fbpx

Országúti bajnokság forró nyári szélben (fotógalériákkal!)

Némi meglepetésre a 19 éves Rózsa Balázs (Utensilnord) nyerte a 2014. évi országúti bajnokságot, a hölgyek között Szurominé Pulsfort Diána megvédte címét. Bár kontinentális csapatunk fiatal versenyzőjének győzelme csak azoknak volt meglepetés, akik nem követték idei eredményeit…

orszaguti_ob_06

Többen viccelődtünk a helyszínnel kapcsolatban, hogy az okosok összedugják a fejüket: „Hát, hol is legyen az országúti bajnokság 2014-ben?” Majd valaki a fejéhez kap megvilágosodva: „Legyen mondjuk Ibrányban, az olyan minden szempontból ideális helyszín!”

Rózsa Balász (elit férfi bajnok) és Pelikán János (U23 férfi bajnok)

Rózsa Balázs (elit férfi bajnok) és Pelikán János (U23 férfi bajnok)

Pulsfort Dia (női bajnok)

Pulsfort Dia (női bajnok)

A viccet félretéve, ha leszámítjuk azt a 270 kilométer utazást, maga a 14 és fél kilométeres pálya végül ideális volt versenyzésre, kimondottan jó minőségű aszfalttal és tökéletes útzárral. Az emelkedők hiányában az erős szél adott lehetőséget a szelekciókra, vagyis a feltételek adottak voltak egy jó versenyhez.

A női futammal kapcsolatban mégis kialakult egy szerencsétlen helyzet. Az első körben is furcsának tűnő rajtsorrendet, miszerint a master férfi versenyzők együtt induljanak a hölgyekkel, az utolsó pillanatban megváltoztatták, így az elit nők az elit férfi verseny után rajtoltak, és mindenki reménykedett, hogy 5 kör alatt nem vágja hátba őket a férfi mezőny (a négy master1 férfi induló végül az elit/U23 mezőnnyel rajtolt)…

Nem így lett, és ki is alakult némi fejetlenség, amikor a hölgyeket hátba csapta a férfi mezőny. Érdekes módon a felfokozott idegállapotban lévő férfi versenyzők rögtön lassítottak, kihasználták az alkalmat frissítésre, de a zsűri és a kocsisor számára már nem volt ilyen egyszerű a helyzet, először sajnos a hajrához közeledő női versenyzőket tartották fel (az élen haladók mögötti üldözőket), ami valószínűleg  nem befolyásolta gyakorlatilag a végső eredményt, de elviekben mégis. Így talán azoknak volt igazuk, akik kifogásolták a kialakult helyzetet.

orszaguti_ob_02

A női futamon (5 kör, 72,75 km) egyébként mountain bike olimpikonunk, Benkó Barbara (Focus XC Team) próbálkozott legtöbbször, hogy hátha sikerül elkerülnie a sprintet. Először Epres Kornéliával (Bikeexpress SE) voltak szökésben, majd amikor ismét összezárt a mezőny, a hajrá előtt Barbi újra próbálkozott, ekkor a címvédő Szurominé Pulsfort Diána (Peloton SE) tudott vele menni. Barbi az utolsó kanyarból kigyorsítva, 600 méterrel a cél előtt még újra megpróbálta, de Dia tapadt rá, majd a célvonal előtt kikerülte, újabb bajnoki trikót szerezve. A harmadik helyért Kormos Veronika (Bizkaia-Durango) nyerte a sprintet.

orszaguti_ob_05

A 145,5 kilométeres (10 kör) elit/U23 férfi verseny villámrajttal kezdődött 12:30-kor, a nagyon erős szélben már az első körben is volt szélezés és akciók. Általában kettesével akcióztak a versenyzők, kontinentális csapatunkból, az Utensilnordból mindig jelen volt valaki. A mezőny elején az erősebb „magányos harcosok” kénytelenek voltak sokat dolgozni, sokat ment elöl a láthatóan Kusztor Pétert (BMC Amplatz) segítő Vígh Zoltán (Waberer’s Areus), valamint Lovassy Krisztián (Team FixIT.no) is.

orszaguti_ob_04

Volt közben egy sajnálatos baleset is, amiről sokat beszélgettünk a verseny után. A harmadik vagy negyedik körben a „szélezős egyenesbe” érve egy KTM-es induló himbált be váratlanul, és rakta fel az U23-as Mogyorósi Mátét (Hungarofondo), akit végül csuklótöréssel szállítottak kórházba. A baleset sajnos rámutat egy jelenségre is, nem véletlenül néztük többen a KTM-es embert már korábban a mezőnyben, hogy manőverei alapján ő biztosan el fog előbb-utóbb esni, volt aki rá is szólt, hogy soroljon hátrébb. Minden bántó szándék nélkül, mindenkinek jobb lenne, ha legalább hozzávetőleg mindenki érezné, hol a helye egy mezőnyben, vagy ha nem, elfogadná, ha ezt szóvá teszik neki. Pár baleset megelőzhető lenne így.

orszaguti_ob_03

Féltáv után végül egy komoly szélezést követően több részre szakadt a sor, elöl az állva maradt Utensilnord versenyzőkkel, Rózsával, Dérrel, Pelikánnal, Bernárddal és Lengyellel, valamint Lovassyval, Kusztorral, Vígh Zoltánnal, Fejes Gáborral (Dr. Bátorfi AKTK) és Molnár Istvánnal (Mugen Race).  Itt is érdekes volt látni, hogy többeknek fogalmuk sincs a szélben kerékpározás koreográfiájáról, minden jelzés nélkül (a mögöttük haladó beváltását már nem is említsük) borítgattak ki a sorból, amikor pedig kialakultak szakadások, nem álltak fel lánctalpba, gyakorlatilag egyenként próbáltak sokan szerencsétlenkedni, hogy visszazárkózzanak az elejére.

orszaguti_ob_07

Kialakult tehát egy élboly, ami elsősorban Kusztor erőfeszítéseinek köszönhetően tovább szakadozott, hamarosan a Kusztor-Dér-Lovassy hármas maradt elöl, s Kusztornak még innen is sikerült ellépnie, a BMC Amplatz versenyzője mindenképpen magányosan szeretett volna célba érni. Dér és Lovassy végül felértek rá, majd az időfutam-bajnok Fejes is megérkezett Rózsával a kerekén.

orszaguti_ob_10

Az utolsó körben ismét Kusztor támadott, az Utensilnordból Rózsa ment vele nehezéknek. Kusztor úgy volt vele, hogy megy ahogy tud, hiszen még egy ezüstérem is jobb, mint sprintelni a többiekkel. A végén még megpróbálta leszakítani Rózsát, de ez nem sikerült, együtt értek a hajrára, ahol az Utensilnord fiatalja kikerülte az osztrák csapat légiósát. A harmadik helyért Lovassy sprintelt a leggyorsabban.

orszaguti_ob_09

U23-ban a szélezés után kialakuló élbolyban egyedüliként jelen lévő Pelikán János (Utensilnord) nyert, úgy, hogy a verseny első felében sokat dolgozott a csapat elit sikeréért is. Így az Utensilnord végül két győzelemmel zárt, Stubán Ferenc sportigazgató a győzelmet az egy héttel korábban súlyos kerékpárbalesetet és fejsérülést szenvedő Riczu Imrének ajánlotta, aki a korábbi években rengetegszer segítette önzetlenül a csapatot:

„Rózsa Balázs és Pelikán János, valamint az egész UTENSILNORD CSAPAT versenyzői és vezetői nevében ajánlom ezeket a győzelmeket Riczu Imre BARÁTOMNAK, aki súlyos balesete után kórházban van, és az életéért küzd, de ma lélekben velünk volt es hozzásegített minket a Bajnoki Trikókhoz! Köszönjük IMIKÉM!!! VISSZAVÁRUNK!”

Teljes eredménylisták a vasárnapi versenyekről: mezonyob2014_v (1)

Teljes eredménylisták a szombati futamokról: mezonyob2014_sz (1)

Fotógalériák (fotók: Juhász Gábor):

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.802277249806305.1073741860.133666210000749&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.802276169806413.1073741859.133666210000749&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.802274436473253.1073741858.133666210000749&type=1

.

 

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások