fbpx

Mobiltelefon a kerékpárszereléshez

 

Mindenki zsebébe ott lapul egy okos-, esetleg ma már butácskának tartott telefon, vagy rendelkezik egy tablettel, amely jó szolgálatot tehet a kerékpár szerelése vagy karbantartása során. Lássuk milyen feladatokhoz vehetjük használ!

mbil_szereles_5Valójában eggyel több kerékpárszerelő szerszámmal rendelkezünk, mint gondolnánk. A telefon fényképező funkcióját például számos szerelési feladathoz használhatjuk: amikor szétszerelünk egy csapágyat, rugóstagot, fékváltókart vagy bármilyen bonyolult alkatrészt, a szerelési fázisokat lefényképezhetjük, így amikor összeszereléskor zavarba jövünk a sorrendet illetően, nem kell mást tenni, mint kezet mosni, és megnézni a telefonban tárolt képeket. Így biztosan nem kerül vissza rossz sorrendbe a tömítés vagy az alátét, azaz egy-egy hibalehetőséggel kevesebb!

A fényképező-funkciónál tartva, rögzítsük a kerékpár aktuális beállításait, felszereltségét. Nemcsak nosztalgiázás céljából, hanem akár a pontos méretek is rögzíthetők ezzel a módszerrel (tartsuk a mérőszalagot a nyereg vagy a kormány mellé!), és ha már itt tartunk, fényképezzük le a gyári sorozatszámot is, hogy egy esetleges eltűnés esetén legyen mire támaszkodni.

Ha a telefon internetböngészésre alkalmas, a szerelési feladat módját előzőleg a neten megtekinthetjük, bonyolultabb feladatok esetén mondjuk minden lépés előtt „konzultálhatunk”. Továbbá a legtöbb nyomtatott használati utasítás letölthető az okostelefonokra, amely általában robbantott ábrát is tartalmaz.

mbil_szereles_1

Szerelés közben gyakran előfordul, hogy nem látjuk elég jól az adott alkatrészt, nem igazodunk ki annak belső felépítésében. Ilyenkor rendkívül hasznos a telefonba épített elemlámpa vagy folyamatos vakufunkció, ráadásul pontszerű fénye olyan helyekre is bevilágít, ahol a hagyományos zseblámpa nem használható.

Az okostelefonokra könnyedén letölthetők továbbá hasznos alkalmazások, a szerelésnél például egy szintező gyakran jó szolgálatot tesz. A „libellaként” működő telefonnal beállíthatjuk a nyereg vagy a fékváltókar vízszintességét, vagy például ellenőrizhetjük a geometriai beállításokat. Az okostelefon révén a “hogyan csináld”-youtube videók is kéznél vannak, ami alapján könnyebb végigmenni a beállítási vagy szerelési folyamaton.

mbil_szereles_4

Általában szerelés vagy karbantartás során szembesülünk szeretett kerékpárunk „betegségeivel”, azaz a fennálló problémákkal, hiányosságokkal. Mielőtt még elfelejtenénk, hogy mik ezek, a telefon jegyzetfunkciójával „hibalistát” készíthetünk, így tudni fogjuk, hogy pontosan milyen alkatrészekre lesz szükség a következő munka során. Ha nem tudjuk megnevezni a beszerzendő alkatrészeket, vagy egy meghatározott típusra van szükség, a telefon kamerafunkciója ugyancsak jól alkalmazható.

Ha már beszerzésről van szó: a neten rögtön körülnézhetünk, hogy az alkatrész hol kapható a legkedvezőbb áron, akár rögtön meg is rendelhetjük – már ha biztosak vagyunk annak pontos típusában.

mbil_szereles_2

A telefon esetleges videofunkciója is alkalmazható a kerékpáron elfoglalt testhelyzet ellenőrzéséhez, elemzéséhez, a hajtásmozdulat javításához. Ehhez célszerű a kerékpárt (görgős) edzőállványba rögzíteni, majd megkérni valakit a kamerázásra. Egyéb technikák elemzésére és javítására is alkalmazható a telefon: akár ugratások helyszíni felvételét is elkészíthetjük későbbi elemzés, esetleg dicsekvés céljáből.

És természetesen a telefon a kerékpározás során is sokrétűen alkalmazható: a GPS-szel tájékozódhatunk, a letöltött „kilométeróra” alkalmazással követhetjük sebességünket, amely segítheti edzéseinket, felkészülésünket. Gondoskodjunk védelméről, szerezzünk be egy tokot, amellyel a telefon a kormányra rögzíthető!

mbil_szereles_3

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo