fbpx

Nagy nevekkel jubilál a 20. Tour Down Under

A déli félteke legjelentősebb országúti versenye ma már nem csupán a sprinterek terepe. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a verseny címvédője és egyik nagy esélyese az összetett menő Richie Porte (BMC).

Hagyományok és apróbb újítások egyaránt jellemzik a 20. Santos Tour Down Under (2018. január 16-21.) útvonalát. Az újítások ellentétben a helybeliekkel, nekünk, távoli európaiaknak talán nem olyan szembetűnőek, például, hogy története során először Port Adelaide-ből indul a verseny. Ugyanakkor idén is hagyományosan a verseny része az 5. szakasz hegyi befutója a Willunga-hegyen, mely minden bizonnyal megint meghatározó lesz az összetett tekintetében. Az emelkedőn záruló szakaszt az elmúlt négy évben mindig Richie Porte nyerte meg, bár mindez az összetett győzelemhez csupán 2017-ben volt elégséges. Emellett még a negyedik napon láthatnak komolyabb emelkedőn zajló versenyt (bár nem kifejezetten hegyi befutót) az érdeklődők, a 2. szakasz pedig talán a legalkalmasabb mind közül arra, hogy egy szökevény vagy szökevénycsoport hazaérjen, máskülönben  a sprintbefutóké lesz a főbb szerep.

Az 5. szakasz profilja

Porte az emlékezetes tavaly júliusi bukása után most áll először WorldTour versenyen rajthoz (októberben az ASO Japánban zajló promóciós kritériumversenyén egyébként részt vett). Legfontosabb segítője az a Simon Gerrans lesz, aki négyszeres TDU-győztesnek (és ezzel rekordtartónak, a győzelmek évei: 2006, 2012, 2014, 2016 ) tudhatja magát, de aki kifejezetten a tasmán bringás kedvéért szerződött a BMC csapatához.

Ők tűnnek egyébként is a legerősebb gárdának, mert ha esetleg Porte nem is, akkor még mindig ott van Gerrans, vagy ha ő nem, akkor a szintén egykori győztes Rohan Dennis (2015).

Jó eséllyel indul neki a versenynek az immáron háromszoros világbajnok Peter Sagan (Bora-hansgrohe) is, aki a vasárnapi felvezető 50 kilométeres kritériumversenyen, a People’s Choice Classicon már bebizonyította, hogy nem tingli-tangli bringázgatásért utazott ilyen messze újszülött kisfiától. Bár kétségtelen, hogy az összetett tekintetében sokkal inkább csapattársa, Jay McCarthy lehet majd Richie Porte kihívója.

A sajtó érdeklődése  az elmúlt napokban André Greipelre (Lotto-Soudal), a kétszeres győztesre (2008, 2010) is kiterjedt. A német sprinter interjúiban is érzékelhető módon már jó ideje próbál megbirkózni az öregedés jelenségével. Bizonyítania már nem kell, de a kihívásokat azért még keresi – nyilatkozta nemrégiben.  A vasárnapi versenyen minden esetre második lett Sagan mögött.

Akikre még mindenképp érdemes lehet odafigyelni: Caleb Ewan (Mitchelton-Scott), Elia Viviani (Quick Step Floors), aki új csapatánál biztosan jól szeretné kezdeni a szezont, hasonlóképpen Domenico Pozzovivóhoz (Bahrain-Merida). Ezenkívül még könnyen meglehet, hogy hallunk az elkövetkező hat nap során Rui Costáról vagy Diego Ulissiról is  (mindketten UAE Team Emirates)

A verseny szakaszai:
1. szakasz: Port Adelaide – Lyndoch (145,0 km / 65,5 km + 3x 26,5 km)
2. szakasz: Unley – Stirling (148,6 km / 85,3 km + 3x 21,1 km)
3. szakasz: Glenelg – Victor Harbor (146,5 km / 107,5 km + 3x 13,0 km)
4. szakasz: Norwood – Uraidla (128,2 km)
5. szakasz: McLaren Vale – Willunga Hill (151,5 km / 4x ca. 40 km + 31,8 km)
6. szakasz:Adelaide – Adelaide (90,0 km / 20x 4,5 km)

A szakaszok profiljai:

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo