fbpx

Óriási csata a Giro d’Italia királyszakaszán: Keldermann rózsaszínben, de még semmi nem dőlt el

A Giro d’Italia királyszakasza méltó volt a nevéhez, már az utolsó előtti hegyen darabjaira hullott az esélyesek csoportja és végül teljesen átrendeződött az összetett. Almeida elvesztette a rózsaszín trikót, Keldermann pedig megszerezte, viszont az előnye csak minimális Hindley-vel és Geoghegan Harttal szemben, így biztosan izgalmas hétvégének nézünk elébe.

Forrás: giroditalia.it

A francia covid szabályoknak köszönhetően a szombati szakasz útvonalának megváltozásával a Giro d’Italia 18. szakasz lett a verseny királyetapja. Sokáig kérdéses volt, hogy változtatások nélkül meg tudják-e rendezni ezt a szakaszt, hiszen október végén a 2758 méter Stelvión már komoly mennyiségű hó lehet, de a hét eleji időjárás-előrejelzés megerősítette, hogy várhatóan nem lesz gond a hóval és a hideggel (legalább is nem lesz méteres hó az úton), így a tervek szerint megtartható a szakasz. A királyszakasz nehézségéről sokat elárul, hogy bemelegítésként egy második és egy első kategóriás emelkedőt kell megmásznia a mezőnynek mielőtt megkezdik a 2020-as Giro legmagasabb hegyének a Stelvionak teljesítését, melynek tetején még nem ér véget a verseny, hanem zárásként még egy elsőkategóriás hegyibefutó vár rájuk.

A szakasz elején ismét kialakult egy nagyobb, 25 fős szökevénycsoport, amiben ismét benne volt a hegyi trikó megszerzéséért küzdő Guerreiro és az előző két napon is szökésben lévő Ben O’Connor (aki első nap a 2. helyet szerezte meg, másnap pedig a szakaszgyőzelemnek örülhetett). A szökésben lévőknek nem volt túl sok esélye a hazaérésre, mert mindenki tudta, hogy ezen a napon már az utolsó előtti hegyen biztosan lesz komoly csata az összetett esélyesek között, ami gyorsan meg tudja pecsételni a szökevények sorsát.

A Stelviot megkezdve kemény tempóra kapcsolt a Sunweb csapata, nem volt kérdés, hogy ezen a napon el szeretnék venni Almeidától a rózsaszín trikót. Almeida már a kezdetektől nagyon szenvedett és látszott, hogy nem fogja bírni ezt a tempót. Viszonylag hamar leszakadt, de gyorsan magához tért és a tőle megszokott módon saját tempóban ment felfelé, szerencséjére segítője is maradt Masnada személyében, aki egy ideig tudott neki tempót menni. A Sunweb komoly pusztítást végzett az összetett menők között, Nibali, Fuglsang, Bilbao mind megadták magukat. Erre a tempóra viszont az Ineos még tudott válaszolni, Rohan Dennis állt az élre és mindösszesen négyen maradtak elöl, Dennis, Geoghegan Hart, Hindley és Keldermann. Rohan Dennis hihetetlen sebességgel ment felfelé, látszott, hogy csapattársának Geoghegan Hartnak és a Sunweb kapitányának Keldermann-nak sem esik jól ez a tempó. Végül Keldermann elengedte a sort és saját tempóban folytatta az útját, míg csapattársa Jai Hindley egy másodpercre sem veszítette el Geoghegan Hart kerekét. Ekkor már lehetett látni, hogy Almeida el fogja veszíteni a rózsaszínt és Keldermann-nak elég nagy előnye van a többiekkel szemben, így akár egyedül tekerve is meg tudja szerezni az összetettben a vezetést.

A Stelvio csúcsára felérve még mindig Dennis, Geoghegan Hart, Hindley volt a sorrend, egyedül a kabát felvétel jelentett elég nagy problémát a Sunweb bringása számára, de érdekes mód Keldermann sem tudta rendesen felvenni a kabátját, így mindkét bringás védtelen mellkassal teljesítette a lejtőt a hómezőkön. A hegycsúcson még 40 mp körüli hátránya volt Keldermann-nak, de a lejtő után hirtelen kapott még 1 percet, ami azt engedte sejtetni, hogy megrogyott a holland. De végül nem így lett, Dennis kiállt az élről, teljesítette a feladatát és Geoghegan Hartra várt a feladat, hogy elengedő előnyt gyűjtsön össze az utolsó hegyen. Viszont ott volt a nyakán Hindley, aki érthető módon egy métert sem volt hajlandó vezetni neki és aki folyamatosan veszélyt is jelentett rá, hiszen ha a brit túl sokat vállal felfelé akkor Hindley leszakíthatja, mellyel garantáltan elúszik Geoghegan Hart rószaszín trikója. Végül együtt értek fel a hegyre és sprint döntött a szakaszgyőzelemről, amit a végig a másik mögött utazó Hindley nyert meg. Keldermann 2 perc 18 másodpercet kapott tőlük, amivel átvette az összetettben a vezetést, de csak 12 másodperc az előnye Hindleyvel és 15 másodperc Geoghegan Harttal szemben. Az első két helyen a Sunweb bringásai állnak, ami jó pozíció lehet a szombati komoly hegyekkel megtűzdelt szakaszra.

Valter Attilának nem sikerült jól ez nap, a 79. helyen ért be több mint 47 perc hátránnyal, amivel jelenleg az összetett 29. helyén található, viszont az érdemes hozzátenni, hogy egy ilyen fiatal versenyzőtől élete első háromhetesén ez kiváló eredmény. 😉

 

A Giro d’Italia 18. szakaszának eredménye:

1 Jai Hindley (Aus) Team Sunweb 6:03:03
2 Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers
3 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:00:46
4 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:25
5 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 0:02:18
6 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:04:04
7 Joao Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 0:04:51
8 Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo
9 Hermann Pernsteiner (Aut) Bahrain McLaren
10 Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-Quickstep 0:04:55

 

Az összetett állás a 18. szakasz után:

1 Wilco Kelderman (Ned) Team Sunweb 77:46:56
2 Jai Hindley (Aus) Team Sunweb 0:00:12
3 Tao Geoghegan Hart (GBr) Ineos Grenadiers 0:00:15
4 Pello Bilbao (Spa) Bahrain McLaren 0:01:19
5 João Almeida (Por) Deceuninck-Quickstep 0:02:16
6 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:03:59
7 Patrick Konrad (Aut) Bora-Hansgrohe 0:05:40
8 Vincenzo Nibali (Ita) Trek-Segafredo 0:05:47
9 Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-Quickstep 0:06:46
10 Rafal Majka (Pol) Bora-Hansgrohe 0:07:28

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo