fbpx

Northwave Tribe teszt – Bringán, utcán egyaránt kényelmes viselet

Városi bringás vagy? Vagy sokat túrázol kerékpárral? Séta közben zavar a bringás cipők merev talpa? Esetleg extrém bringás vagy és kell egy jó cipő a taposó pedálodhoz? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz akkor olvasd el a Northwave új flat cipőjéről, a Tribe-ról a tesztet, mert lehet megtalálod benne azt a cipőt, amit eddig kerestél.

A Northwave kínálatában 2019-től hiánypótló jelleggel flat cipőket is találunk, az olasz gyártó úgy döntött, hogy olyan kerékpárosoknak is készít cipőt, akik valamilyen okból nem szeretnének patentpedált használni, pl városban bringáznak és sokat kell sétálniuk, vagy túráznak, de szeretnek kerékpár nélkül is mozogni vagy az extrémebb bringások közé tartoznak. Egyelőre két modell közül választhatunk, a Tribe hétköznapibb felhasználásra készült, a Clan pedig az extrém arcok kedvence lesz. A Bikemag.hu szerkesztőségéből ketten is szívesen vállaltuk, hogy tesztelünk egy-egy pár Tribe-ot, így ebben a cikkben mindkettőnk tapasztalatait olvashatjátok.

northwave tribe

Elsőként kezdjük a cipő felépítésével. Kerékpáros cipőként fontos a talp tapadása, hogy ne csússzunk le a pedálról nedves időben sem, ezért a Northwave a Michelin-nel közösen fejlesztette ki Gecko alapanyagot, ami jól tapad és emellett kopásálló is. A mintázat is a tapadást szolgálja, szöges platform pedállal használva már-már a patentpedálok stabilitását adja. Maga a talp merevebb, mint egy átlag utcai cipőé, de még bőven rugalmas ahhoz, hogy akár egész nap sétálhassunk benne. A merevségre azért van szükség, hogy hatékonyabban tudjunk tekerni és ne nyomja a talpunkat a pedál. Azt azért hozzátenném, hogy nekem normál utcai cipőből is van olyan, aminek merevebb a talpa, mint a Tribe-é, tehát nem kell megijedni attól, hogy túl merev lesz séta közben.

northwave tribe

A cipő orrán található erősítés az egyik jele annak, hogy itt nem hétköznapi cipőről van szó, ezt látva a laikusok sem egy sima deszkáscipőnek fogják nézni. Egyébként erre az erősítésre azért van szükség, mert kerékpározás közben viszonylag gyakran előfordul, hogy belerúgunk az elsőkerékbe vagy a sárvédőbe, de akár bármilyen tárgy is útban lehet, amiben megakad a lábunk. Ha pedig az extrém oldalról közelítjük meg akkor egyértelmű, hogy szükség van az erősítésre különben hamar szétrúgnánk a cipő orrát. A talp a felsőrésszel látható módon van összevarrva, ami szintén a tartósság jegyében készült így, nem holmi ragasztással rögzítették a két elemet, amit messze nem olyan tartós, mint a hagyományos varrásos megoldás.

northwave tribe

A cipő nyelve is a lábunk védelmét szolgálja, vastag, párnázott, ha véletlenül lecsúszna a lábunk a pedálról akkor az nem tudna kárt tenni a lábfejünkben, de szintén, mint az erősítés az orron, jól jöhet ha bármilyen tárggyal találkozik a lábunk bringázás közben. A nyelven még egy bújtató is található, amibe a fűzőnket rögzíthetjük, megakadályozva azt, hogy a lobogó fűző beakadjon a hajtóműbe.

northwave tribe

A felsőrész hasított bőr és jól lélegző szintetikus anyag ötvözete, mely külsőre is jól néz ki és emellett tartós konstrukció. A hasított bőrnek és a dizájnak köszönhetően simán beillik hétköznapi cipőnek is, hiszen végül is részben annak tervezte a Northwave a Tribe-ot (99%-ban én is annak fogom viselni).

northwave tribe

Jani:
Milyen használat közben? Felvéve kényelmes, stabilan tartja a lábat és járni is olyan könnyű benne, mint egy hétköznapi cipőben. A súlyán viszont érezhető, hogy van benne védelem, kicsit többet a nyom a mérlegen, mint egy átlag sportcipő, bár sokkal többet is tud náluk. Igazából kényelem szempontjából minden gond nélkül el tudnám képzelni, hogy egyszerű utcai cipőnek használom.

Azt el kell mondanom, hogy nekem nincs olyan kerékpárom, amin taposó pedál lenne, viszont elég sokat bringázom normál cipőben országúti pedálon, mert ugyanazokkal a bringákkal rohangálok a városban A-ból B-be, mint amikkel edzeni is járok. A vékony, puha talpú cipőkről emiatt gyorsan leszoktam, mert azoknál már nyomja a pedál a talpamat, ezért is jelentkeztem gyorsan a Tribe tesztre, hogy vajon mit tudhat egy olyan cipő, amit valami ilyesmi felhasználásra terveztek. Az országúti pedálon is tapad, ráadásul nedvesen is, ezzel szerintem sokat elmondtam a talp tapadóképességéről, egy olyan pedálon is megállok vele stabilan, aminek a kontaktfelülete jelentősen kisebb, mint egy taposóé, vagy nem beszélve egy szöges pedáléról. A talp kellően merev ahhoz, hogy ne nyomja a lábam a pedál, ezért kényelmesen tudok benne tekerni.

northwave tribe

Tömören összefoglalva, nekem maximálisan bevált városi felhasználásra. Valószínűleg a túrázók (akik nem szeretnek kopogós cipőben sétálni) is hasonló mértékben szeretni fogják, mint én. A keményebb extrém bringásoknak már lehet kevés lesz a talp merevsége és a védelem, de kifejezetten nekik készült a Clan, melyről hamarosan olvashattok.

 

Dávid:
A cipő dobozát kézbevéve átható minőségérzet járhat át bennünket, átgondoltan és esztétikusan elhelyezve találjuk benne cipőnket. Az ötféle színvariáns közül jó eséllyel mindenki megtalálja a magához illőt, nem lehet panasz az olasz gyártó kínálatára. A szép csomagolás még rejt magában egy plusz fűzőt is, ha nem lennénk elégedettek színben a cipőhöz passzoló befűzött típussal.

A lábbeli erősen szubjektív dolog, ezért nem titkolhatom, hogy nekem bejött. Belebújva a tartás és a talp kényelme az első, amit észrevehetünk. A gyaloglás sem kínszenvedés, a talp gördülékenysége szinte kispárnás járást tesz lehetővé, viselése pedig hosszabb távon sem válik zavaróvá. A Northwave cipőknél talán nem annyira megszokott, de a lábfej rész viszonylag széles, tágas tér áll rendelkezésre.

northwave tribe

Közben el is érkeztünk a lényeghez, hogyan viselkedik kerékpározás közben? Azt gondolom közel ideális arra, amire kitalálták. Nyilván a talp rugalmassága miatt nem beszélhetünk extra erőátvitelről, de a kényelem irányából megközelítve egy rendkívüli komforttal megáldott, akár egésznapos csavargásokhoz, városi rohangászáshoz, de erdei túrázáshoz is megfelelő cipőt kapunk, amiben nem kell 2 perc múlva lábgörcsöt kapni 3 lépcsőfok megmászásától.  A pedálhoz való tapadása miatt egy szegecses taposópedállal akár keményebb terepre is megfelelő lehet.

northwave tribe

Bár a gyártó alapvetően az extrémebb vonal képviselőinek szánta a cipőt, én mégis inkább a lazább tekerésekhez, kirándulásokhoz, mindennapi szaladgáláshoz ajánlanám, ha ragaszkodunk a taposó pedál használatához. Ha mégis extrém rider-ek vagyunk sokkal inkább a hasonló formátumú Northwave Clan nagytesót ajánlom a robosztusabb építettsége és a talp TPU merevítése végett.

További információk a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo