fbpx

Oleg Tinkov forradalmi ötlete: #3GTchallenge

A Saxo-Tinkoff csapat nagyszájú tulajdonosa Oleg Tinkov elmagyarázza, hogy miért ajánlott 1 millió Eurót a világ legjobbjainak, hogy egy szezonban teljesítsék mindhárom GT-t. Vigyázat, szókimondó!

Fotó: Tinkoff Saxo Facebook

Fotó: Tinkoff Saxo Facebook

Tisztázom a ‪#‎3GTchallenge‬ (3 nagy körverseny kihívás) ötletemet.

Ez nem rólam szól, nem arról szól, hogy én lennék a Kerékpározás Cárja!

Ez a sportról szól, amit mindannyian szeretünk. Nem normális, amikor a legjobb 4-5 versenyző következetesen megpróbálja egymást elkerülni a nagyobb versenyeken és igazán kemény küzdelem nélkül nyernek. Ha nagyobb érdeklődést szeretnénk a kerékpársportnak, nagyobb TV nézettséget és bevételt, nincs más választás: a legjobbaknak meg kell mérettetniük egymással ugyanazokon a versenyeken.

Nem egyszerű formában lenni mind a három nagy körversenyen, de azt javaslom, hogy legalább a négy legjobb versenyző menjen végig rajtuk. Így mindnyájuk egyenlő feltételekkel fog versenyezni és senki nem fog előnyt szerezni a másik fáradtságából. Példa: Alberto (Contador) megcsinálja a Giro-Tour duplát 2015-ben (ez már hivatalosan is meg lett erősítve! – a szerk.). Froome és Nibali viszont valószínűleg kihagyja a Giro d’Italiát, így mindkettőjük előnyben lesz Albertóval szemben már a Tour rajtjától kezdve. Ez nem növeli a sport iránti érdeklődést és NEM dönti el, hogy ki a legjobb sportoló.

Tulajdonképpen ez az UCI feladata lenne, hogy gondolkozzon rajta, elősegítse, hogy ez megtörténjen, ahogy azon is, hogy valóban irányító testületnek gondolják-e magukat? Őszintén, nincsen olyan sok millióm, hogy kidobjam az ablakon, de legalább próbálom elérni, hogy felhívjam a figyelmet a problémára. És IGEN, én tartom az ajánlatomat.

Utolsó mondatával Tinkov arra utalt, hogy fejenként 250 000 Eurót fizetne a kihívott versenyzőknek (Contadornak, Froomenak, Nibalinak és Quintanának).

Az ötlettel én személy szerint egyet tudok érteni, annak ellenére, hogy kedvelem és tisztelem az országúti kerékpársport hagyományait. Tinkov magyarázata fontos lépcső, hiszen innentől kezdve nem csak egy üres “beszólásról” van szó (ahogy eddig ezt megszokhattuk tőle), hanem már – ha csak felszínesen, néhol részrehajlóan is – megpróbálta ész érvekkel alátámasztani a felvetését.

Persze ha mélyebben belegondolunk a történet megvalósíthatóságába, felmerül néhány fontos kérdés. Aki csak egy kicsit is kedveli ezt a műfajt, tudhatja, hogy a háromhetes győzelem egy teljes csapat érdeme, így meglehetősen komoly és újszerű kihívást jelentene egy alakulatnak kiválasztania azt a nyolc versenyzőt, akik az adott GT-n támogatják a kapitányt. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük azt is, hogy a UCI a jövőben csökkenteni kívánja a World Tour csapatok versenyzői keretét…

Egy biztos: Barailsford és Unzué (a Sky és a Movistar vezérei) már elgondolkoztak a kérdésen.

Végére még egy kis színes: Oleg Tinkov nyáron már bemutatta, hogy mekkora forradalmár. Itt éppen az Ice Bucket Challenge-t teljesíti meglehetősen sajátságos módon:

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások