fbpx

Óriási Sagan-győzelem a Giro d’Italia 10. szakaszán!

A Giro d’Italia 10. szakasza leginkább egy egynapos versenyre emlékeztetett, egy 100 km fölötti szökés után végül Peter Sagan haladt át elsőként a célon, mellyel megmutatta a sok kételkedőnek, hogy őt még mindig nem szabad leírni.

Forrás: giroditalia.it

Érdekes szakasznak ígérkezett a Giro d’Italia 10. szakasza, bár óriási hegyeket nem tartalmazott az útvonal, de több rövid emelkedő, sok kanyar, és izgalmas pálya várta a versenyzőket. Ezért sejteni lehetett, hogy nem mezőnyhajrával fog zárulni a szakasz, hanem a klasszikus egynapos menők fognak dominálni ezen a napon.

Meglepetésként Peter Sagan csapata dolgozott az első emelkedőn, előkészítve a szökést az idén szenvedő ex-világbajnok Sagannak. Végül Peter Sagan egy kisebb bollyal tudott ellépni a mezőnytől, de az előnyük csak minimális volt, mert Arnaud Demare csapata, a Groupama-FDJ nem akarta elengedni őket, nehogy faragni tudjon a hátrányából a szlovák sprinter. Bármennyire dolgozott az FDJ az élen, a szökés erősebb volt ezen a pályán, ami nem meglepő hiszen olyan nevek voltak elmenésben, mint Filippo Ganna, Ben Swift, Dario Cataldo vagy Simon Clarke.

Az FDJ egy idő után feladta az üldözést, és az UAE Team állt az élre akik, elég sokat tudtak faragni az előnyből. Valószínűleg a szökés dolga könnyebb lett volna, ha nincs ott Sagan, de a szlovák keményen dolgozott, így a többiek nem vonták kérdőre, hogy mit csinál velük elöl.

A szakasz második felében folyamatosan rövid meredek emelkedők követték egymást, ahol a szökésből Sagan tűnt igazán erősnek, meglepő volt, hogy milyen könnyedén megy fel a falakon a sprinteken is jól szereplő ex-világbajnok. Gannának gondjai voltak, ő folyamatosan leszakadt, majd szép lassan elfogyott Sagan mellől mindenki, az utolsó emelkedőn Ben Swifttől is meg tudott szabadulni és onnantól már csak 10 km volt hátra szakaszból.

Hátul sem tétlenkedtek az összetettben érdekeltek csapatai, mindenki helyezkedett, mert tudták, hogy ezek a rövid emelkedők tökéletesen alkalmasak támadásra. A kemény tempónak köszönhetően megfogyatkozott a mezőny. Arra lehetett számítani, hogy az NTT is szeretne valamit ezen a napon, mert sokat dolgoztak a versenyzői az élen, de az egyik lejtőn Domenico Pozzovivo kapott defektet, mellyel a támadási esélyei minimálisra csökkentek, az energiáit a visszazárkózásra kellett elhasználnia. Pello Bilbao (Bahrain McLaren) indított egy meglepő támadást az egyik emelkedőn és a szökevényeket is folyamatosan érte utol, de Saganra pár másodperc híján nem ért fel az utolsó emelkedőn és mivel Sagan sokkal jobb volt lefelé, így már nem tudta utolérni. Sőt hátul sokakat zavart Bilbao akciója, ezért összeálltak az összetett menők és az utolsó kilométereken megfogták a spanyolt. A szakasz vesztese Jakob Fuglsang volt, aki az utolsó lejtőn defektet kapott és nem tudott visszazárkózni az élmezőnyre.

Sagan óriásit ment, már 3-4 km-rel a cél előtt látszott, hogy nem lehet utolérni és végül megnyerte a szakaszt, mellyel mindhárom nagy háromhetesen nyert már szakaszt. A mezőnyből Brandon McNulty indított támadást még az utolsó kilométereken, de csak annyi eredménye lett, hogy pár másodperccel a mezőny előtt tudott célba érni. Az összetettben vezető Joao Almeida viszont megpróbálkozott időjóváírást szerezni a mezőnyhajrán, ami sikerült is neki, így az összetettben tovább növelte előnyét.

Valter Attila nagyon sokáig bírta az élmezőnnyel a tempót, csak az utolsó emelkedők egyikén szakadt le és végül a 32. helyen ért célba 2 perc 11 másodperc hátránnyal

A Giro d’Italia 10. szakaszának végeredménye:

1 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 4:01:56
2 Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates 0:00:19
3 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 0:00:23
4 Ben Swift (GBr) Ineos Grenadiers
5 Jai Hindley (Aus) Team Sunweb
6 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe
7 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe
8 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb
9 Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling
10 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren

 

Az összetett állása a 10. szakasz után:

1 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 39:38:05
2 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:00:34
3 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:00:43
4 Domenico Pozzovivo (Ita) NTT Pro Cycling 0:00:57
5 Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 0:01:01
6 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:01:15
7 Jai Hindley (Aus) Team Sunweb 0:01:19
8 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:01:21
9 Fausto Masnada (Ita) CCC Team 0:01:36
10 Hermann Pernsteiner (Aut) Bahrain McLaren 0:01:52

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo