fbpx

Nyílt levél – Soós Sándor: Meteornak hitték…

Soós Sándortól a Superior Racing Team vezetőjétől (akit mindenki csak Sanyaként ismer a kerékpársportban) egy nyílt levelet kaptunk, melyben a csapat múltjáról, jelenéről, terveiről és a nehézségekről ír. A levelet alább olvashatjátok.

A 2015-ös indulásunk idején sokan mint hullócsillag tekintettek a Superior csapatra is, de óriásit tévedtek, hiszen már évek óta az ország legnagyobb kerékpáros utánpótlás egyesülete vagyunk. Az egyesület 300 taggal bír, melyből közel 250 fő az edzéseket látogató gyermek, ezen belül 100 főnél is több a versenyzői licenccel rendelkező utánpótlás tag.

Fejlődésünk növekedésünk minden nehézség ellenére töretlen. A pandémiás helyzet nekünk is nagyon megnehezítette a helyzetünket, de edzőink, hamar felismerték, hogy a tavaszi időszakot online oktatással mi is át tudjuk vészelni. Minden este facebook csatornánkon élőben jelentkeztünk be, és akkor értékeltük az előzőekben kiadott feladatokat. Minden gyermekünk lelkesen gyakorolt és küldte az elvégzett munkáról a kisfilmeket. Ennek az időszaknak lett az eredménye a BIKENET technikai videókat oktató csatorna létrejötte.

Mikor újra indulhattak a szabadtéri edzések nem kevesebb, hanem még több gyermek látogatta azokat.

Mivel egyesületünk egyik meghatározó bevételi forrása a versenyszervezésből származik, a tavaszi rendezvény STOP nagyon rosszul érintett minket is. Júniusban viszont újraindulhatott az élet zárt pályás versenyek szervezésével. Innentől kezdve nem volt megállás. Összesen 11 versenyt szerveztünk a törökbálinti Fortuna Beach területén: 4 zárt pályás maratont, 5/10 órás csapatváltót, 24 órás csapatváltót, 2 XCO UP futamot, 1 ELEMInátort, 2 XCO MK-át, és a Cross szezon első Cyclo-Cross futamát.


A kempinggel szorosan együttműködve folyamatosan fejlesztjük a 15 hektáros immáron pályákkal és akadályokkal tarkított bringaparkot. A meglévő infrastruktúrának köszönhetően a park minden tekintetben eleget tud tenni nemzetközi versenyek lebonyolításának is. Reméljük a jövőben sikerül majd pályázati támogatást szerezni, mert jelenleg minden beruházás az egyesületet terhel. A tavasz-nyári-őszi időszakban már állandó edzések helyszíne is a terület.

A mondás ránk is igaz “teher alatt nő a pálma”, hiszen az év legnagyobb sikerének és fejlődésének azt tartom , hogy a dél-budai régióban már 6 féle kerékpáros szakág edzéseire járhatnak a gyerekek.
A MTB XCO és XCM mellett, Cyclo-Cross, Cross BMX, DH technikai up, országúti ifi és junior edzéseink vannak.
Hetente vannak olyan edzésnapok mikor egy adott időpontban a bázisainkon 200 gyermek edz 13 edző irányítása mellett. Erre vagyok talán a legbüszkébb!
A kisebb korosztályok belekóstolhatnak bármely szakág életébe és majd azt űzik a legintenzívebben ami képességeiknek, tehetségének teljesen megfelel. Ilyen lehetőségek mellett a gyerekek nem unják meg a bringázást és pláne nem hagyják abba, hiszen egyesületen belül van lehetőségük mindent kipróbálni.

Nagyon fontos, hogy nálunk mindenki csak azzal foglalkozik amihez ért, én menedzselem az egyesületet, de nem szólok az edzők, a pénzügy, a marketing vagy a könyvelés stb. dolgába, csupán összefogom azt. Egyik legfontosabb és talán legnehezebb feladatom, hogy ne csupán a szinten tartást, hanem a csapat fejlődését, annak finanszírozását előteremtsem. Ebben a feladatban olyan cégek álltak mellénk kérés nélkül is mint pl. a Kométa vagy a mezünk hátoldalán látható partnerek. Legújabb támogatónk a Szárazjég Kft.
Ők azok a cégek és cégvezetők, akik látják, értik és anyagilag is elismerik azt a munkát, amit munkatársaimmal az utánpótlásba fektetünk! Köszönjük nekik a bizalmat, mert nélkülük már nem lenne kerékpáros utánpótlás idehaza és ezt a legkomolyabban gondolom…

A legnagyobb sajnálatomra egyedül a Magyar Kerékpáros Szövetség az a szervezet, mely nem, hogy nem ismeri el eredményeinket, de minden lehetséges módon akadályozza működésünket.

Csapatunk szlogenjét ajánlom figyelmükbe is, mert lehet minket diszkriminálni és elhallgattatni, de mi évek,évtizedek múlva is azt csináljuk majd (és jól) amit most, és amibe a szívünket is beleadjuk!

“NEM A MÚLÓ IDŐT KELL ÜNNEPELNI, HANEM DICSŐSÉGET SZEREZNI ANNAK, AMI MÉG ELŐTTÜNK ÁLL.” (Daniel Pennac)

Az eltelt 5 év szakmai munkája minket igazol, hiszen az U17 és alatta lévő korosztályokban egyre több tehetséges gyermek végez dobogón. A folyamatosan bővülő gyermek és edző létszámnak köszönhetően, nincs hiány az egyes korosztályok feltöltésében.

Költői kérdés részemről. Mi lesz azokkal az U19, U23-as versenyzőkkel akik kinövik a nevelő egyesületüket, milyen egzisztencia, milyen jövő vár rájuk? A jelenlegi sportvezetésnek erre se válasza, se koncepciója, ami óriási probléma a hosszú távú felemelkedés, nemzetközi felzárkózás terén. Természetesen vannak és lesznek még kiugró és külföldön érvényesülő nagy nevek Vas, Valter, Fetter, Dina, Benkó stb. de nekik már bottal üthetjük a nyomukat idehaza.
A cél előttünk és egyre közelebb programot, lehetőséget, tanulást, nemzetközi sikereket majd pedig visszatérési lehetőséget biztosítani a tőlünk kikerülő fiataloknak. Egyik legkomolyabb feladat ennek megoldása a jövőben.
Már most “edzőtanonci” lehetőséget kapnak azok a fiatalok a csapatban, akik elég affinitás éreznek magukban az edzői pálya elsajátításához.

Végezetül örömmel számolok be arról a tényről, hogy márciusban újabb csapatunk kezdi működését a Dunamente Superior Team. Lábatlan városának köszönhetően a Superior modell valósulhat meg a városban egy utánpótlás csapat indításával.

Országos utánpótlás kerékpáros hálózatunk bővítéséhez várjuk Önkormányzatok, települések, szakemberek jelentkezését!

Soós Sándor

kapcsolat:
Tel.: +3630/786-2087
www.facebook.com/ujbudamtbse
http://www.superiormtbteam.com

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo