fbpx

Northwave 2016: Cedric Gracia ajánlásával…

Szerintünk remekül sikerültek a Northwave fejlesztései 2016-ban és újdonságokból sincs hiány, akár a cipő, akár a ruha-kínálatot nézzük!

Northwave enduró modellek

Northwave enduró modellek

A több mint 20 éve kerékpáros cipőket gyártó olasz cég trevisói fejlesztőközpontjában nem tétlenkedtek idén, ráadásul már tavaly segítségül hívták a francia Michelin gumigyártót is, a talpak áttervezéséhez. S ha már franciák, bevontak a fejlesztésekbe egy valódi mountain bike sztárt, a gravity szakágak legendáját, Cedric Gracia-t is!

Northwave XC kínálat

Northwave XC kínálat

Nem meglepő, hogy a Northwave – megjelenésükkor mindig is innovatív – mountain bike cipői új lendületet kaptak. Paola Pezzo, Cadel Evans, Gunn-Rita Dahle vagy Jose Hermida után a legújabb húzónév, Cedric Gracia segítségével természetesen az egyre népszerűbb enduró szakágra koncentráltak, ahol a legextrémebb megpróbáltatásokat kell kibírnia egy kerékpáros lábbelinek.

Országúti fal

Országúti fal

Persze a Michelin gumigyárral közös fejlesztések gyümölcse megjelenik további mountain bike cipőket tekintve is, és országúton is vannak apróbb változások. Ha már az előbb felsoroltunk montis ikonokat, akkor nem maradhat ki a Northwave-ben tekerő legismertebb aszfaltszaggatók névsora sem: Mario Cipollini, Alejandro Valverde, Tom Boonen vagy Philippe Gilbert is tekertek NW logós csukában.

Northwave nadrágok

Northwave nadrágok

Visszatérve az enduró cipőre, a Northwave Enduro Mid-re, az olasz gyártó az elsők közé tartozik, aki jól átgondolt, specifikus modellel jelentkezik, egyelőre kevesen büszkélkednek az egyre népszerűbb mountain bike szakág sportolóinak valós igényeit kielégítő lábbelivel. Azt gondolná az ember, hogy az enduró cipőnek némileg strapabíróbbnak kell lenni egy cross-country modellnél, nyilván más a talp is, aztán nagyjából ennyi…

Northwave Enduro Mid

Northwave Enduro Mid

Persze ez korántsem ilyen egyszerű, az igazán jó modellhez kell egy Cedric Gracia, vagy hasonló szinten bringázók visszajelzései, ötletei. Az Enduro  Mid-en több aprósággal találkozhatunk, ami azzá teszi, ami. A gravity-ikon a helyszínen is népszerűsítette a nevével fémjelzett lábbelit, arról nyilatkozva, hogy valóban hozzájárult a fejlesztéshez. Az eredményen egyértelműen látszik, hogy olyanoktól származik néhány ötlet, akik valóban bringáznak.

bokavédelem

bokavédelem

Ilyen például a becsatolást a lehető legjobban meggyorsító talpboltozat, mert lejtmenetben ugye ki kell kattintani néha stabilizáláshoz, a visszakattintásnál pedig tizedmásodpercek is számíthatnak. De említhetnénk az SLW2 tekerentyűt védő cserélhető kis gumiborítást is, biztosan olvasóink között is akad, aki esett már el úgy a bringával, hogy a legnagyobb bosszúság a csat törése volt (sőt, még el se kell esni ehhez, elég oldalról elkapni valamit).

védett tekerőgomb

védett tekerőgomb

Az aszimmetrikus bokavédelem is jó ötlet, hiszen egyrészt jobb tartást biztosít és a bringa oldalán jó eséllyel akadhat be a láb valamibe kritikus szituációkban, másrészt – mivel a külső oldal nyitottabb – a szellőzés is jobban biztosított. A már említett Michelin „X-Fire” gumitalp tervezésénél figyelembe vették a franciák komoly tapasztalatát a kerékpáros gumikkal, az anyagösszetétel és a mintázat is olyan, hogy optimális kontaktust biztosít különböző körülmények között, ha ki kell lépni a pedálból, vagy akár tolni kell a bringát.

további enduró modellek

további enduró modellek

Hasonlóan más összetételű és keménységű gumit alkalmaztak a talp belső és külső részén, mint a bringákon használt külsők esetében. A belső oldalon puhább a gumi, így jobban tapad, akár a pedálon, akár le kell támasztani, akár sziklára kell felcipelni a bringát élező lépésekkel, kívül viszont kemény gumit találunk, ami ellenáll a „baleseteknek”, kevésbé kopik. A saroknál egy üreget láthatunk, aminek rezonancia elnyelő tulajdonsága jöhet jól különböző szituációkban. A felsőrész bombabiztos hegesztett szövet, plusz megerősítésekkel, SLW2+tépőzár rögzítéssel.

kesztyű a csodacipőhöz

kesztyű a csodacipőhöz

Természetesen ha egy szuper cipőt sikerült kifejleszteni, adta magát a többi ruházat és kiegészítő lazább mountain bike-ozáshoz. A Cedric Gracia Edition cipőhöz passzol a képen látható kesztyű, a megerősítések keményebb felhasználásra is alkalmassá teszik, mégsem olyan robusztus, mint egy lejtőzős modell. Érdemes kiemelni a Northwave lazább felsőruháit is, melyeknek az élénk színen és a jó izzadtság elvezető képességen kívül nem elhanyagolható jó tulajdonsága, hogy jó áron kínálják 2016-ban.

endúró vonal

endúró vonal

Az alacsony ár nem mondható el a Northwave csúcs sportruházatáról, ellenben kompromisszumok nélküli nadrág a Lighning Kompozit szerkezet a megfelelő helyen a megfelelő tulajdonságú szövettel, 3D betéttel. Az olaszok egyébként „kinematikailag” csoportosították a bringás nadrágokat, a versenyzőknek készül a Lightning, majd következik a sorban a Fast, a Dynamic és a Swift, egyre jobb áron, jó minőségben.

68 gramm

68 gramm

A mezek közül szintén a versenyszerű felhasználók igényeit is tökéletesen kielégítő modellt emelnénk ki, az Extreme 68g-t. Igen, a 68g arra utal, hogy a felső mindössze 68 grammot nyom a mérlegen. Az izzadtság sem sokáig növeli ezt a súlyt, ugyanis az extrém vékony mez rendkívüli lélegző tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor rendkívül gyorsan szárad.

Northwave Extreme feketében

Northwave Extreme feketében

Maradjunk a versenyszerű felhasználásnál és az Extreme modelleknél, az országúti és mountain bike XC csúcs Northwave cipők is változnak kicsit 2016-ra, a két év során felmerülő hibákat orvosolták. Elég durván fakultak a neon színek, így ezekből kevesebbet találunk a palettán, persze azért még akad ilyen, a zöld-fluo verzió elérhető lesz. Újdonság viszont a zöld+fényvisszaverős színváltozat, ami drasztikusan fokozza a láthatóságot.

Az Extreme felső része

Az Extreme felső része

Felmerült versenyzőktől igényként a jobban szabályozható rögzítés is, így az SLW2 damilos rögzítő rendszer elé egy plusz tépőzár is felkerült az Extreme-re és az Extreme XC-re is. A felsőrész kialakítás maradt, ultrakönnyű, mikroszálas anyagból kézül, varrás nélkül. Az országúti modellnél maradt az ultrakönnyű karbontalp a jó levegőáramlást biztosító Airflow System-mel.

Az Extreme XC talpa

Az Extreme XC talpa

Az Extrem XC-n a talp is más, mint a korábbi Extreme Tech MTB Plus csúcsmodellen, újra több a mintázat és a gumiborítás. Utóbbi is a Michelinnel közös munka eredménye, a „Hyperlight XC” szuperkönnyű és merev karbontalpat a „Dual Layers Compound” mintázat egészíti ki. Ahogy nevéből kiolvasható, ez egy kétrétegű megoldás, a belső rész rugalmasabb, csillapít, a külső kopásálló.

Northwave

Northwave Blaze Plus

Bár most az első 2016-os mustrán a csúcsmodellek kerülnek inkább terítékre, de a Blaze Plus mountian bike cipő mellett nehéz elmenni szó nélkül. Egyrészt a terepmintás design ha lehet még ütősebb, mint az Extreme XC esetében, másrészt hasonlóan két tekerős, damilos rögzítési rendszert kapott, Biomap kialakítással, hegesztett technológiával, karbontalppal. A legfőbb különbséget talán az ára jelenti, ami gyakorlatilag csak a fele az Extreme XC-nek…

Northwave női vonal

Northwave női vonal

Bővebb információ Northwave termékekről IDE KATTINTVA!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo