fbpx

Northwave Celsius 2 GTX téli cipő tartóstesztre

A téli kerékpározás egyik legkellemetlenebb „mellékhatása” lehet, amikor fagyni kezd a láb a hidegben. Ennek elkerülésére célravezető egy téli kerékpáros cipő beszerzése, mint amilyen a Northwave Celsius 2 GTX.

Northwave Celsius 2 GTX

Northwave Celsius 2 GTX

Nálunk tartóstesztet fog teljesíteni most az olasz gyártó megújult téli modellje, amely teljesen vízálló és lélegző kivitelű. Annak ellenére, hogy nevében a 2-es szám szerepel, a Northwave Celsius 2 GTX már a harmadik generációs Celsiusnak tekinthető. Csak azért említem, mert nálam az első generációs Celsiust váltja, ami – utána kéne nézni – szerintem már több mint 5 éve van szolgálatban kisebb megszakítással. Ezek között volt még egy ráncfelvarrott Celsius és a neonszínű Arctic változat, utóbbi eltérő Gore Tex szövetből, koala membránnal, bundás béléssel (-25 fokig).

Aztán persze van a Fahrenheit, az „országúti” változat, szintén Arctic változatban is, valamint kihozott a Northwave egy tekerentyűs – bocsánat, SLW2 – rögzítőrendszerrel ellátott csúcsmodellt is 2016-ra, ami lényegesen könnyebb is az eddigi téli modelleknél. A magyar piacon a most bemutatott Celsius 2 GTX-nek (az Arctic – még melegebb – variánsnak) és a Fahrenheit 2 GTX-nek szavazott bizalmat a hazai forgalmazó, vagyis túl sokat azért nem kell gondolkozni melyiket válasszuk.

northwave_celsius_2_05

A két cipő között csak a talp kiképzése képez különbséget, a Celsius mountain bike, a Fahrenheit road változat. Bár a téli cipőt sokkal nagyobb arányban használom országúton, mint terepen, mégis a Celsiusra esett a választás, aminek oka egyszerű: az országúti stoplisban még szárazon sem egyszerű a „pingvinjárás”, télen ez sokkal balesetveszélyesebb tud lenni.

Az a különbség, amennyivel jobb érzés egy országúti pedál+stopli felfekvése, számomra télen nem ér annyit, mint a biztonságosabb járás, valamint az, hogy a mountain bike-omon vagy a cyclocross bringámon is tekerhetek ugyanebben a cipőben. A téli országútira is ugyanígy SPD-kompatibilis pedál kerül fel, így ugyanazzal a téli cipővel használható minden bringa.

A cipő tulajdonságait részletesen majd a tartósteszt után jövőre vesézzük ki, ami kézbe véve is feltűnő, hogy az első generációs Celsiusnál könnyebb, mutatósabb és megerősített orr, valamint sarokrésszel rendelkezik az új Celsius 2 GTX, amiről talán még a Jedik lézerkardja is lepattan. A forma hasonló, a rögzítő rendszer is, mint a korábbi modellnél.

A szó szoros értelmében nyelvvel nem rendelkező, egybefüggő szövetet alkotó cipőt felül egy elpusztíthatatlan anyagból készülő madzag húzza össze, amit egy kis csattal fixálhatunk. Ez a rögzítő rendszer a Speed Lace nevet kapta a keresztségben. A Power Strap elnevezés tépőzárakat takar, illetve éppen ezek a tépőzáras felső rétegek takarják a Speed Lace zsinórjait, egyfajta legkülső védelmet biztosítva az eső, hó, szél ellen.

A cipőhöz felhasznált alapanyagok tekintetében a Gore-Tex szövetet érdemes említeni, ami valóban véd az időjárás viszontagságaitól, megerősítve a kritikus részeken, hogy az esetleges mechanikai behatások, esetleges bukások következtében se kelljen kukázni egy értékes cuccunk. A sarokrész magasabb a szokásosnál, magasszárú cipővel van dolgunk, ami védi a teljes bokaízületet.

A talprész karbon merevítésű, járásra és bringatolásra is alkalmas mintázattal, SPD stopli felszerelésének lehetőségével. A cipőt úgy tervezték, hogy normál – jól lélegző – kerékpáros zoknival használhassuk hideg időben is. Tömege fél kiló alatt marad, ami egész jó ahhoz képest, hogy milyen védelmet nyújt. 37-49-es méretekben kapható (39,5-45,5-ig feles méretekben is rendelhető), vagyis akár hölgyek is választhatják télre a Northwave Celsius 2 GTX-et.

Bővebb információk a hazai forgalmazó honlapján: bikefun.hu

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo