa) Movistar Team

Összetett top10:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 27:26:40
2 Alberto Contador (Spa) Tinkoff 0:00:04
3 Richie Porte (Aus) BMC 0:00:12
4 Ilnur Zakarin (Rus) Team Katusha 0:00:20
5 Ion Izagirre (Spa) Movistar Team 0:00:37
6 Sergio Luis Henao (Col) Team Sky 0:00:44
7 Simon Yates (GBr) Orica GreenEdge
8 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:00:51
9 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:00
10 Rui Costa (Por) Lampre-Merida 0:01:07

Fotó: twitter.com/ParisNice

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo